“Naše političke probleme treba gledati jedanput sa čisto srpskog stanovišta” M. Crnjanski
Srpski poslovni Almanah - Veliki
Srebrenica
SNAGA PROPAGANDE

Srebrenica alibi za ubijanje Srba!

ZLOUPOTREBA ŽRTAVA: Zašto još niko nije odgovarao za ubistvo 3.000 Srba u Podrinju?

Dan pre komemoracije muslimanskim žrtvama u Potočarima, u Beogradu je u ponedeljak 10. jula predstavljen Zbornik naučnih radova “Preispitivanje Srebrenice”, koji su zajednički izdali Muzej žrtava genocida u Beogradu, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Fond strateške kulture iz Moskve, a u kome su sažeti naučno-stručni radovi, s ciljem da događaji u Srebrenici prestanu da budu zloupotrebljavani kao alibi za agresiju širom sveta. Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji organizovalo je dan kasnije, na Trgu Republike u Beogradu, doček “Srpskog zida plača – Srebrenica”, sa fotografijama ubijenih srebreničkih Srba.

Bez uvažavanja svih činjenica ne može se doći do pune istine o ratu, ocenili su autori radova objavljenih u Zborniku, koji su, kako su naveli, predstavili kontraargumente zvaničnoj verziji o tome da je u Srebrenici počinjen genocid i upitali zbog čega još niko nije odgovarao za ubistvo 3.000 Srba iz Podrinja.

Profesor političkih nauka u Banjaluci Nenad Kecmanović rekao je da je Zapadu Srebrenica alibi za nasilje nad Srbima, a genocid im je potreban da bi opravdali NATO bombardovanje Srbije i Srpske uz zaobilaženje UN, rušenje i izručenje Haškom tribinalu Slobodana Miloševića, rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, oduzimanje nadležnosti Srpskoj.

Na predstavljanju zbornika, Kecmanović je naveo da je, zahvaljujući Zapadu kojem je bio potreban alibi za sve što je uradio na ovim prostorima i konkretno srpskom narodu, Srebrenica postala i “svetsko svetilište”.

ISTINA U SEFU

Srebrenica
PREISPITIVANJE SREBRENICE: U borbi za istinu nema predaje (Foto: Medija centar Beograd)

Prema njegovim rečima, Srebrenica je postala osnivačka žrtva položena u temelje bošnjačke nacije i ono što je za Hrvate, na primer, “Križni put”, a za Srbe Kosovski boj i mnoge velike bitke izvojevane u istoriji. “Sam Alija Izetbegović je govorio o Srebrenici kao o žrtvi koju svi narodi moraju da plate. Otud preuveličavanje žrtava i krivo fabrikovanje Srebrenice”, ukazao je Kecmanović.

On je konstatovao da je Zapad blizu cilja da zatvori istinu u neki od svojih sefova. “Mora da ih tajne strašno optužuju kada ih toliko kriju”, rekao je Kecmanović i ocenio da je Srebrenica mogla da postane idealno mesto zajedničkog suočavanja s prošlošću i međusobnog pomirenja, ali nažalost, godinama postaje predmet novih razdora.

Prema njegovim rečima, sa Bošnjacima nije moguć racionalan dijalog o Srebrenici, naročito o pravnoj kvalifikaciji tog masovnog zločina. Njima je potrebno da to bude baš genocid i to da pokaže da je njihova žrtva bila nešto posebno, rekao je Kecmanović.

Potpredsednik Skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlović rekao je da je satanizacija Srba zbog Srebrenice iskonstruisana da bi bili zanemareni zločini koji su nad srpskim narodom u Podrinju počinjeni tokom rata devedesetih, ali i u celom 20. veku.

“Nemoguće je da za ubistvo 3.000 Srba u Podrinju niko nije odgovarao. Doktor Zoran Stanković i ja smo bili na obdukcijama. Činjeni su stravični zločini. To se mora stalno isticati. Moramo da stanemo sa političkim ustupcima i da se izborimo za istinu i našu slobodu, a naša sloboda je Republika Srpska”, rekao je Pavlović i naglasio da je istina najjače oružje u rukama Srba.

On je naveo da postoje brojni Bošnjaci, učesnici takozvanog “Marša mira”, koji su spremni da govore o okolnostima svog povlačenja i okolnostima pogibije svojih sunarodnika.

CENZURISATI LAŽI

Srebrenica
MEDIJSKO PAKOVANJE LAŽI: Prizor iz Potočara

Aleksandar Pavić iz Fonda strateške kulture, koji je jedan od saizdavača Zbornika, rekao je da ovakvi zbornici predstavljaju način da ne bude zacementirana zvanična istina o Srebrenici, karakteru zločina i navodnom broju stradalih.

“Da nije bilo Srebrenice oni bi je izmislili. Srebrenica im je bila potrebna. Istina o onome što se stvarno desilo u Srebrenici doprinela je da Rusija preko Vitalija Čurkina u Savetu bezbednosti UN 2015. godine spreči donošenje Rezolucije o Srebrenici. Mi moramo nastaviti sa borbom za istinu i stalno praviti napore da se laž cenzuriše”, poručio je Pavić.

On je ukazao da Srebrenica kao “globalni projekat” treba da opravdava humanitarne intervencije širom sveta i zloupotrebljava se za agresije zapadnih država, a da su poslednji primeri Libija i Sirija, uz alibi da “treba sprečiti nove Srebrenice”.

Mlađen Cicović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, jednog od saizdavača Zbornika, rekao je da Zbornik sadrži i delove memoara portugalskog generala Karlosa Martinsa Branka koji je tokom dešavanja u Srebrenici bio zamenik šefa vojnih posmatrača UN za Hrvatsku i BiH, a koji je rekao da u Srebrenici nije bilo genocida.

“On je pojasnio da bi Vojska Republike Srpske, da je postojala genocidna namera, zatvorila srebreničku enklavu tako da niko ne bi mogao da pobegne, a ne ostavila koridore za povlačenje Bošnjaka prema severu i zapadu i isplanirala prevoz za 17.000 žena, staraca i dece od kojih su mnogi kao izbeglice pobegli i proveli nekoliko godina u Srbiji”, naveo je Cicović.

On je naglasio da će Predstavništvo Srpske u Srbiji i ubuduće prihvatati pozive za saradnju na projektima kao što je ovaj zbornik, jer samo istina o prošlosti može biti čvrst oslonac za siguran, slobodan i na pravu i pravdi zasnovan život u miru, što je interes Srpske.


Zvaničnom verzijom protiv Srpske

Kako shvatiti događaje u Srebrenici iz jula 1995, kada motivi i nalogodavci zločina nisu poznati ni Haškom tribunalu, pita se u uvodniku zbornika analitičar Fonda strateške kulture Aleksandar Pavić.

Pavić podseća da je haški sudija Žan-Klod Antoneti, u izdvojenom mišljenju na žalbu presude generalu Zdravku Tolimiru, izjavio da, ako bi ga rodbina žrtava pitala ko je naredio pogubljenja i zašto, on na ta pitanja ne bi znao kako da odgovori, kao i da ga niko iz međunarodne javnosti i ostalih haških sudija nije demantovao.

To je, prema Pavićevim rečima, pokazatelj da srebrenička priča ne samo da nije ispričana do kraja već i da sa njom suštinski nešto nije u redu. Zvanična verzija događaja iz jula 1995, piše Pavić, puna je rupa koje sa protokom vremena postaju sve dublje i sve teže mogu da se prikriju.

“Zato smo suočeni sa sve agresivnijim pokušajima i u Bosni i Hercegovini i u Srbiji, pa i u EU i UN — da se ta ’zvanična verzija‘, po kojoj su srpske snage 11. jula ušle u (navodno) demilitarizovanu zonu, okrutno razdvojile žene, decu i starce od muškaraca, i zatim pobile više od 8.000 muškaraca, zacementira pseudopravnim sredstvima. Odnosno, da se ne samo spreče već i kriminalizuju sva nastojanja da konačno bude utvrđena istina, lišena (geo)političke instrumentalizacije”, piše Pavić.

Naučni skupovi iz 2015. i 2016, čiji su radovi sabrani u zborniku, dali su doprinos upravo preispitivanju zvanične verzije srebreničkih događaja.

“Preispitivanje slučaja Srebrenice će biti nastavljeno, ne samo u obliku borbe za istinitost dešavanja u prošlosti već i za budućnost, s obzirom na to da se važeća zvanična verzija srebreničkih događaja takođe koristi kao instrument za delegitimizaciju i kasnije ukidanje ili obesmišljavanje Republike Srpske i permanentnu satanizaciju Srbije i srpskog naroda uopšte”, piše Pavić.


 

Najnovije

Šta se krije iza “podele Kosova”?

Albanci već traže teritoriju juga Srbije, a što se tiče podele, Amerikanci i Albanci, dobivši u svoje ruke stratešku tačku – Sever Кosova – nipošto je neće predati, može se govoriti samo o zauzimanju novih srpskih teritorija, smatra sagovornica portala Evroazija dejli

„Oluja“ u Hrvatskoj još traje

Broj Srba na Kordunu pao je ispod deset odsto, na Baniji ispod 15 odsto, a u ovim regijama je pre „Domovinskog rata“ srpska populacija bila u znatnoj većini, tako da Srbi doživljavaju biološki slom

Sve što ste obećali, slagali ste!

Povod za pismo Momčila Trajkovića iz Čaglavice sa Kosmeta je susret delegacije Srpskog nacionalnog formuma sa Predsednikom Srbije pre šest meseci, posle ubistva Olivera Ivanovića

Nigerijska šema Vučićevog kuma

Lider na polju obnovljivih izvora Eco Energo Group, u suvlasništvu Nikole Petrovića, kuma Aleksandra Vučića, svoj razvoj je započeo preko jedne od firmi Energoprojekta i uz sumnje na prikriveno vlasništvo, zbog čega je Energorpojekt protiv svojih bivših menadžera i radnika podneo krivičnu prijavu za zloupotrebe položaja i pranje novca, koja je kasnije odbačena

General oživeo duše 16.186 rodoljuba

Komandant Кopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović osnovao je u Nišu Muzej Kopnene vojske, izdvojio žrtve sa Paštrika i Košara, zapevao četničku pesmu “Planino, moja planino” na proslavi Dana Kopnene vojske i o tome govori otvoreno i s ljubavlju za Srbiju

Naprednjaci finansiraju Tadićeve i Đilasove

Firma koju je osnovao Nebojša Krstić dobila je od Gradske uprave Beograda 90.000.000 za oglašavanje u novinama, nadovezujući se na posao koji je ista firma za sedam miliona sklopila sa JP “Službenim glasnikom” kojim rukovodi bivša DS-ovka Jelena Trivan, dok je do skoro Skupština grada poslovala sa firmom “Media point” koja se dovodi u vezu sa Draganom Đilasom
Srpski poslovni Almanah - Veliki