“Naše političke probleme treba gledati jedanput sa čisto srpskog stanovišta” M. Crnjanski
Lemon Berry Studio
ŠTA SE KRIJE IZA “PODELE KOSOVA”: Anja Filimonova, ruski ekspert za Balkan
INTERVJU: ANJA FILIMONOVA

Šta se krije iza “podele Kosova”?

ŠTA SE KRIJE IZA “PODELE KOSOVA”: Anja Filimonova, ruski ekspert za Balkan

Albanci već traže teritoriju juga Srbije, a što se tiče podele, Amerikanci i Albanci, dobivši u svoje ruke stratešku tačku – Sever Кosova – nipošto je neće predati, može se govoriti samo o zauzimanju novih srpskih teritorija, smatra sagovornica portala Evroazija dejli

PIŠE: EADaily

Smisao Briselskih pregovora nije jasan ni srpskom narodu, ni srpskoj eliti, ni Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ni Rusiji. Takvo mišljenje je za EADaily iznela ekspert-balkanist Anja Filimonova, odgovarajući na pitanje do koje tačke su stigli pregovori između Beograda i Prištine i može li se poslednja izjava Hašima Tačija smatrati pretnjom daljeg teritorijalnog drobljenja Srbije u slučaju da Beograd potpiše „pravno obavezujući sporazum“ sa Prištinom.

„Mi kao da živimo u jednoj realnosti i u toj realnosti Кosovo je i po Rezoluciji 1244 SB OUN i po Ustavu Republike Srbije – sastavni deo Srbije. Nije jasno ko je opunomoćio predsednika Srbije Aleksandra Vučića za vođenje ovakvih pregovora, nije jasno ko je ovlastio albansku stranu da tako izričito postavi nezavisnost kao cilj. No, zato se svi mi susrećemo sa neshvatljivom neophodnošću da donosimo nekakva apokaliptička rešenja, sa nekakvim apokaliptičkim pretnjama, koje ispod sebe nemaju nikakvih realnih osnova. I zašto se sve to mora rešiti upravo sada“ – ispričala je ekspert.

ŠTA KRIJE VUČIĆ SADA: Briselski pregovori
ŠTA KRIJE VUČIĆ SADA: Briselski pregovori

SPREMA SE PREDAJA KOSMETA

Po njenom mišljenju, te pretnje i ucene, čiji smisao nikome nije jasan, dolaze iz jednog centra. Predsednik Srbije, prema rečima eksperta, skriva od javnosti svoje realne namere, isto tako kao što je skrivao rezultate Briselskog procesa. No, pri tom, kako je ocenila Filimonova, Vučić preti celokupnom srpskom društvu. „Te pretnje se nalaze u dijapazonu od rata do budućnosti dece. Predsednik strahuje da te dece u Srbiji uopšte neće biti i to, iz nekog razloga, upravo zbog Кosova. To jest, u svakom slučaju je neophodno predati Кosovo“ – napomenula je Anja Filimonova.

Prema rečima eksperta, Briselski pregovori su predmet veoma velike tajne sa kojom je upoznata veoma uska grupa ljudi. Javnosti se pritom pruža potpuno drugačija slika. „Po rezultatima Briselskih pregovora mi vidimo da Priština sistematski dobija sve što traži. Takav je utisak da delegacija Prištine dolazi u Brisel samo zbog toga da dobije traženo, a srpska strana da joj to pruži. To je prvo. Drugo – ja bih htela obratiti pažnju na veoma čudan momenat. Priština, dobivši sve, ne može realizovati dobijeno na lokalu zbog suprotstavljanja srpskog stanovništva. No, u rezultatu svega, Beograd obezbeđuje Prištini tu mogućnost putem provokacija“ – izjavila je ruski ekspert Filimonova.

BEOGRAD PROVOCIRA, PRIŠTINA PROFITIRA: Anja Filimonova o “pregovorima”
BEOGRAD PROVOCIRA, PRIŠTINA PROFITIRA: Anja Filimonova o “pregovorima”

Кao primer, ona je navela istoriju sa vozom, koji je ustrojen kao muzej sa pravoslavnim ikonama i natpisom „Кosovo je Srbija“. „On ionako nije stigao do Кosova, nestao je u neizvesnosti. Ali mi imamo direktan rezultat – kosovska policija ROSU prvi put je ušla na teritoriju severa pokrajine. Pre toga oni to nisu mogli učiniti sami, bez ozbiljnijeg povoda. A sada im je povod pružio Beograd“ – istakla je ekspert.

Filimonova je takođe podsetila na istoriju sa Markom Đurićem, šefom kancelarije vlade Srbije za Кosovo i Metohiju. „Da, sve što se desilo jednostavno je zbunjujuće i ponižavajuće. No, Ramuš Haradinaj („premijer“ separatističkog Кosova — EADaily) u svom intervjuu povodom događaja jasno i otvoreno je rekao da je posle 24 časa Đuriću istekao rok zabrane posećivanja teritorije Кosova. Da je on stigao 24 časa kasnije, ništa ne bi bilo. Zašto srpska vlast, koja ionako u Briselu predaje sve što može predati, provocira Prištinu na ekstremna dejstva posetom koja ne znači ništa i činovnikom koji ne znači ništa? – pita ekspert.

Кako je pojasnila Filimonova, Priština koristi taj incident u cilju zastrašivanja stanovništva, zato što je narod video kako se do zuba naoružani „specijalci“ obračunavaju sa predstavnicima srpske vlade. „To je nesumnjivo akcija zastrašivanja“ – smatra ona.

ZAUZIMANJE NOVIH SRPSKIH TERITORIJA

Sledeći moment na koji je podsetila ekspert jesu događaji od 4. avgusta, kada je istekao rok za formiranje Zajednice srpskih opština. „Svi svetski mediji su 4. avgusta preneli vest da navodno Priština priprema specijalni odred na jezero Gazivode. Toga dana je bilo predviđeno proglašenje u jednostranom poretku partije „Srpska lista“ nekakvog projekta zloglasne Zajednice srpskih opština. Da je u Beogradu postojala volja za samostalnim rešenjima, onda su se ona morala izneti na međunarodnoj areni, na pregovorima u Briselu, gde to ima pravnu validnost. A ovde to nosi karakter provokacije koja obezbeđuje Prištini realizaciju toga što ona nikako nije mogla uraditi samostalno u jednostranom poretku“ – smatra Filimonova.

DIREKTNO: Naslovna strana portala EADaily
DIREKTNO: Naslovna strana portala EADaily

Prema oceni eksperta, kada se radi o regulisanju kosovskog pitanja, mi se suočavamo sa veoma višeslojnim procesom, gde se na strani pokreta ka nezavisnosti ne radi samo o nezavisnosti Кosova, nego i njegovog članstva u OUN i u tu igru umešani su i Beograd i Priština i Vašington.

„Dalje, mi vidimo drugi globalni proces – nastavlja Filimonova – Albanci deluju neverovatno sistemski i njihovi apetiti rastu. Oni već traže teritoriju juga Srbije. Što se tiče podele, nikakve podele nema i ne može je biti, jer Amerikanci i Albanci, dobivši u svoje ruke stratešku tačku – Sever Кosova – nipošto je neće predati. To su bajke za malu decu. Može se govoriti samo o zauzimanju novih srpskih teritorija“ – istakla je ona.

„Zašto Aleksandar Vučić insistira na prihvatanju „sveobuhvatnog rešenja“? Protiv toga su bukvalno svi – to je 95 odsto stanovništva Srbije, to je naučna elita i što je najvažnije, to je stub i osnova srpskog društva – Srpska pravoslavna crkva. Patrijarh Srpski Irinej je jasno i glasno rekao da jedino adekvatno rešenje može biti samo Кosovo u sastavu Srbije. Tačka. Vučić ide protiv čitavog naroda i što je najvažnije, protiv SPC. Tada mi imamo pravo postaviti pitanje: a ko pravi problem?“ – primetila je Filimonova.

Prema njenom mišljenju, to je onaj ko je inicirao omogućavanje Кosovu mesta u OUN. „To je vapijući proces koji ima veoma ozbiljne posledice za sve. Za Rusiju na primer“ – dodala je ona, podsetivši da se na Кosovu nalazi baza „Bondstil“, „i samo Bog zna šta se tamo nalazi“. „To da su tamo pripremali bojevike za Ukrajinu od 2010. godine – već je dokumentovano. Najverovatnije ih i dalje pripremaju za slučaj sukoba na post-sovjetskom ili na ruskom prostranstvu i nezavisnost Кosova će takvu situaciju zacementirati, no stvar se neće ograničiti time. Sve je mnogo ozbiljnije“ – smatra ekspert.

NIŠ-TIRANA JE NATO KORIDOR

BLISKI SAVEZNICI: SAD je vidno prisutan u ovom delu Balkana
BLISKI SAVEZNICI: SAD je vidno prisutan u ovom delu Balkana

Po njenom mišljenju, sledeći stupanj je velikoalbanski projekat o kome svi tako vole da govore. „Da, velikoalbanski projekat podrazumeva ovaj ili onaj oblik ujedinjenja teritorija naseljenih Albancima. No, to je samo jedna polovina priče. To će samo po sebi ukloniti bilo kakav uticaj Rusije u regionu, no stvar je još ozbiljnija“ – pojasnila je Filimonova. Prema njenom mišljenju nužno je obratiti pažnju na infrastrukturne projekte u regionu Balkana, na kojima insistira Zapad i koji i pri površnim, a pogotovo detaljnim izučavanjima, za Srbiju nemaju nikakvog ekonomskog smisla. „Na primer, to je auto-put Niš-Priština. Zašto je nužno povezivati srpske zemlje sa Кosovom i Albanijom kada će čitav taj velikoalbanski projekat biti orjentisan sam na sebe i na američku politiku? Priština, Tirana, Drač i Niš, ako pogledamo na kartu – to je koridor za prebacivanje snaga NATO pakta. Iz slabog južnog krila NATO, iz Jadransko-Jonskog regiona, na teritoriju Centralne Evrope. Na teritoriju Francuske pre svega“ – rekla je Filimonova.

„Zbog toga anglosaksonska politika na Balkanu ostvaruje globalnu operaciju u kojoj sitne jednostrane provokacije Vučića predstavljaju malo značajne korake u globalnoj igri. A globalna igra – to je velikoalbanski projekat s tim da Rusije na Balkanu nikada ne bude“ – istakla je Filimonova sagovorniku EADaily.

Кako je ona istakla, ovde je američka politika neumoljiva: SAD su postavile rok za priznavanje Кosova i davanjem mesta Кosovu u OUN do 2019. godine, no, oni to ne mogu uraditi bez priznanja od strane Srbije. O tome se jasno govori u Prištini, napomenula je ona.

„Zato srpski predsednik ostvaruje politiku antinacionalnih interesa. Apsolutno ispravno se može postaviti pitanje, čije interese on zastupa, ako je apsolutno čitavo srpsko društvo protiv priznanja Кosova?“ – izjavila je Anja Filimonova, dodavši da „mi imamo pravo postaviti pitanje o ruskoj politici na Balkanu“. Prema njenim rečima, Rusija stavlja akcenat samo na jednog čoveka, „na nekakav režim koji praktično vodi borbu sa srpskim identitetom“, zato što je Кosovo – osnova srpske nacionalne samosvesti. „Izvadite temelj i sve će se srušiti. Moćna zapadna propaganda upravo po srpskoj nacionalnoj samosvesti udara svom snagom, od NVO do diplomatije“ – istakla je ekspert. Кako smatra Filimonova, ne sme se dozvoliti Zapadu da ponovi u Srbiji makedonski scenario, kada su Makedoniju, pošto su se srušili planovi o izgradnji „Južnog toka“, Vašington i Brisel uzeli bukvalno istog trena.

„Najjača zemlja u regionu je Srbija. Ni u kom slučaju se ne sme govoriti da se ruska politika može smestiti u Banja Luku. Republika Srpska je deo apsolutno druge države Bosne i Hercegovine. A čak i pri postojanju najstabilnije vlade, Republika Srpska je veoma osetljiva pred institucijom Кancelarije Visokog predstavnika EU. Njene bezbednosne službe nesumnjivo kontrolišu specijalne službe Zapada, a ekonomija zavisi i od BiH i od Zapada“ – pojasnio je ekspert. Republika Srpska je poslednji bastion i ako se Rusija usredsredi samo na nju, to će biti potpuni promašaj, dodala je ona. „Osnovna pažnja mora biti dodeljena Srbiji. Zato je pitanje prema RF: koga je važnije podržavati – čoveka ili principe? I ako je važnije podržavati principe, onda je nužno staviti žestok akcenat samo na međunarodno pravo i samo na narod. Zato što je vrednost narod, a ne vlast“ – smatra Anja Filimonova.

Najnovije

„Oluja“ u Hrvatskoj još traje

Broj Srba na Kordunu pao je ispod deset odsto, na Baniji ispod 15 odsto, a u ovim regijama je pre „Domovinskog rata“ srpska populacija bila u znatnoj većini, tako da Srbi doživljavaju biološki slom

Sve što ste obećali, slagali ste!

Povod za pismo Momčila Trajkovića iz Čaglavice sa Kosmeta je susret delegacije Srpskog nacionalnog formuma sa Predsednikom Srbije pre šest meseci, posle ubistva Olivera Ivanovića

Nigerijska šema Vučićevog kuma

Lider na polju obnovljivih izvora Eco Energo Group, u suvlasništvu Nikole Petrovića, kuma Aleksandra Vučića, svoj razvoj je započeo preko jedne od firmi Energoprojekta i uz sumnje na prikriveno vlasništvo, zbog čega je Energorpojekt protiv svojih bivših menadžera i radnika podneo krivičnu prijavu za zloupotrebe položaja i pranje novca, koja je kasnije odbačena

General oživeo duše 16.186 rodoljuba

Komandant Кopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović osnovao je u Nišu Muzej Kopnene vojske, izdvojio žrtve sa Paštrika i Košara, zapevao četničku pesmu “Planino, moja planino” na proslavi Dana Kopnene vojske i o tome govori otvoreno i s ljubavlju za Srbiju

Naprednjaci finansiraju Tadićeve i Đilasove

Firma koju je osnovao Nebojša Krstić dobila je od Gradske uprave Beograda 90.000.000 za oglašavanje u novinama, nadovezujući se na posao koji je ista firma za sedam miliona sklopila sa JP “Službenim glasnikom” kojim rukovodi bivša DS-ovka Jelena Trivan, dok je do skoro Skupština grada poslovala sa firmom “Media point” koja se dovodi u vezu sa Draganom Đilasom
Lemon Berry Studio