“Naše političke probleme treba gledati jedanput sa čisto srpskog stanovišta” M. Crnjanski
Lemon Berry Studio
KOLINDA REHABILITUJE USTAŠTVO: Uvreda za žrtve u Jasenovcu
HRVATI I ZLOČINI

Kolinda rehabilituje ustaštvo

KOLINDA REHABILITUJE USTAŠTVO: Uvreda za žrtve u Jasenovcu

Drago Pilsel, pisac i teolog:  “Plenkovićevo oklevanje da zauzme stav prema neoustašama i Kolindin doprinos razmahivanju ksenofobije i ustaštva doveli su do toga da se moramo zapitati kakav je, za Boga miloga, odnos vladajućih prema žrtvama ustaškog terora”

Andrej Plenković nema prostora za vrdanje, mora hitno u Sabor da pošalje zakonski predlog kojim će se izglasavanjem u parlamentu rešiti pitanje “za dom spremni”. To je poručio ugledni hrvatski pisac i teolog Drago Pilsel.

“Pozdrav ’za dom – spremni’ u bilo kakvoj upotrebi i obliku u Hrvatskoj ne dolazi u obzir i mora biti zabranjen, suprotno nastojanjima Kolinde Grabar-Kitarović da se rehabilituje, a oni koji tu zabranu prekrše, moraju biti kažnjeni strogo i bez ikakvog popuštanja, kako se to radi u Nemačkoj ili Austriji”, naveo je Pilsel u kolumni objavljenoj nakon incidenta u Jasenovcu.

PROVOKACIJA ILI KONTINUIRANO VELIČANJE ZLOČINA: Hosovci u Jasenovcu sa “svojom porukom”
PROVOKACIJA ILI KONTINUIRANO VELIČANJE ZLOČINA: Hosovci u Jasenovcu sa “svojom porukom”

Ako se to ne bi dogodilo, značilo bi da su za Grabar Kitarovićevu, Plenkovića i predsednika Sabora Gordana Jandrokovića “žrtve ustaškog terora teren po kojem se može i sme gaziti da bi se skupljali politički poeni”, naveo je Pilsel.
Podseća da je NDH bila jedina država u Evropi koja je imala rasne zakone prema uzoru na nacističke, a ko to, kako kaže, ne shvata i ne prihvata, taj je neprijatelj savremene Hrvatske i Evrope.
Uoči nedavno održane državne komemoracije žrtvama jasenovačkog logora, treće po redu, što je slučaj već tri godine, na mestu gde je nekada bila spomen-ploča HOS, dvojica pripadnika tih snaga su razvili zastavu sa natpisom “za dom spremni”.
Pilsel smatra da prostora za vrdanje ne bi smeli više da imaju ni Jevreji, ni Srbi, ni antifašisti, koji bi, kako kaže, trebalo da zahtevaju od Sabora da prekine pokroviteljstvo nad blajburškom paradom sve dok se tamo, na Blajburškom polju održavaju komemoracije ustaškim vojnicima.
“Zatražio sam od predsednika Antifašističke lige Zorana Pusića da pripremi predlog deklaracije. Naime, ko god pogleda spomenik podignut 1987, jednu veliku kamenu gromadu desno od oltara na Blajburškom polju, videće na tom kamenu dva teksta, jedan na nemačkom i drugi na hrvatskom jeziku koji su različiti”, naveo je Pilsel.

BEZ SRBA I JEVREJA: Hrvatsko rukovodstvo na komemoraciji 2018. u Jasenovcu
BEZ SRBA I JEVREJA: Hrvatsko rukovodstvo na komemoraciji 2018. u Jasenovcu

Objašnjava da na nemačkom piše: “U čast poginulim Hrvatima. Maj 1945“, dok na hrvatskom piše: “U čast i slavu poginuloj Hrvatskoj vojsci. Maj 1945″.
“Ustaška vojska nije i ne može biti isto što i hrvatska vojska”, piše Pilsel u kolumni objavljenoj na portalu Autograf.
Smatra da taj tekst mora hitno biti izmenjen jer on, kaže, naprosto vređa sve one koji žele da poštuju Ustav RH.
“Naime, ustaška vojska ne može biti isto što i vojska NOB-a koja je pobedila u Drugom svetskom ratu, a ne može biti ni isto što je i Hrvatska vojska danas. To je neprihvatljivo!”, poručuje kolumnista.
Pilsel smatra da je dobro primetio predsednik Jvrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus gostujući juče u emisiji HTV-a “Nu2”, “da je talas neoustaštva ojačan, rasplamsan dolaskom na vlast Kolinde Grabar Kitarović”.
“Od tada, ja dodajem, ne prestaju njeni ispadi: em se slika s ustaškim zastavama, em pozdravlja ustaški moto ‘za dom – spremni’ kao ‘stari hrvatski pozdrav’, em salutira ustašama u Argentini, deli im priznanja, ne ograđuje se od njihovih ekstravagantnih zahteva da se derogira antifašizam iz Ustava, svima njima se ona ‘ponosi’, kako je izjavila poslednjeg dana boravka u Brazilu HTV-ovom novinaru”, naveo je Pilsel.
I šta sad?, pita Pilsel uz opasku da li to znači bi sada trebalo uzeti kao ozbiljne izjave Zvonimira Ivana Čička, da Kitarovićeva želi da “ukine podele i promoviše mir”.
“Smejurija! Baš to, smejurija. Kraljica potpaljuje vatru, dvorska luda duva u plamen”, konstatuje Pilsel.
Naveo je i da tri komemoracije “ili kolone”, kako nevešto insistira Jandroković, krivica su politike HDZ-ove vlasti.
“Plenkovićevo oklevanje da zauzme stav prema neoustašama i Kolindin doprinos razmahivanju ksenofobije i ustaštva doveli su do toga da se moramo zapitati kakav je, za Boga miloga, odnos vladajućih prema žrtvama ustaškog terora”, zaključio je Pilsel, uz poruku Jevrejima Srbima i drugim stradalnicima da imaju pravo da traže da se predsednica, vlada i Sabor pridržavaju Ustava Hrvatske.

 

Najnovije

Guskova: Vučić će se odreći zemlje predaka

Postalo je jasno da je Beograd već doneo odluku i da je rukovodstvo Srbije spremno da prizna nezavisnost Кosova, Rusija se neće protiviti tom procesu, zato što je reč o srpskoj teritoriji i Srbi treba da odluče da li će je pokloniti, prodati ili će se nje odreći, kaže Jelena Guskova, šef Centra za istraživanje savremene balkanske krize Ruske Akademije nauka

Pravoslavni podvig lepe Bosiljke

Bosiljku Rajčić iz Pasjana kod Gnjilana oteli su Albanci iz oblićnjeg Depča, ne bi li je poarbanašili, a kada su videli da ona neće da se poarbanaši ni pod kojim uslovima, ubili su je, a njeno raskomadano telo razbacali po selu

Čika Đorđe bdije nad Zejtinlikom

Upoznao sam ga 1998. godine na Zejtinliku na svećanoj proslavi 80. godišnjice od okončanja Velikog rata, kada se prvi put kako brine o srpskim herojima Đorđe Mihailović odenuo u kompletnu uniformu srpskog vojnika iz Prvog svetskog rata

Na putu promene javne svesti

Sekularno sveštenstvo ne oblikuje svoje tvrdnje u njihovoj vezanosti za istinu i činjenice nego u njihovoj upotrebljivosti u odnosu na politički nalog koji sledi, pa se tako u „Peščaniku“ i „Vremenu“ plasira laž o kosovskom zavetu, da bi postala istina o političkoj odluci koju treba doneti o Кosovu i Metohiji
Srpski poslovni Almanah - Veliki