“Naše političke probleme treba gledati jedanput sa čisto srpskog stanovišta” M. Crnjanski
Travel - veliki baner
Jelena Guskova
EKSKLUZIVNI INTERVJU

GUSKOVA: Zvanična Srbija otpisala Kosovo

ZVANIČNA SRBIJA OTPISALA KOSOVO: Jelena Guskova sa našim urednikom u Kosovskoj Mitrovici

Danas niko ne može da kaže da je Kosovo srpska teritorija, jer Srbija ne može da utiče na unutrašnji život Kosova, čak ni severnih srpskih teritorija, mada ono i dalje ostaje formalno autonomna pokrajina u sastavu Srbije, kaže Jelena Guskova, danas najpopularnija Ruskinja u Srbiji, ekspert i akademik, vrsni istoričar i svakako najbolji poznavalac balkanskih prilika

Srbija na Kosovu nije ostavila nikakve poluge vlasti, a srpski političari manipulišu javnim mnjenjem. Svi atributi albanske nezavisnosti već su izdejstvovani na Kosovu i Metohiji, a na sve je potpis stavila zvanična Srbija, uz podatak da danas između Srbije i Kosova postoji i granica.

Nesrećnoj sudbini Kosmeta danas najviše su doprineli Boris Tadić i naprednjačka vlast koja je svojim dolaskom na čelo Srbije nastavila politiku “demokratskog predsednika”, kad je reč o južnoj srpskoj pokrajini. Tadić je od bledog “ne” kosovskoj nezavisnosti prešao na spremnost da prizna tu činjenicu, dok su stupanjem na vlast SNS i njeni lideri produžili pregovore sa Prištinom i početkom 2013. godine potpisali Briselski sporazum. Time se Kosovo maksimalno približilo nezavisnosti, a sporazum od 19. aprila te godine sasvim je ukinuo prisustvo Srbije na Kosovu, čak i u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom.

Ovako u najkraćem izgleda dijagnoza političkog stanja u, samo formalno gledano, južnoj srpskoj pokrajini, koju je u ekskluzivnom razgovoru za portal Global Serbia iznela Jelena Guskova, danas verovatno najpopularnija Ruskinja u Srbiji, ekspert i akademik, vrsni istoričar i danas verovatno najbolji poznavalac balkanskih prilika sa skoro 30 godina naučnog rada iza sebe, iskreni borac za prava Srba na Kosmetu, po čemu je ljudi pamte još iz doba vladavine Borisa Jeljcina.

Razgovor je vođen u Kosovskoj Mitrovici, tokom naučnog skupa posvećenog globalizaciji, koji su upriličili tamošnji Filozofski fakultet, Srpsko sociološko društvo i Institut za političke studije iz Beograda. I tema i mesto održavanja skupa nametnuli su razgovor o konfliktu na Kosmetu i doprinosima različitih političkih aktera ovom nerešivom problemu varvarizma, pre svega prema nealbanskom stanovništvu u ovom delu Evrope.


Principi Moskve

“Plan Moskve za rešavanje problema na Kosovu i Metohiji polazi od sledećih principa: ne treba primenjivati praksu nametanja rešenja, donetim rešenjem moraju da budu zadovoljni i Priština i Beograd, ne treba primenjivati politiku dvostrukih standarda prema stranama u pregovorima, odluka se mora doneti isključivo na osnovu međunarodnog prava, a ne želje neke države, slučaj Kosova treba da postane presedan i univerzalni slučaj poštovanja međunarodnog prava, a ne presedan nasilnog otimanja dela teritorije nezavisne zemlje”, kaže Jelena Guskova.


PLAN AMERIKE ZA KOSMET

Jelena Guskova
NAPREDNJACI NASTAVILI TADIĆEVU POLITIKU: Jelena Guskova

Obrazlažući svoje oštre ocene, naša sagovornica je podsetila da iza čitave operacije za nezavisnost Kosova čvrsto stoji američka administracija:

“Kada su videli da se Srbi teško odriču Kosmeta, Amerikanci su razradili plan pod nezanimljivim nazivom Strategija K-1. O njemu se ništa nije znalo sve dok depeše američkih diplomata nisu, posredstvom Vikiliksa, dospele u javnost. Cilj plana bio je da se Beograd natera da prizna Kosovo, mirno, bez potresa i ozbiljnih posledica. Strategija je imala četiri faze: u prvoj fazi SAD su imale zadatak da pomognu da na vlast u Srbiji dođe ‘demokratsko’ rukovodstvo, na izborima u januaru 2007. godine, koje će priznati nezavisnost pokrajine; u drugoj etapi zadatak je bio ‘upravljanje posledicama’ odvajanja Kosova, što je značilo da treba ubediti javnost u neizbežnost gubitka; u trećoj etapi trebalo je pridobiti Srbiju nizom novčanih donacija i voditi široke javne razgovore kako poboljšati život uz njihovu pomoć; zadatak četvrte etape je bio okrenuti Srbiju ka budućnosti, ka evroatlanskim integracijama, a ne ka prošlosti, Kosovu”, argumentovano navodi Guskova detalje koji bacaju više svetla na uzroke današnjeg ponašanja najuticajnijih srpskih političara.

Da li se i danas ponavlja jedna po mnogo čemu specifična situacija kad je reč o vođenju srpske politike prema Kosmetu – ona je uvek imala svoju javnu i tajnu verziju?

“Posle proglašenja nezavisnosti Kosmeta Srbija to nije priznala, Vlada je donela odluku o poništavanju protivpravnih akata privremenih organa samouprave na KiM o proglašenju nezavisnosti, ali su tajene depeše diplomata SAD bacale drugačiju senku na ove činjenice. Iz njihovih depeša iz Beograda se vidi da 2006. ‘od Srba se očekuje da to što lakše progutaju, da ne ometaju, da budu konstruktivni i da se okrenu budućnosti’. Tadićevi izveštaji američkoj ambasadi o sastancima i pristupanju programu NATO-a Partnerstvo za mir, prihvatanje misije EULEKS-a na Kosovu, i plana Ban Ki Muna o Kosovu u šest tačaka, kao i pristanak na novi pregovarački proces pokazuju da je predsednika najviše brinula sopstvena politička karijera, jer će mu u slučaju priznavanja Kosova birači okrenuti leđa. U julu 2007. godine Tadić je pružio uveravanje da je ‘u sebi obradio i prihvatio neizbežnost nezavisnosti kao ishoda'”, ističe naša sagovornica.

Posle donošenja i primene Strategije K-1 i dolaska SNS na čelo države stvari su počele ubrzano da se menjaju, a ubrzo je potpisan Briselski sporazum koji će biti prekretnica u otimanju Kosova uz blagoslov Beograda.


Podrška NATO-a varvarizmu

“Prisustvo NATO-a na Kosovu posle juna 1999. godine stvorilo je povoljne uslove za jačanje albanskog ekstremizma, jer pripadnici NATO-a nisu reagovali na ubistva Srba, rušenje spomenika pravoslavne kulture, podržavajući na taj način stvaranje etnički čiste albanske pokrajine. Na teritoriji odgovornosti KFOR-a u prve dve godine bilo je porušeno 107 pravoslavnih hramova: 32 na području koju su čuvali Italijani, 30 Nemci, 25 Amerikanci, 12 Englezi i 8 Francuzi. Danas je svima jasno da Albanci slede svoj cilj – da zauvek sa lica zemlje izbrišu tragove koji svedoče o kontinuitetu postojanja srpske i hrišćanske kulture na KiM i na taj način unište korene srpske duhovnosti. Upravo zato su njihove akcije ciljano usmerene, metodične i surove. To što danas čine Albanci na KiM nije ništa drugo nego – varvarizam”.


NOVI PROGON SRBA?

OVK
PROMENILI UNIFORME NE I SVEST: Pripadnici OVK u odori kosovske policije

“Sporazum treba ocenjivati u zavisnosti od toga da li njegov sadržaj odražava sporazum sa nezavisnom državom, čak i ako se reč ‘nezavisnost’ nigde ne pominje u tekstu, ili sa autonomnom pokrajinom u sastavu Srbije? Danas niko ne može da kaže da je Kosovo srpska teritorija, jer Srbija ne može da utiče na unutrašnji život Kosova, čak ni severnih srpskih teritorija, da upravlja ili bilo šta preduzima na području KiM, mada ono i dalje ostaje formalno autonomna pokrajina u sastavu Srbije“, podvlači Guskova, ističući da “nezavisnost Kosova može da postane presedan za sve nepriznate države na postjugoslovenskom i postsovjetskom prostoru”, kao što je i balkanska kriza pokazala nejednak odnos prema različitim subjektima konflikta, pa su “kosovski Albanci dobili svoju državu, dok Srbi u Hrvatskoj nisu smeli da pomenu ni svoju kulturnu autonomiju, Albanci u Makedoniji dobijaju veća prava u pravcu prema autonomiji, dok se Srbima u BiH nudi jedinstvena Bosna…”.

Ima li kraja ovom produženom raspadu nekada zajedničke države?

“Izgleda da tu još nije kraj. Zbog popustljivosti srpske vlasti, pouzdano se mogu prognozirati događaji oko odvajanja Vojvodine od Srbije, kao i južnih oblasti, naseljenih muslimanskim stanovništvom. Predstoji i albanska borba za ujedinjenje tzv albanskih teritorija, što znači progon Srba, Makedonaca, kreiranje novih granica”, kategorična je sagovornica portala Global Serbia.

Zašto tako očigledno i brutalno Amerika ostvaruje svoju antisrpsku politiku?

“Amerikancima je jasno da Srbi ne vole da budu potčinjeni, da su suštinski hrabar i slobodoljubiv narod. Oni su računali da će mnogo lakše i brže slomiti Srbe, tako što će obezbediti Albancima na srpskoj zemlji još jednu državu. Ali budući da ima država koje to negiraju, Amerikanci vrše sve moguće pritiske na srpski narod i vlast. Naročiti gnev izaziva to što je Srbija uvek saveznik Rusije. Zato im je stalo da unište Srbiju. Setimo se kako su instalirane marionetske zapadne političke partije, kako funkcionišu razne antisrpske nevladine organizacije, kako Srbiju kasape i ponižavaju, koliko joj je teško da ostane na mapi Balkana kao nezavisna i ozbiljna država”, kategorična je Guskova.

 

Najnovije

Šta se krije iza “podele Kosova”?

Albanci već traže teritoriju juga Srbije, a što se tiče podele, Amerikanci i Albanci, dobivši u svoje ruke stratešku tačku – Sever Кosova – nipošto je neće predati, može se govoriti samo o zauzimanju novih srpskih teritorija, smatra sagovornica portala Evroazija dejli

„Oluja“ u Hrvatskoj još traje

Broj Srba na Kordunu pao je ispod deset odsto, na Baniji ispod 15 odsto, a u ovim regijama je pre „Domovinskog rata“ srpska populacija bila u znatnoj većini, tako da Srbi doživljavaju biološki slom

Sve što ste obećali, slagali ste!

Povod za pismo Momčila Trajkovića iz Čaglavice sa Kosmeta je susret delegacije Srpskog nacionalnog formuma sa Predsednikom Srbije pre šest meseci, posle ubistva Olivera Ivanovića

Nigerijska šema Vučićevog kuma

Lider na polju obnovljivih izvora Eco Energo Group, u suvlasništvu Nikole Petrovića, kuma Aleksandra Vučića, svoj razvoj je započeo preko jedne od firmi Energoprojekta i uz sumnje na prikriveno vlasništvo, zbog čega je Energorpojekt protiv svojih bivših menadžera i radnika podneo krivičnu prijavu za zloupotrebe položaja i pranje novca, koja je kasnije odbačena

General oživeo duše 16.186 rodoljuba

Komandant Кopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović osnovao je u Nišu Muzej Kopnene vojske, izdvojio žrtve sa Paštrika i Košara, zapevao četničku pesmu “Planino, moja planino” na proslavi Dana Kopnene vojske i o tome govori otvoreno i s ljubavlju za Srbiju

Naprednjaci finansiraju Tadićeve i Đilasove

Firma koju je osnovao Nebojša Krstić dobila je od Gradske uprave Beograda 90.000.000 za oglašavanje u novinama, nadovezujući se na posao koji je ista firma za sedam miliona sklopila sa JP “Službenim glasnikom” kojim rukovodi bivša DS-ovka Jelena Trivan, dok je do skoro Skupština grada poslovala sa firmom “Media point” koja se dovodi u vezu sa Draganom Đilasom
Srpski poslovni Almanah - Veliki