“Naše političke probleme treba gledati jedanput sa čisto srpskog stanovišta” M. Crnjanski
Travel - veliki baner
Siniša Mali
PIŠTALJKA NA GLOBAL SERBIA

Tužilaštva kriju Sinišu Malog

TUŽILAŠTVA KRIJU SINIŠU MALOG: Da li je prao novac?

Ključne institucije u zemlji koje bi trebalo da se bave borbom protiv korupcije i kriminala, ne samo da ne funkcionišu već svojim postupanjem postaju saučesnici u krivičnim delima

PIŠE: Snežana ĐURIĆ, pistaljka.rs

Više i Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu čine sve da sakriju od javnosti dokumenta o istrazi imovine gradonačelnika Beograda Siniše Mali iz kojih se vidi da je prvi čovek prestonice pod sumnjom da je učestvovao u pranju novca.

Posle skoro godinu insistiranja Pištaljke da joj nadležni organi dostave sva dokumenta o imovini gradonačelnika, bez zamračenih delova i skrivanja informacija, iz ova dva tužilašta Pištaljci su stigla dva kontradiktorna dopisa – u jednom Više tužilaštvo tvrdi da se slučaj Siniša Mali nalazi u Prvom osnovnom tužilaštvu, a u drugom Prvo osnovno tužilaštvo nas obaveštava da se slučaj Mali nalazi u Višem tužilaštvu.

ZATAŠKAVANJE PRANJA NOVCA

Time se lakrdija oko zataškavanja dokumenta iz kojih se vidi da je prvi čovek Beograda, između ostalog, bio osumnjičen da se bavi pranjem novca, nastavlja i razotkriva da ključne institucije u zemlji koje bi trebalo da se bave borbom protiv korupcije i kriminala, ne samo da ne funkcionišu već svojim postupanjem postaju saučesnici u ovim krivičnim delima.

Izveštaj o Siniši Malom Agencija za borbu protiv korupcije poslala je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu u avgustu prošle godine, a građani i dalje ostaju uskraćeni za odgovore na pitanja koje radnje je tužilaštvo u toku istrage preduzelo, da li je i kada Mali saslušan i za koja krivična dela se uopšte tereti.

Javni tužilac Nataša Кrivokapić iz Višeg javnog tužilaštva uporno odbija da dostavi podatke o istrazi, iako je i Poverenik za informacije od javnog značaja naložio ovom državnom organu da odgovori na Pištaljkin zahtev. U poslednjem dopisu Višeg javnog tužilaštva od 28. avgusta navodi se da je predmet „dana 10.8.2017. godine dostavljen Prvom osnovnom javnom tužilaštvu na dalje nadležno postupanje“.

Više javno tužilaštvo

Javni tužilac iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva Ljubivoje Đorđević je, međutim, obavestio Pištaljku da predmet nikad nije prosleđen ovom tužilaštvu i da se i dalje nalazi u Višem javnom tužilaštvu. U obaveštenju piše da je njima prosleđen „samo deo izveštaja Agncije za borbu protiv korupcije“ koji se odnosi na krivično delo neprijavljivanje imovine.

„Ostali navodi izveštaja su i dalje predmet provere Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, pa je potrebno da se za ostale informacije iz Vašeg zahteva obratite tom tužilaštvu“, piše u dopisu koji je potpisao tužilac Đorđević.

Prvo osnovno javno tužilaštvo nije navelo koje je radnje preduzelo u poslednjih mesec dana, od kada im je poslat deo izveštaja Agencije, ali su nas obavestili da je u toku „pretkrivični postupak radi provere navoda iz tog dela izveštaja“.

Da podsetimo, Agencija za borbu protiv korupcije ispitivala je imovinu Siniše Malog i utvrdila da se gradonačelnik od 2009. godine sumnjiči za pranje novca, da je kupio dva stana u stambenom kompleksu „Oaza“ od Petra Matića „sumnjivim“ novcem, da poseduje više imovine nego što je prijavio, da je bio rukovodilac u firmama koje su povezane sa Petrom Matićem i Slobodanom Vučićevićem. Saznanja do kojih je došla u toku kontrole, Agencija je krila od javnosti i delimično objavila tek posle brojnih dopisa i zahteva Pištaljke.

NEMA ISTRAGE GODINU DANA

Prvo osnovno tužilaštvoIako tužilaštvo ima obavezu da istraži ove navode, epiloga istrage nema ni posle više od godinu dana. Кada smo u aprilu ove godine tražili od Višeg tužilaštva u Beogradu da nam kaže u kojoj fazi je istraga, tužilac Кrivokapić je odgovorila da su informacije „strogo poverljive“ i da ne mogu da ih dostave. S obzirom na to da ovu oznaku, po zakonu, mogu da nose samo podaci čije bi objavljivanje nanelo štetu intresima Republike Srbije, Pištaljka se žalila Povereniku za informacije od javnog značaja. Poverenik je u avgustu naložio tužilaštvu da „bez odlaganja“ odgovori na zahtev za informacije od javnog značaja. Ipak, tužilaštvo je odlučilo da se ogluši o rešenje Poverenika i da prekrši zakon. Odgovor nam nisu poslali, tvrdeći da predmet nije kod njih.

Više javno tužilaštvo nije jedino koje je svrstalo javne podatke o imovini gradonačelnika Beograda među „strogo poverljive“. Prethodno je i Agencija za borbu protiv korupcije je tvrdila da bi objavljivanje podataka o Siniši Malom moglo da ugrozi državni interes. Agencija je čak i platila kaznu od ukupno 200.000 dinara samo da ne bi dostavila kompletna dokumenta o Siniši Malom. Кada ni nakon kazni Agencija nije postupila po rešenju Poverenika za informacije od javnog značaja, Poverenik se obratio Vladi Republike Srbije sa zahtevom da prinudno izvrši rešenje. Iz Generalnog sekretarijata Vlade Republike Srbije dobili smo informaciju da se već dve godine ne odgovara na zahteve Poverenika za prinudno izvršenje rešenja. Pištaljka je zato Generalnom sekretarijatu poslala naknadni zahtev da nam se omogući pristup ovim podacima, sa obaveštenjem da ćemo ih u suprotnom tužiti.

 

Najnovije

General oživeo duše 16.186 rodoljuba

Komandant Кopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović osnovao je u Nišu Muzej Kopnene vojske, izdvojio žrtve sa Paštrika i Košara, zapevao četničku pesmu “Planino, moja planino” na proslavi Dana Kopnene vojske i o tome govori otvoreno i s ljubavlju za Srbiju

„Oluja“ u Hrvatskoj još traje

Broj Srba na Kordunu pao je ispod deset odsto, na Baniji ispod 15 odsto, a u ovim regijama je pre „Domovinskog rata“ srpska populacija bila u znatnoj većini, tako da Srbi doživljavaju biološki slom

Najkraćim putem do kanadske vize

Vodite računa da vas ne zavaraju razni “imigracioni savetnici” praznim obećanjima da vam mogu “srediti vize” i ubrzati postupak. Kanada je uređena zemlja u kojoj je strogo zastupljena vladavina prava i u kojoj su jasno razgraničena ovlašćenja i nadležnosti po svim postupanjima pred nadležnim organima

Zašto je Soroš genije zla

Vodeća figura u Savetu za spoljne odnose, Svetskom ekonomskom forumu i Hjuman rajts voču, čovek koji vodi Radio Slobodnu Evropu i osnivač je i finansijer Instituta Otvoreno društvo, u tesnoj je vezi sa CIA-om, učestvovao je u svim operacijama raspada SFRJ, a danas nastavlja da seje mržnju i podele među narodima bivše države
Travel - veliki baner