“Naše političke probleme treba gledati jedanput sa čisto srpskog stanovišta” M. Crnjanski
Srpski poslovni Almanah - Veliki
Rakija
SVE O RAKIJI

Srpska prepečenica šampion sveta

SRPSKA PREPEČENICA ŠAMPION SVETA: Domaćine, živeli!

Uz srpske mitove o rakiji koja greje dušu, leči sve, afrodizijak je, svaka je čista, najbolja i domaća, prednost naše u odnosu na svetske rakije je u specifičnoj aromi i punoći ukusa, koja se pre svega dobija zahvaljujući kvalitetnom voću i tradicionalnom načinu pečenja

Predstoji nam žestok obračun sa Evropskom unijom, kažu dobri poznavaoci domaćih političkih prilika, jer će po prirodi stvari ova razglavljena evropska porodica 27 država udariti na nešto najsvetije u srpskom narodu – pokušaće da reguliše proizvodnju rakije. Ne znam u koje to poglavlje spada, ali sam siguran da će EU pasti u Srbiji na – rakiji. Možda rešimo Kosovo, ekologiju, odnos sa Rusima i tako redom, ali naša mučenica teško da će moći da se disciplinuje prema normama onih iz Brisela.

U sukob sa njima dolaze prvo svi mitovi i verovanja u vezi sa rakijom. Teško će se bilo ko iz sveta pomiriti sa činjenicom da rakija leči sve. Naročito ako je prethodno popijete pa se izmasirate sa praznom flašom. I to je tek početak: oni u Briselu ne znaju da je rakija autohtono srpsko piće, da su sve koje se piju na srpskim prostorima domaće, bez šećera i naravno najbolje, za neobaveštene u Evropi biće povod za radovanje i podatak da je rakija afrodizijak, a ono što nikako neće razumeti je da – greje dušu. Sve legenda do legende i sve apsolutno neproverene, da ne kažemo netačne.

ODRAZ SRPSKOG KARAKTERA

Pečenje rakije
TRADICIJA OKO KAZANA: Pečenje rakije je uvek kolektivni čin uz maksimalno druženje i degustaciju novog proizvoda

Vekovima je srpska šljivovica odraz našeg karaktera, pa bismo se teško pomirili sa činjenicom da je nismo, istina sa izvesnim zakašnjenjem, registrovali kao našu. Naime sve do nedavno, tačnije do 2007. godine, Česi su se puvakali kako je mučenica njihova. Onda su iznervirani Srbi, pre svega zbog toga što su smatrali da je opštepoznato kome rakija pripada, uzeli stvar u svoje ruke i brendirali radžu pod srpskom zastavom i četiri ocila. Od Evropske unije je dobijen sertifikat da se rakija od šljiva, sa zaštićenim imenom i geografskim poreklom zove „srpska šljivovica“.Time je Češkoj, koja je prva proizvodila rakiju pod imenom „šljivovica“, oduzeto to pravo, a sve rakije će morati da imaju oznaku geografskog porekla.

Donet je i zakon o jakim alkoholnim pićima koji predviđa registraciju svih proizvođača rakije, pa i onih koji je proizvode samo za svoje potrebe. Evropska unija ni jednoj članici neće zabraniti proizvodnju alkohola, ali će standardi morati da budu usklađeni sa evropskim. Upravo to i jeste jedan od najvećih strahova domaćih proizvođača, jer se u Srbiji ne zna ni ko pije ni ko plaća, kad je reč o pečenju rakije, ili kako bi se to stručno reklo, sve je još uvek na niskom tehnološkom nivou.


Kako prepoznati brlju

“Kvalitetna voćna rakija treba da ima prirodan miris, a kasnije i aromu. Prvo se pogleda piće kroz čašu u visini očiju. Treba da je bistro. Kada se zavrti čaša treba da budu prisutne tzv. alkoholne suze po njenim unutrašnjim stranama. Treba razlikovati prirodni glicerin od dodatog glicerina. Glicerinske suze treba da budu guste, da se razvijaju iz filma i da se spuštaju odvojeno i pravolinijski, tj. da se ne ukrštaju. Zatim se pristupa mirisanju pića. Grkljan se blago zatvori kako bi se vazduh s mirisnim komponentama pića usmerio ispod sitaste kosti (centar nervnih nadražaja), duboko udahne i miriše u cugu 4-6 sekundi. To je miris pića. Zatim se uzme odgovarajući gutljaj, provalja 4-5 sekundi u olfaktornoj regiji i lagano proguta. To je aroma (miris plus ukus). Znači, dok je samo nos u igri, to je miris. Kada piće dođe u dodir s jezikom, tj. nervnim završecima za gorko, slatko, kiselo i slano, onda je to aroma pića. Dok se piće guta i neposredno posle toga, to je tzv. flejvor ili na srpskom ukusnost ili pitkost. Na kraju, za pića koja su određen duži vremenski period, ne kraći od 4-5 godina, sazrevala (starila) u hrastovim sudovima, postoji tzv. buke. To je plemenita aroma. Radi se o konjacima, starim viskijima, starim šljivovicama, kajsijevačama, lozovačama, dunjevačama, kalvadosu…”, objasnio je detaljno proces probanja najbolji srpski profesor za šljivovicu u intervjuu jednom beogradskom dnevniku, pa se od tada taj deo najviše i citira, a primetan je i osetno veći broj stručnajaka za domaću mučenicu.


Kako će to izgledati u Srbiji u kojoj je rakija sve i bez nje se ne može, ona je i član porodice, i sugrađanin, i brat i više od toga. Kako spakovati u zakon običaj da se klincu od nekoliko meseci umoči prstić u čašicu šljivke, a onda dozvoli da proba nacionalni brend i tako se odmah overi kao Srbin. Ili da se oblogama od komovice skida temperatura i leče razne boljke od grla do reume. Ili da bez nje nema ni obeležavanja krsne slave, rođendana, proslave punoletstva, nekada odlaska u vojsku, venčanja, krštenja, mladenaca, ili prosto slavlja bez naročitog povoda. Ona je univerzalna, jer pije se uvek i svuda, ujutru, u podne i uveče, pre i posle jela, i ogledalo je domaćinske kuće. Međutim, rakijdžije u Srbiji su se toliko osilile da se čak i naši najbolji stručnjaci zgražavaju nad opasnošću da srušimo sopstveni brend, pa će nam intervencija iz Evrope možda i dobro doći.

Najbolji srpski stručnjak za šljivovicu dr Ninoslav Nikićević redovni profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu u više navrata je upozoravao javnost da pijemo pravu brlju, rakiju lošeg kvaliteta, što je podupro podatkom da 20 do 25 odsto proizvođača rakije radi to „kako Bog zapoveda“. Od nekadašnjih 3.500 legalnih i isto toliko nelegalnih rakijdžija u Srbiji do 2010. godine, prema njegovoj proceni, danas je ostalo oko 300.

„Proizvođači jakih alkoholnih pića koji su učlanjeni u društvo ‘Srpska rakija’, kojih ima nešto više od 20,  proizvode pića, mahom voćne rakije, odličnog, vrhunskog kvaliteta. Njihovi proizvodi mogu izaći na bilo koje evropsko i svetsko tržište. Mnogobrojne voćne rakije koje oni proizvode bolje su od većine onih koje se uvoze iz Evropske unije”, kaže prof Nikićević.


Šta leči

U zapadnoj Srbiji će vam upalu grla lečiti rakijskim oblogama, dok u okolini Leskovca temperaturu leče tako što smešaju projino brašno sa komovom rakijom, stave to na tabane, a bolesnikove čarape utope rakijom i onda mu ih navuku na noge. Zub, uvo, nos, grlo, čir, uganuće – zna se – rakija je lek. To je postala maksima na ovim prostorima usled dvestagodišnjeg ponavljanja. Istina jeste da poneka čašica rakije može da dobro deluje na zdravlje, kao uostalom i bilo koji drugi alkohol. Istraživanja jesu dokazala da oni koji umereno koriste ovo piće ređe oboljevaju od kardiovaskularnih bolesti, srčane slabosti, povišenog krvnog pritiska i šloga, a mnogo je sveodečnja onih koji “ceo život piju jednu rakiju dnevno, a doživeli su stotu”.


NAJBOLJE IZ VALJEVSKOG KRAJA

Šljiva
NAJBOLJA JE ŠLJIVOVICA: Nema voća od koga Srbin neće napraviti rakiju

Malo je poznato da je srpska šljivova prepečenica najsavršenije, odnosno tehnološki najkvalitetnije jako alkoholno piće na svetu. Najbolja šljivovica pravi se u Valjevskom kraju, oko Gornjeg Milanovca, Čačka, Užica, Šapca, u Istočnoj Srbiji, mada se prema slobodnim pristrasnim  srpskim ocenama dobra rakija pravi svuda gde je peku. Unapređenju kvaliteta u poslednjih desetak godina najveći doprinos dao je upravo profesor Nikićević, koji je u periodu od 2008. do 2012. godine organizovao niz kurseva za proizvođače voćnih i drugih rakija na kojima je petina srpskih proizvođača stekla potrebna znanja i danas proizvode kvalitetnu rakiju.

Šta struka najviše zamera onoj drugoj većini proizvođača na koje otpada oko 80 odsto?

“Veoma je puno šećeruša (u tehnološkom procesu proizvodnje dodaje se repin šećer, a to je zakonski strogo zabranjeno) ili umnoženih rakija (dodaje se rafinisani etanol). Takođe, mnogi koriste veštačke arome i druga nedozvoljena sredstva poput aditiva, uglavnom za skraćivanje perioda starenja ili sazrevanja destilata”, kaže profesor za rakiju u jednom novinskom intervjuu, napominjući da “ako se jako alkoholno piće naruči i konzumira u kafanama, restoranima, izuzimajući proverene, kafićima i na sličnim mestima, to su uglavnom pića lošeg kvaliteta, često i bez ikakvog kvaliteta, znači izrazito nekvalitetna”.


Čašica za Karađorđa

Rakija u Srbiji nije bila poznata pre druge polovine XIV veka. Reč rakija se ne pominje na starim srpskim spomenicima i u jeziku. Kod nas je reč rakija “došla” sa Turcima, u XIV ili XV veku, a potiče od arapske reči “al -rak” što u slobodnom prevodu znači znoj. Pod tim se mislilo na specijalno piće – rakiju arak koja se nekada a i danas, proizvodi u Indiji, Indoneziji, Maleziji i drugim dalekoistočnim zemljama. U to vreme rakija se dobijala destilacijom prevrelog soka ili vina specijalnih vrsta palmi. Danas sa razvojem tehnologije, rakija se proizvodi i od drugih sirovina, kao što su šećerna trska, voće, grožđe, žito, melasa itd.
Kada je krajem XIX veka većina vinograda u Srbiji uništena filokserom i kada je drastično opala proizvodnja vina proizvodnja rakije je naglo skočila. U pesmama u kojima su opevani oslobodilački ustanci u Srbiji početkom XIX veka, vino se sve više zamenjuje rakijom. Tako, u pesmi “Početak bune protiv dahija”, opisujući Karađorđa, narodni pevač kaže: “Đorđe se junak naučio prije zore svagda uraniti umiti se i Bogu moliti i popiti po čašu rakije…”


Rakija
NIŠTA SE NE RADI BEZ RAKIJE: Mučenica je deo srpskog karaktera

U našoj svesti se menja mišljenje o mestu i značaju rakije, pa ona nije više samo obična brlja rezervisana za srpskog seljaka koji teško živi. Nije više ni samo nedostižan mit koji se opeva generacijama. Otuda je među najširom populacijom postala stvar prestiža kako prepoznajete dobru rakiju.

Najvažnije u tom utvrđivanju kvaliteta je da rakija mora da se – proba. Nije precizirano koliko puta i u kojoj količini, kao ni veličina čaše koja se za to koristi. Važno je utvrditi ono što se valjda već odavno zna: prednost naše u odnosu na svetske rakije je u specifičnoj aromi i punoći ukusa, koja se pre svega dobija zahvaljujući kvalitetnom voću i tradicionalnom načinu pečenja. Najpoznatija domaća rakija, šljivovica, proizvodi se destilacijom komine, smese zrelih, zdravih plodova šljive koji su prošli kroz proces fermentacije u trajanju od najmanje tri nedelje. Kroz proces destilacije prolazi dva puta, pri čemu se posle prve dobija takozvana meka rakija, a posle druge prepečenica. Meka rakija se koristi za kuvanje, a prepečenica kao piće.

Za rakiju je značajan i proces starenja ili odležavanja. Ona se presipa u hrastovu burad u kojima ostaje od dve do 12 godina, a ponekad i duže. Poznat je običaj u celoj Srbiji da, na dan kad se rodi muško čedo, domaćin zakopa u zemlju bure sa 50 litara rakije i otkopa ga da se to popije na dan ženidbe naslednika. Za to vreme dolazi do razvijanja ukusa, arome i boje određene vrste rakije. Zbog gnječenja i vrenja kojima se voće podvrgava, šljivovica se često u narodu naziva mučenica. Ona zapravo pravi ukus stiče pečenjem i mučenjem što i jeste prerada voća u jako piće.


         Zanimljivosti   

  • Jačina rakije određuje se po količini alkohola koji se izražava u zapreminskim delovima ili volumnim procentima, koji se obeležavaju kao %vol.
  • Volumni procenat je broj litara čistog etanola (čistoće 100 odsto) koji se nalazi u 100 litara alkoholnog pića odnosno, u vodeno-alkoholnoj smesi koja to piće čini.
  • U svakodnevnom govoru jačina alkohola se često izražava u gradima. Preračunavanje se jednostavno može izvršiti pomoću jednakosti: 1 grad = 2.46 vol%.
  • Jačina rakije se određuje pomoću alkohometra.
  • U Srbiji je od sorti šljiva koje se koriste za pravljenje rakije najzastupljenija požegača, a popularne su i druge rakijske sorte – crvena ranka, bele šljive, moravka, metlaž, stenlej…

MOŽE SVAKO MEZE

Rakija
RAKIJA SVE BLIŽA STRANCIMA: Rakija bar i rakija fest za afirmaciju kvaliteta domaćeg brenda i srpskih proizvođača

Na ovim prostorima se oduvek rakija ispijala uz neku hranu. Ta hrana ili “meze”, reč koju su nam kao i druge “važne stvari” u amanet ostavili Turci, je uglavnom zavisila od geografije, ekonomije, pa i sociologije, ali pre svega od istorije koja je ovde određivala način života, a samim tim šta i da li ćemo uopšte nešto jesti i piti. Naši roditelji bi se sigurno veoma iznenadili nekim mezetlucima koje poslužujemo uz rakiju, pre svega zbog toga što su se hrana, ali i rakije promenili do neprepoznavanja. Sa druge strane svaka rasprava vezana za slaganje rakije i hrane nema mnogo smisla i uvek počinje pravilom da: pravila nema!

Ne postoji tačno i pogrešno i naravno samim tim, ne postoji savršenstvo. Sve je prepušteno ukusu uživaoca, te ako vam se dopada određena kombinacija, bez obzira koliko eksentrična ona bila, slobodno se prepustite zadovoljstvu zajedno sa ostalim odraslim istomišljenicima. Jer rakija se pijucka u kući, mada je neki više vole u kafani, u dobrom društvu uz još bolju priču i najbolju hranu. Merak je za dušu i telo. A mezeti se polako: krenite od voća, pa pršuta i sir, paprika… znalački na čačkalicu. Sve je stvar mašte, budžeta, prilike i ukusa – sveže, toplo ili hladno, hrskavo ili meko, vama na volju.

Promenio se i način na koji promišljamo kako da domaću šljivku učinimo što bližom strancima i oni koji nas posete. Tako se i dogodilo da je u srcu Beograda u leto 2006. godine otvoren prvi Rakia bar, a za njim i drugi, na Vračaru. Dobra ideja je sprovedena u delo, a sve zbog afirmacije tradicionalnog srpskog pića na malo savremeniji način. U ponudi je više od 130 različitih vrsta srpskih, ali i inostranih tradicionalnih pića koja predstavljaju regione iz kojih dolaze. Svaka rakija se služi uz drugačiju vrstu mezetluka koje pojačava njen ukus. Na meniju je i tradicionalno srpsko buđenje – kafa, slatko, voda i rakija, ali i ekskluzivitet u vidu nekoliko vrsta rakija koje se mogu probati samo u ovom baru. U letnjem periodu tu su kokteli pravljeni od različitih kombinacija rakija, dok je u toku zime specijalitet kuvana rakija. Posećenost lokala dovoljno govori o uspešnosti ove zamisli, kao i činjenica da se sve više u kafićima pa i klubovima rakija nalazi na karti pića.

U različitim oblicima ona se može kupiti i u takozvanim gift shop-ovima koji su prave male riznice gurmanske kulture jer kulturu jednog podneblja određuje i kultura ishrane. To su mali pokloni, izvorno srpski ukusi, čija je samo forma prilagođena savremenosti. Medovača u flaši od pečene zemlje, bukulji ili čokanju, šljivovica „excellentia“ u luksuznom staklenom pakovanju, dunjevača, malinovača, ekskluzivna čokolada sa rakijom, specijalne travarice i mnoge druge stvari. Od 2007. godine organizuje se i Rakija Fest u decembru. Cilj je da se promovišu najkvalitetniji srpski proizvođači rakije.


Šumadijski čaj

U hladnim zimskim danima, uz pečeni krompir, kiseli kupus i slaninu, uz pršutu, proju, sir i kajmak – naši stari rado su pili vruću rakiju. Grejali su je za sve zgode i nezgode – za svadbe, slave, prela, komišanja, posela, ali i za sahrane i parastose. Rakiju su obično grejali muškarci, pa je svako selo imalo majstora za ovaj napitak. U to vreme pekla se samo šljivovica (meka rakija) jačine oko 10 gradi ( 25 stepeni ), koja se koristila za spravljanje “šumadijskog čaja”. Evo, kako se to radilo…

Količinu odredite prema potrebama. Zatim šljivovicu (ili vodom razblaženu prepečenicu) sipajte u sud, i kuvajte dok ne provri. Na prvi ” ključ ” koji se pojavi, saspite malu čašu hladne vode, da rakiju ” presečete “. Dok jos vri, valja je zapržiti. Na užarenu kukaču (mašice) stavlja se sećer. Kukaču držite iznad suda, tako da kapi istopljenog sećera padaju u rakiju. Ostavite da vri još par minuta, pa posudu izmaknite na kraj šporeta. Varenu rakiju nikako ne poklapajte, ni dok se kuva, a ni posle. Služite je toplu, a kad se ohladi slobodno je podgrejte. Vruća, varena ili grejana rakija ili šumadijski čaj, kako god hoćete, i dan – danas se često sprema u ovim krajevima.


 

Najnovije

Šta se krije iza “podele Kosova”?

Albanci već traže teritoriju juga Srbije, a što se tiče podele, Amerikanci i Albanci, dobivši u svoje ruke stratešku tačku – Sever Кosova – nipošto je neće predati, može se govoriti samo o zauzimanju novih srpskih teritorija, smatra sagovornica portala Evroazija dejli

„Oluja“ u Hrvatskoj još traje

Broj Srba na Kordunu pao je ispod deset odsto, na Baniji ispod 15 odsto, a u ovim regijama je pre „Domovinskog rata“ srpska populacija bila u znatnoj većini, tako da Srbi doživljavaju biološki slom

Sve što ste obećali, slagali ste!

Povod za pismo Momčila Trajkovića iz Čaglavice sa Kosmeta je susret delegacije Srpskog nacionalnog formuma sa Predsednikom Srbije pre šest meseci, posle ubistva Olivera Ivanovića

Nigerijska šema Vučićevog kuma

Lider na polju obnovljivih izvora Eco Energo Group, u suvlasništvu Nikole Petrovića, kuma Aleksandra Vučića, svoj razvoj je započeo preko jedne od firmi Energoprojekta i uz sumnje na prikriveno vlasništvo, zbog čega je Energorpojekt protiv svojih bivših menadžera i radnika podneo krivičnu prijavu za zloupotrebe položaja i pranje novca, koja je kasnije odbačena

General oživeo duše 16.186 rodoljuba

Komandant Кopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović osnovao je u Nišu Muzej Kopnene vojske, izdvojio žrtve sa Paštrika i Košara, zapevao četničku pesmu “Planino, moja planino” na proslavi Dana Kopnene vojske i o tome govori otvoreno i s ljubavlju za Srbiju

Naprednjaci finansiraju Tadićeve i Đilasove

Firma koju je osnovao Nebojša Krstić dobila je od Gradske uprave Beograda 90.000.000 za oglašavanje u novinama, nadovezujući se na posao koji je ista firma za sedam miliona sklopila sa JP “Službenim glasnikom” kojim rukovodi bivša DS-ovka Jelena Trivan, dok je do skoro Skupština grada poslovala sa firmom “Media point” koja se dovodi u vezu sa Draganom Đilasom
Lemon Berry Studio