“Naše političke probleme treba gledati jedanput sa čisto srpskog stanovišta” M. Crnjanski
Fenix - Veliki
SVE ZA NIŠTA U REŽIJI VUČIĆA: Podrška Bila Klintona
DIREKTNO

Sve za ništa u režiji Vučića

SVE ZA NIŠTA U REŽIJI VUČIĆA: Podrška Bila Klintona

Promenu srpske politike kad je reč o Kosmetu, proglašavanje pregovora u Briselu neuspešnim i njihovo vraćanje u OUN, poziv Rusiji da diplomatski i politički pomogne Srbiji i pokretanje inicijative za povratak prognanih sa prostora Kosova i Metohije treba suprotstaviti propagandi koja sve ustupke na štetu Srbije pravda pritiscima sa Zapada

Otrežnjenje Srba, kad je reč o njihovoj kolevci Kosmetu, došlo je pre nego što smo i očekivali. Politika bezrezervne saradnje sa Zapadom Aleksandra Vučića za spas Kosova i Metohije doživela je fijasko. Takav epilog najavljen je dirigovanim „dijalogom“ koji je imao zadatak da čitavu igru najmoćnijeg čoveka Srbije oko sudbine južne srpske pokrajine predstavi kao rezultat osmišljene politike i punog poverenja koji centri svetske moći iskazuju prema Srbiji.

ZAPADNI PRITISCI NISU OPRAVDANJE ZA USTUPKE: Aleksandar Vučić, predsednik Srbije
ZAPADNI PRITISCI NISU OPRAVDANJE ZA USTUPKE: Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

Ispostavilo se da je politički izraz našeg odnosa sa zapadom – Zajednica srpskih opština kao maksimum koji Srbija može da dobije nasuprot gubljenju 17 odsto svoje teritorije. Svetski šerifi nude nam famoznu SZO treći put u poslednjih desetak godina, a da od tog projekta u korist Srba nije ostvareno bukvalno – ništa.

LDP-OVSKA POLITIKA BIVŠEG RADIKALA

U ime tog imaginarnog poverenja, kako smo mogli da se uverimo u najdrastičnijem obliku ovih dana, Srbija je na čelu sa Vučićem kao glavnim pregovaračem, zahvaljujući svojoj snishodljivoj spoljnoj politici i „mudrom Miloševskom saginjanju“ pred Vašingtonom, Briselom, Londonom, Parizom i ko zna sve pred kim, udaljila od sebe Kosovo na skoro maksimalnu distancu: Briselskim sporazumom 2012. godine integrisala je neke od osnovnih atributa državnosti, srpsku policiju, sudije i tužioce u sistem tzv države Kosovo, prihvatila gašenje EPS-a na severu Kosmeta i priznala osnivanje ćerke firme koja deluje u okviru kosovskog energetskog sistema, predala Šiptarima međunarodni pozivni telefonski broj, MMF-u, Svetskoj banci i drugim finansijskim organizacijama uredno otplaćuje kosovski dug… Jednom rečju, direktno su predate one funkcije, službe i institucije kojima je do tada raspolagala država Srbija.

Zapad nas je pritiskao, mi smo popuštali, a usput smo se vašingtonskoj i briselskoj administraciji preporučivali prećutkivanjem važnih datuma iz naše bliske istorije sukoba sa tim istim Zapadom samo da ih ne bi ljutili, kao što je bombardovanje Srbije i Srpske 1999. godine, ili obeležavanje stogodišnjih jubileja u vezi sa Velikim ratom. Šef srpske države često je u tim danima u svojim zvaničnim državničkim istupima stavljao naš mentalitet na stub srama i sprdnje, prezentirao nas tom civilizovanom svetu kao neradnike i mitomane, nastojeći da se preporuči kao ključni domaći izvršilac u istorijskom projektu menjanja srpske svesti.

PONIŽAVANJE SRBIJE: Hapšenje Marka Đurića i proterivanje sa Kosmeta
PONIŽAVANJE SRBIJE: Hapšenje Marka Đurića i proterivanje sa Kosmeta

Tapšala ga je Merkelova, pomazio ga Klinton, grlio se sa Kurcom, politički ortačio sa mnogima koji će nam koju godinu kasnije, dakle ovih dana, saopštiti da ćemo za sve ono što smo dali dobiti – ništa. Pokazalo se kakav je učinak LDP-ovske politike bivšeg radikala sa SRS i SPS glasačkim telom, a da postojeća šizofrena situacija bude još drastičnija, predsednik Aleksandar Vučić dobio je za takvu politiku podršku građana, tako da je dovođenje Kosmeta na rub kapitulacije potpuno legitiman čin, uprkos činjenici da je reč o političkom ponašanju suprotnom Ustavu Srbije, koji se u narodu naziva – veleizdajom.

Ponuda Zapada Srbiji ponižavajuća je koliko i situacija sa istragom o izvršiocima i nalogodavcima ubistva Olivera Ivanovića ili, kao najnovije, hapšenje i proterivanje Marka Đurića, šefa kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, kada se praktično potvrđuje udaljenost čak i Severa Kosova od Srbije, o onim enklavama južno od Ibra da se i ne govori.

NEPRISTOJNA PONUDA

PREDSTAVNICI ZEMALJA KVINTE: Jedinstveno protiv Srbije na Kosmetu
PREDSTAVNICI ZEMALJA KVINTE: Jedinstveno protiv Srbije na Kosmetu

Prvi put Zajednica srpskih opština ponuđena je kao konstrukcija Ahtisarijevim planom koji Srbija nikada nije prihvatila, ali ni međunarodna zajednica, pa on egzistira kao nepostojeći pravni akt. Uprkos tome, odredbe Aneksa 4 koje govore o mogućnostima stvaranja zajednica na lokalnom nivou ugrađene su u član 134. Ustava Kosova i Zakon o lokalnoj samoupravi. Albanci su bili dužni da omoguće stvaranje ZSO tako da je Srbija dobila ono što je i pre Brisela postojalo kao albanska obaveza.

Drugi put ZSO je, kao što je već rečeno, ponuđen Briselskim sporazumom, a posle pet godina možemo samo da konstatujemo da od svega toga nije urađeno ništa, a premijer Ramuš Haradinaj pobedonosno je ovih dana izjavio kako on nije ni pročitao ovaj papir od jedne i po kucane strane.

U skladu sa onim „treća sreća“, jedinstven predlog Vašingtona, Brisela, Londona i Pariza koji je šefu srpske države  bez diplomatskih rukavica saopšten prilikom njegovog boravka u Njujorku – treći put je ZSO, istina sa nekim nazovi ukrasima koji bi pomogli da eventualno prihvatimo ovu nepristojnu ponudu. A u svemu tome besmisleno se ponavlja kao mantra rečenica da „niko ne traži formalno priznanje Kosova“, osim onoga što smo već dali i najave da Srbija ne sprečava ulazak Kosova u međunardone organizacije i institucije.

Jasno je da sa svojom kućom na balkanskoj raskrsnici Srbija ima lošu političku karmu i da „šut ne može sa rogatim“. I koliko god to bilo teško i za državu i za narod i za njegove političke predstavnike, ne može se voditi politika koja ne ume okupatorima iz sveta da kaže „ne“. Nije ovo ni prva, a sasvim sigurno ni poslednja istorijska situacija u kojoj je Srbija na neviđenom iskušenju – šta god odabrali kajaćemo se, ali ne možemo dobrovoljno da se odreknemo duhovno i istorijski najdragocenijeg dela svoje teritorije.

Odbacujući predlog Zapada prekinuli bismo naš evropski put i verovatno vrlo brzo ostali bez direktnih stranih investicija. Da li je ta šteta veća od teško zamislive situacije da priznavanjem Kosova poništimo sebe kao narod i potpišemo presudu o sopstvenom nestajanju?

Dosadašnje iskustvo pokazalo je da smo popuštajući i poklanjajući deo po deo srpskog suvereniteta na Kosovu, uvek dobijali nove, veće i sve više ponižavajuće zahteve. Da li će se odustajanjem od Kosmeta zatvoriti krug mrcvarenja Srbije, ili ćemo otvoriti novi ciklus njenog daljeg rasparčavanja?

PROMENA NEUSPEŠNE POLITIKE

Imajući to u vidu ne sme se dozvoliti da se izmenama Ustava Srbije legalizuje otimanje Kosmeta, na čemu se u srpskom parlamentu već uveliko radi, da se potpisivanjem sveobuhvatnog sporazuma sa Prištinom u potpunosti legalizuje ta lažna država, kao i da se napusti praksa u kojoj se svaki korak ka kapitulaciji Kosmeta opravdava pritiscima sa zapada, što u javnom političkom govoru doživljava pravu katarzu ovih dana. Time se širi apatija, strah i otupljuje ionako skroman kapacitet bilo kakvog otpora prema okupatorima Kosmeta kao dela Srbije.

RODOLJUBIVI ODGOVOR SRBIJE: Srpski parlament
RODOLJUBIVI ODGOVOR SRBIJE: Srpski parlament

Zato odgovor Srbije u ovim danima mora da bude rodoljubiv, bez obzira na floskule i propagandne podvale koje se plasiraju posredstvom najuticajnijih srpskih medija.

Prvi korak je potpuna promena politike, koja je doživela totalni neuspeh, kako bi Srbija opstala kao država.

Drugi korak je da se dosadašnji pregovori u Briselu proglase neuspešnim i pokrene inicijativa da se rešavanje ovog pitanja vrati u UN.

Treći korak je da se zatraži diplomatska i politička pomoć Rusije za rešavanje kosmetskog pitanja u skladu sa srpskim interesima.

Četvrti korak je da se pokrene inicijativa za povratak prognanih sa prostora Kosova i Metohije.

Peti korak je da se aktivno učestvuje u razobličavanju zapadne propagande koja je vođena protiv Srbije.

Istorijska situacija u kojoj se danas nalazi Srbija sa Aleksandrom Vučićem na čelu daleko je geopolitički povoljnija od one koju je naša zemlja imala 1999. godine u vreme bombardovanja na čelu sa Slobodanom Miloševićem. Bez Rusije i Kine iza sebe, predsednik Milošević uspeo je tada da izbori Rezoluciju Saveta bezbednosti OUN 1244 na koju se danas ozbiljno naslanjamo u kakvom-takvom otporu moćnima.

Šta će nam ova politička garnitura na vlasti ostaviti u amanet kad je reč o Kosmetu – nešto što će nam biti oslonac u budućnosti ili sramno rešenje prema legendi o Vuku Brankoviću?

Najnovije

Šta se krije iza “podele Kosova”?

Albanci već traže teritoriju juga Srbije, a što se tiče podele, Amerikanci i Albanci, dobivši u svoje ruke stratešku tačku – Sever Кosova – nipošto je neće predati, može se govoriti samo o zauzimanju novih srpskih teritorija, smatra sagovornica portala Evroazija dejli

„Oluja“ u Hrvatskoj još traje

Broj Srba na Kordunu pao je ispod deset odsto, na Baniji ispod 15 odsto, a u ovim regijama je pre „Domovinskog rata“ srpska populacija bila u znatnoj većini, tako da Srbi doživljavaju biološki slom

Sve što ste obećali, slagali ste!

Povod za pismo Momčila Trajkovića iz Čaglavice sa Kosmeta je susret delegacije Srpskog nacionalnog formuma sa Predsednikom Srbije pre šest meseci, posle ubistva Olivera Ivanovića

Nigerijska šema Vučićevog kuma

Lider na polju obnovljivih izvora Eco Energo Group, u suvlasništvu Nikole Petrovića, kuma Aleksandra Vučića, svoj razvoj je započeo preko jedne od firmi Energoprojekta i uz sumnje na prikriveno vlasništvo, zbog čega je Energorpojekt protiv svojih bivših menadžera i radnika podneo krivičnu prijavu za zloupotrebe položaja i pranje novca, koja je kasnije odbačena

General oživeo duše 16.186 rodoljuba

Komandant Кopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović osnovao je u Nišu Muzej Kopnene vojske, izdvojio žrtve sa Paštrika i Košara, zapevao četničku pesmu “Planino, moja planino” na proslavi Dana Kopnene vojske i o tome govori otvoreno i s ljubavlju za Srbiju

Naprednjaci finansiraju Tadićeve i Đilasove

Firma koju je osnovao Nebojša Krstić dobila je od Gradske uprave Beograda 90.000.000 za oglašavanje u novinama, nadovezujući se na posao koji je ista firma za sedam miliona sklopila sa JP “Službenim glasnikom” kojim rukovodi bivša DS-ovka Jelena Trivan, dok je do skoro Skupština grada poslovala sa firmom “Media point” koja se dovodi u vezu sa Draganom Đilasom
Fenix - Veliki