“Naše političke probleme treba gledati jedanput sa čisto srpskog stanovišta” M. Crnjanski
Srpski poslovni Almanah - Veliki
Sajber nož
LEK ZA RAK

Sajber nož pobeđuje karcinom

SAJBER NOŽ POBEĐUJE KARCINOM: Tumor se zrači iz čak 1.200 uglova, uz maksimalno očuvanje okolnog zdravog tkiva

Ukoliko pacijent dođe na vreme i ako bolest nije u poodmaklom stadijumu, procenat uspešnosti uklanjanja i lečenja svih vrsta tumora je čak 85 odsto, kaže Čedomir Vukić, regionalni menadžer grčke klinike Jatropolis iz Atine koja je već pomogla mnogima iz Srbije

Nova nada za obolele od teških oblika tumora i u Srbiji pojavila se nenadano na ovogodišnjem  oktobarskom Sajmu medicine u Beogradu, na kome su predstavnici grčke klinike Jatropolis iz Atine predstavili svoj program efikasnog uklanjanja tumora sajber i tomo nožem, novim tehnologijama radioterapije koja se uveliko primenjuje u svetu, ali ne i kod nas. To je, pre svega, dobra vest za one sa tumorima koji se ne mogu tretirati konvcencionalnom radioterapijom, koji zahtevaju kompleksne operacije ili se ne mogu podvrgnuti klasičnoj operaciji.

Do sada su grčki lekari uspešno uklonili tumore kod više stotina pacijenata iz Srbije, mnogi su se vratili svojim svakodnevnim obavezama, ali uprkos tome u Jatropolis klinici kažu da pacijentima ne daju lažnu nadu, da nisu svemogući, ali mogu uspešno da sprže tumor i pomognu da se opaka bolest zaustavi.

Sajber nož
PRECIZNOST: Dostignuće u uklanjanju tumora mozga

„Sajber nož je poznat kao prvi i jedini svetski poznat robotski radiohirurški sistem koji se koristi za lečenje velikog broja tumora na različitim mestima u organizmu. On je veoma osetljiv i precizan na milimetarskom nivou. Sa ovim sistemom tumori mozga, kao i oni koji se nalaze u ostalim delovima tela mogu se tretirati visokim dozama zračenja. Štaviše, zdravo tkivo je maksimalno zaštićeno od neželjenih efekata zračenja“, objašnjava dr Čedomir Vukić, regionalni menadžer grčke klinike za zemlje bivše Jugoslavije, o kakvom tehnološkom čudu je reč.

Tretman se vrši pomoću kompjuterski kontrolisanog robota, koji se okreće oko pacijenta i usmerava zrake ka tumoru iz 1.200 razlilčitih uglova. Sajber nož je u stanju da odredi mesto tumora pomoću veoma preciznog kompjuterski kontrolisanog robotskog sistema i modernog sistema za pozicioniranje pacijenata. Svi ovi sistemi omogućavaju lečenje visokom preciznošću. Sajber nož je uređaj kojim se sprovodi stereotaktična radioterapija i moguće je samo u jednoj sesiji visokim dozama radijacije potpuno uništiti tumor nakon preciznog određivanja njegovih 3D koordinata. Međutim, u zavisnosti od veličine tumora, lekari se mogu odlučiti na promenu tretmana u više sesija, najviše tri do pet, kada je u pitanju frakcionisana stereotaktična terapija.

Sajber nož
PACIJENT SE VRAĆA SVAKODNEVNOM ŽIVOTU: Detalj iz klinike Jatropolis

„Sajber nož se koristi za lečenje tumora mozga, pluća, dojke, jetre, materice, jajnika, karlice, pankreasa, bubrega, prostate, melanoma, debelog creva, bešike, sarkoma, heptocelularnog karcinoma, arterovenozne malformacije, adenoma hipofize, recidiva tumora ili regiona koji su već tretirani zračenjem“, precizira Vukić široku primenu ove metode, napominjući da je njena ključna prednost što predstavlja alternativu hirurškoj intervenciji i posebno je značajan za pacijente koji ne žele komplikovane operacije ili kod kojih takav vid intervencije nije moguć, jer nosi preveliki rizik u slučaju postojanja udruženih bolesti ili lošeg opšteg stanja pacijenta.


Lečenje tomo terapijom

Tomo terapija omogućuje kao nikada do sada da se precizno gađaju obolela tkiva i da se količina zračenja koja dopire do zdravih delova smanji na minimum. U uređaju je iskombinovano više postojećih tehnologija da bi se omogućilo da doktori koji obavljaju zračenja mogu precizno da odrede položaj tumora i da u realnom vremenu na monitoru imaju njegovu sliku. Sistem sočiva za usmeravanje zračenja je tako projektovan da se zraci mogu vrlo precizno usmeravati, ali određivati i njihov intenzitet. Tretman se može vršiti u 10-15 sesija uz selektivno tretiranje tumora u zavisnosti od strukuture kancera.

Tomo terapija se može koristiti u lečenju svih tumora, posebno preferira treriranje većih površina tumora, koji se nalaze na mestima rizičnim za hiruršku intervenciju.


Sajber nož
PRECIZNO LOCIRANJE TUMORA: Prednost tomo noža

Uz to, sajebr nož u potpunosti smanjuje oštećenje zdravog tkiva oko tumora, dok obavlja lečenje visokom precizošću od jednog milimetra, tretman se može završiti sa samo 1 – 5 ponavljanja, lečenje se obavlja u realnom vremenu, direktno se prate pokreti tumora i pacijenta uz pomoć navigacionog sistema i tehnologijom kompjuterizovanog robota, a robot detektuje spontane promene koje se dešavaju u toku terapija kako bi ih ispravio. Sajber nož vrši precizno fiksiranje i primenjuje zračenje u skladu sa disanjem pacijenta i pokretima tumora, a može da tretira više tumora istovremeno. Tretman je bezbolan, anestezija najčešće nije potrebna prilikom tretiranja odraslih pacijenata, ne zahteva hospitalizaciju i pacijenti mogu da se vrate normalnim životnim aktivnostima.

Iskustva koja iznose stručnjaci iz klinike Jatropolis u primeni ove metode na lečenju i uklanjanju tumora pokazuju da „ukoliko pacijent dođe na vreme i ako bolest nije u poodmaklom stadijumu, onda je procenat uspešnosti čak 85 odsto”, ističe naš sagovornik i dodaje: “Nažalost, naša iskustva iz Srbije govore da se pacijenti uglavnom jave kad je teško zauzdati bolest i kada nema spasa”.


Kako do tretmana?

“Procedura je vrlo jednostana. Pacijentima koji nam se jave zakazujemo razgovor i tražimo im da ponesu svu lekarsku dokumentaciju sa snimcima i dijagnozom. Mi je prosleđujemo u Atinu gde lekarski konzilijum daje procenu i donosi odluku da li pacijenta treba podvrgnuti tretmanima sajber ili tomo noža”, objašnjava Vukić.


 

Najnovije

Konkurs za izdaju Kosova trajno otvoren

Na braniku režima se pojavila gromadna figura Sonje Liht i na izvestan način obeležila jasnu markaciju da ovaj režim ima izrazitu pomoć drugosrbijanske inteligencije kad je reč o Kosovu i Metohiji

Vučić već priznao Kosovo!?

Iako najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je više od 4/5 javnosti protiv nezavisnosti Кosova, predsednik Srbije izjavio je da je zajednički imenitelj dijaloga da se „saglasimo sa nezavisnošću Кosova, ali da je formalno ne priznamo“

Ko truje Srbiju arsenom?

Gotovo milion ljudi u Srbiji, Hrvatskoj i Mađarskoj pije kancerogenu vodu u kojoj je nivo arsena viši od zakonom propisane vrednosti, koja iznosi 10 mikrograma po litru, dok je u Novom Bečeju nivo arsena čak 27 puta viši od dozvoljenog

Voždova papula

Karađorđe ga je jeo zgnječenog kao pire, gurmani bi radije sa nekim suvim rebarcetom ako može, ali ovo povrće je uvek bilo inspirativno i za kuvare i za domaćice.

Ko je Dejvid Petreus

Istraživanje sprovedeno na Balkanu tokom poslednjeg tromesečja 2017, ekskluzivno za Opservatoriju novinarstva, pokazuje kako se neprijateljski general, šef tajne službe i stručnjak za propagandu nametnuo bombardovanoj naciji kao guru objektivnog informisanja

PATRIJARH: Ne damo Kosovo za Evropu

Želimo da budemo deo Evrope, ali ne pod uslovima koje oni nude, poručio je patrijarh srpski Irinej u vaskršnjem intervjuu TV Hram i zapitao: koji bi domaćin dao veliki deo svoje otadžbine samo da bi ušao u neki savez
Lemon Berry Studio