“Naše političke probleme treba gledati jedanput sa čisto srpskog stanovišta” M. Crnjanski
Fenix - Veliki
KOLINDA REHABILITUJE USTAŠTVO: Uvreda za žrtve u Jasenovcu
HRVATI I ZLOČINI

Kolinda rehabilituje ustaštvo

KOLINDA REHABILITUJE USTAŠTVO: Uvreda za žrtve u Jasenovcu

Drago Pilsel, pisac i teolog:  “Plenkovićevo oklevanje da zauzme stav prema neoustašama i Kolindin doprinos razmahivanju ksenofobije i ustaštva doveli su do toga da se moramo zapitati kakav je, za Boga miloga, odnos vladajućih prema žrtvama ustaškog terora”

Andrej Plenković nema prostora za vrdanje, mora hitno u Sabor da pošalje zakonski predlog kojim će se izglasavanjem u parlamentu rešiti pitanje “za dom spremni”. To je poručio ugledni hrvatski pisac i teolog Drago Pilsel.

“Pozdrav ’za dom – spremni’ u bilo kakvoj upotrebi i obliku u Hrvatskoj ne dolazi u obzir i mora biti zabranjen, suprotno nastojanjima Kolinde Grabar-Kitarović da se rehabilituje, a oni koji tu zabranu prekrše, moraju biti kažnjeni strogo i bez ikakvog popuštanja, kako se to radi u Nemačkoj ili Austriji”, naveo je Pilsel u kolumni objavljenoj nakon incidenta u Jasenovcu.

PROVOKACIJA ILI KONTINUIRANO VELIČANJE ZLOČINA: Hosovci u Jasenovcu sa “svojom porukom”
PROVOKACIJA ILI KONTINUIRANO VELIČANJE ZLOČINA: Hosovci u Jasenovcu sa “svojom porukom”

Ako se to ne bi dogodilo, značilo bi da su za Grabar Kitarovićevu, Plenkovića i predsednika Sabora Gordana Jandrokovića “žrtve ustaškog terora teren po kojem se može i sme gaziti da bi se skupljali politički poeni”, naveo je Pilsel.
Podseća da je NDH bila jedina država u Evropi koja je imala rasne zakone prema uzoru na nacističke, a ko to, kako kaže, ne shvata i ne prihvata, taj je neprijatelj savremene Hrvatske i Evrope.
Uoči nedavno održane državne komemoracije žrtvama jasenovačkog logora, treće po redu, što je slučaj već tri godine, na mestu gde je nekada bila spomen-ploča HOS, dvojica pripadnika tih snaga su razvili zastavu sa natpisom “za dom spremni”.
Pilsel smatra da prostora za vrdanje ne bi smeli više da imaju ni Jevreji, ni Srbi, ni antifašisti, koji bi, kako kaže, trebalo da zahtevaju od Sabora da prekine pokroviteljstvo nad blajburškom paradom sve dok se tamo, na Blajburškom polju održavaju komemoracije ustaškim vojnicima.
“Zatražio sam od predsednika Antifašističke lige Zorana Pusića da pripremi predlog deklaracije. Naime, ko god pogleda spomenik podignut 1987, jednu veliku kamenu gromadu desno od oltara na Blajburškom polju, videće na tom kamenu dva teksta, jedan na nemačkom i drugi na hrvatskom jeziku koji su različiti”, naveo je Pilsel.

BEZ SRBA I JEVREJA: Hrvatsko rukovodstvo na komemoraciji 2018. u Jasenovcu
BEZ SRBA I JEVREJA: Hrvatsko rukovodstvo na komemoraciji 2018. u Jasenovcu

Objašnjava da na nemačkom piše: “U čast poginulim Hrvatima. Maj 1945“, dok na hrvatskom piše: “U čast i slavu poginuloj Hrvatskoj vojsci. Maj 1945″.
“Ustaška vojska nije i ne može biti isto što i hrvatska vojska”, piše Pilsel u kolumni objavljenoj na portalu Autograf.
Smatra da taj tekst mora hitno biti izmenjen jer on, kaže, naprosto vređa sve one koji žele da poštuju Ustav RH.
“Naime, ustaška vojska ne može biti isto što i vojska NOB-a koja je pobedila u Drugom svetskom ratu, a ne može biti ni isto što je i Hrvatska vojska danas. To je neprihvatljivo!”, poručuje kolumnista.
Pilsel smatra da je dobro primetio predsednik Jvrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus gostujući juče u emisiji HTV-a “Nu2”, “da je talas neoustaštva ojačan, rasplamsan dolaskom na vlast Kolinde Grabar Kitarović”.
“Od tada, ja dodajem, ne prestaju njeni ispadi: em se slika s ustaškim zastavama, em pozdravlja ustaški moto ‘za dom – spremni’ kao ‘stari hrvatski pozdrav’, em salutira ustašama u Argentini, deli im priznanja, ne ograđuje se od njihovih ekstravagantnih zahteva da se derogira antifašizam iz Ustava, svima njima se ona ‘ponosi’, kako je izjavila poslednjeg dana boravka u Brazilu HTV-ovom novinaru”, naveo je Pilsel.
I šta sad?, pita Pilsel uz opasku da li to znači bi sada trebalo uzeti kao ozbiljne izjave Zvonimira Ivana Čička, da Kitarovićeva želi da “ukine podele i promoviše mir”.
“Smejurija! Baš to, smejurija. Kraljica potpaljuje vatru, dvorska luda duva u plamen”, konstatuje Pilsel.
Naveo je i da tri komemoracije “ili kolone”, kako nevešto insistira Jandroković, krivica su politike HDZ-ove vlasti.
“Plenkovićevo oklevanje da zauzme stav prema neoustašama i Kolindin doprinos razmahivanju ksenofobije i ustaštva doveli su do toga da se moramo zapitati kakav je, za Boga miloga, odnos vladajućih prema žrtvama ustaškog terora”, zaključio je Pilsel, uz poruku Jevrejima Srbima i drugim stradalnicima da imaju pravo da traže da se predsednica, vlada i Sabor pridržavaju Ustava Hrvatske.

 

Najnovije

Šta se krije iza “podele Kosova”?

Albanci već traže teritoriju juga Srbije, a što se tiče podele, Amerikanci i Albanci, dobivši u svoje ruke stratešku tačku – Sever Кosova – nipošto je neće predati, može se govoriti samo o zauzimanju novih srpskih teritorija, smatra sagovornica portala Evroazija dejli

„Oluja“ u Hrvatskoj još traje

Broj Srba na Kordunu pao je ispod deset odsto, na Baniji ispod 15 odsto, a u ovim regijama je pre „Domovinskog rata“ srpska populacija bila u znatnoj većini, tako da Srbi doživljavaju biološki slom

Sve što ste obećali, slagali ste!

Povod za pismo Momčila Trajkovića iz Čaglavice sa Kosmeta je susret delegacije Srpskog nacionalnog formuma sa Predsednikom Srbije pre šest meseci, posle ubistva Olivera Ivanovića

Nigerijska šema Vučićevog kuma

Lider na polju obnovljivih izvora Eco Energo Group, u suvlasništvu Nikole Petrovića, kuma Aleksandra Vučića, svoj razvoj je započeo preko jedne od firmi Energoprojekta i uz sumnje na prikriveno vlasništvo, zbog čega je Energorpojekt protiv svojih bivših menadžera i radnika podneo krivičnu prijavu za zloupotrebe položaja i pranje novca, koja je kasnije odbačena

General oživeo duše 16.186 rodoljuba

Komandant Кopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović osnovao je u Nišu Muzej Kopnene vojske, izdvojio žrtve sa Paštrika i Košara, zapevao četničku pesmu “Planino, moja planino” na proslavi Dana Kopnene vojske i o tome govori otvoreno i s ljubavlju za Srbiju

Naprednjaci finansiraju Tadićeve i Đilasove

Firma koju je osnovao Nebojša Krstić dobila je od Gradske uprave Beograda 90.000.000 za oglašavanje u novinama, nadovezujući se na posao koji je ista firma za sedam miliona sklopila sa JP “Službenim glasnikom” kojim rukovodi bivša DS-ovka Jelena Trivan, dok je do skoro Skupština grada poslovala sa firmom “Media point” koja se dovodi u vezu sa Draganom Đilasom
Travel - veliki baner