“Naše političke probleme treba gledati jedanput sa čisto srpskog stanovišta” M. Crnjanski
Lemon Berry Studio
Sajber nož
LEK ZA RAK

Sajber nož pobeđuje karcinom

SAJBER NOŽ POBEĐUJE KARCINOM: Tumor se zrači iz čak 1.200 uglova, uz maksimalno očuvanje okolnog zdravog tkiva

Ukoliko pacijent dođe na vreme i ako bolest nije u poodmaklom stadijumu, procenat uspešnosti uklanjanja i lečenja svih vrsta tumora je čak 85 odsto, kaže Čedomir Vukić, regionalni menadžer grčke klinike Jatropolis iz Atine koja je već pomogla mnogima iz Srbije

Nova nada za obolele od teških oblika tumora i u Srbiji pojavila se nenadano na ovogodišnjem  oktobarskom Sajmu medicine u Beogradu, na kome su predstavnici grčke klinike Jatropolis iz Atine predstavili svoj program efikasnog uklanjanja tumora sajber i tomo nožem, novim tehnologijama radioterapije koja se uveliko primenjuje u svetu, ali ne i kod nas. To je, pre svega, dobra vest za one sa tumorima koji se ne mogu tretirati konvcencionalnom radioterapijom, koji zahtevaju kompleksne operacije ili se ne mogu podvrgnuti klasičnoj operaciji.

Do sada su grčki lekari uspešno uklonili tumore kod više stotina pacijenata iz Srbije, mnogi su se vratili svojim svakodnevnim obavezama, ali uprkos tome u Jatropolis klinici kažu da pacijentima ne daju lažnu nadu, da nisu svemogući, ali mogu uspešno da sprže tumor i pomognu da se opaka bolest zaustavi.

Sajber nož
PRECIZNOST: Dostignuće u uklanjanju tumora mozga

„Sajber nož je poznat kao prvi i jedini svetski poznat robotski radiohirurški sistem koji se koristi za lečenje velikog broja tumora na različitim mestima u organizmu. On je veoma osetljiv i precizan na milimetarskom nivou. Sa ovim sistemom tumori mozga, kao i oni koji se nalaze u ostalim delovima tela mogu se tretirati visokim dozama zračenja. Štaviše, zdravo tkivo je maksimalno zaštićeno od neželjenih efekata zračenja“, objašnjava dr Čedomir Vukić, regionalni menadžer grčke klinike za zemlje bivše Jugoslavije, o kakvom tehnološkom čudu je reč.

Tretman se vrši pomoću kompjuterski kontrolisanog robota, koji se okreće oko pacijenta i usmerava zrake ka tumoru iz 1.200 razlilčitih uglova. Sajber nož je u stanju da odredi mesto tumora pomoću veoma preciznog kompjuterski kontrolisanog robotskog sistema i modernog sistema za pozicioniranje pacijenata. Svi ovi sistemi omogućavaju lečenje visokom preciznošću. Sajber nož je uređaj kojim se sprovodi stereotaktična radioterapija i moguće je samo u jednoj sesiji visokim dozama radijacije potpuno uništiti tumor nakon preciznog određivanja njegovih 3D koordinata. Međutim, u zavisnosti od veličine tumora, lekari se mogu odlučiti na promenu tretmana u više sesija, najviše tri do pet, kada je u pitanju frakcionisana stereotaktična terapija.

Sajber nož
PACIJENT SE VRAĆA SVAKODNEVNOM ŽIVOTU: Detalj iz klinike Jatropolis

„Sajber nož se koristi za lečenje tumora mozga, pluća, dojke, jetre, materice, jajnika, karlice, pankreasa, bubrega, prostate, melanoma, debelog creva, bešike, sarkoma, heptocelularnog karcinoma, arterovenozne malformacije, adenoma hipofize, recidiva tumora ili regiona koji su već tretirani zračenjem“, precizira Vukić široku primenu ove metode, napominjući da je njena ključna prednost što predstavlja alternativu hirurškoj intervenciji i posebno je značajan za pacijente koji ne žele komplikovane operacije ili kod kojih takav vid intervencije nije moguć, jer nosi preveliki rizik u slučaju postojanja udruženih bolesti ili lošeg opšteg stanja pacijenta.


Lečenje tomo terapijom

Tomo terapija omogućuje kao nikada do sada da se precizno gađaju obolela tkiva i da se količina zračenja koja dopire do zdravih delova smanji na minimum. U uređaju je iskombinovano više postojećih tehnologija da bi se omogućilo da doktori koji obavljaju zračenja mogu precizno da odrede položaj tumora i da u realnom vremenu na monitoru imaju njegovu sliku. Sistem sočiva za usmeravanje zračenja je tako projektovan da se zraci mogu vrlo precizno usmeravati, ali određivati i njihov intenzitet. Tretman se može vršiti u 10-15 sesija uz selektivno tretiranje tumora u zavisnosti od strukuture kancera.

Tomo terapija se može koristiti u lečenju svih tumora, posebno preferira treriranje većih površina tumora, koji se nalaze na mestima rizičnim za hiruršku intervenciju.


Sajber nož
PRECIZNO LOCIRANJE TUMORA: Prednost tomo noža

Uz to, sajebr nož u potpunosti smanjuje oštećenje zdravog tkiva oko tumora, dok obavlja lečenje visokom precizošću od jednog milimetra, tretman se može završiti sa samo 1 – 5 ponavljanja, lečenje se obavlja u realnom vremenu, direktno se prate pokreti tumora i pacijenta uz pomoć navigacionog sistema i tehnologijom kompjuterizovanog robota, a robot detektuje spontane promene koje se dešavaju u toku terapija kako bi ih ispravio. Sajber nož vrši precizno fiksiranje i primenjuje zračenje u skladu sa disanjem pacijenta i pokretima tumora, a može da tretira više tumora istovremeno. Tretman je bezbolan, anestezija najčešće nije potrebna prilikom tretiranja odraslih pacijenata, ne zahteva hospitalizaciju i pacijenti mogu da se vrate normalnim životnim aktivnostima.

Iskustva koja iznose stručnjaci iz klinike Jatropolis u primeni ove metode na lečenju i uklanjanju tumora pokazuju da „ukoliko pacijent dođe na vreme i ako bolest nije u poodmaklom stadijumu, onda je procenat uspešnosti čak 85 odsto”, ističe naš sagovornik i dodaje: “Nažalost, naša iskustva iz Srbije govore da se pacijenti uglavnom jave kad je teško zauzdati bolest i kada nema spasa”.


Kako do tretmana?

“Procedura je vrlo jednostana. Pacijentima koji nam se jave zakazujemo razgovor i tražimo im da ponesu svu lekarsku dokumentaciju sa snimcima i dijagnozom. Mi je prosleđujemo u Atinu gde lekarski konzilijum daje procenu i donosi odluku da li pacijenta treba podvrgnuti tretmanima sajber ili tomo noža”, objašnjava Vukić.


 

Najnovije

Spasite ugled SANU ili podnesite ostavku

Kako za člana SANU može da se bira lice koje nema ni jednu knjigu, otkad je karijera izgrađena na sorošovskim dotacijama naučno neproblematična, ili kako je, kao filozof, jednoglasno mogao da prođe pravnik koji se dirljivo trudi pisanjem pseudofilozofskih nerazumljivih štiva, pita profesor Milan Brdar predsednika Akademije

Vukovar – temelј hrvatskih laži

Da li je agresija bila razbijanje Jugoslavije koje su na talasima hrvatskog klero-fašizma izvele udbaško-patrijske strukture i međunarodni centri moći – ili izbacivanje Srba iz hrvatskog ustava, ubijanje srpskih civila i rušenje njihovih objekata pre početka rata u Vukovaru i drugim gradovima i selima po Hrvatskoj?

Srpski udžbenici duginih boja

Ministarstvo prosvete Srbije, na zahtev jedne LGBT-NVO, zabranjuje šest udžbenika, a taj zahtev za promenom sadržaja onoga što se uči ujedno je i zahtev za promenom dominantne vrednosti, što najavljuje početak sveopšte revizije

Kako u Kanadu, najbolju za život na svetu

Ujedinjene nacije su izvršile rangiranje uzimajući u obzir 42 faktora, među kojima su: zdravstvo, obrazovanje, životna okolina, ekološka zaštita, sloboda akcija i kretanja, životni standard, prosperitet, sigurnost i sl. U decembru 2017. godine zabeležen je rekordan pad stope nezaposlenosti, na svega 5,5 odsto, što je najniža stopa nezaposlenosti od 1976. godine

Žale za Jugom, srljaju u Brisel

Dvotomna studija-zbornik “Istorija jedne utopije” u izdanju beogradske “Catene mundi” pojavila se sa realnim potencijalom da u suočavanju srpske intelektualne i političke javnosti sa posledicama dve Jugoslavije i titoizma zauzme značajnije mesto i od često prozivanog i sumnjičenog Memoranduma SANU

Fenomen Srbija

Zemlja u kojoj su najbogatiji oni koji nikad nisu radili, gde žive najlepše žene, a natalitet opada, gde ljudi slave slavu, a psuju Boga, gde nisi normalan ako ne poludiš, piše jedan američki novinar u čikaškom listu posle posete Beogradu
Travel - veliki baner