“Naše političke probleme treba gledati jedanput sa čisto srpskog stanovišta” M. Crnjanski
Lemon Berry Studio
SPREMA SE IZDAJA KOSMETA: Naručenim istraživanjima stvara se iskrivljena slika o odnosu Srba prema Kosovu
DRUGI PIŠU

Sprema se izdaja Kosmeta

SPREMA SE IZDAJA KOSMETA: Naručenim istraživanjima stvara se iskrivljena slika o odnosu Srba prema Kosovu

Tendencioznim pitanjima i naručenim istraživanjima javnog mnjenja Vučić priprema teren za priznanje nezavisnosti Кosova, poručuju iz Narodnog pokreta Srba sa Кosova i Metohije „Otadžbina“

PIŠE: “Otadžbina”

Anketa marketinške agencije Ipsos i njenog šefa Srđana Bogosavljevića o odnosu građana Srbije prema južnoj srpskoj pokrajini pokazuje da je aktuelna vlast krenula u pripremu javnog mnjenja za odvajanje Кosova i Metohije od Srbije.

Pitanja su čudna i neobična gde, primera radi, 80 odsto građana Srbije iz ostatka Srbije kaže da ne bi živelo na Кosovu i Metohiji. Ovo treba da bude argument da Srbima nije stalo do Кosova i Metohije. Takođe i pitanje da bi samo 16 dsto građana Srbije odvajalo novac za Кosovo i Metohiju inicira tezu da Srbi nisu zainteresovani za južnu srpsku pokrajinu.

PRIPREMA JAVNOG MNJENJA ZA TUĐE KOSOVO: Armija, naslednica OVK
PRIPREMA JAVNOG MNJENJA ZA TUĐE KOSOVO: Armija, naslednica OVK

Da je Ipsos hteo da bude korektan građanima Srbije postavio bi pitanje da li su za Кosovo ili Evropsku uniju i onda bi došao do istine o patriotizmu građana Srbije

Ne treba biti puno pametan da ako bismo slično pitanje postavili građanima Srbije da li bi živeli u Bosilegradu, Preševu ili Tutinu dobili bismo sličan odgovor. Hoće li onda Srbija i tih prostora da se odrekne. U vreme krajnjeg siromaštva tražiti od građana Srbije da daju svoj novac da bi se sačuvao jedan deo teritorije Srbije je glupo. Valjda je država ta koja treba da investira, gradi i čuva prostor a ne građani Srbije od svojih bednih i mizernih plata.


Bogosavljević: Većina Srba neće da se žrtvuje za Kosovo

Čak 82 odsto građana ne bi živelo u okolnostima bezbednosnog rizika na Кosovu i Metohiji ukoliko je to uslov za rešenje kosovskog problema, dok 77 odsto ne bi prihvatilo izdvajanje iz plata i penzija za projekat očuvanja КiM, pokazalo je najnovije istraživanje Ipsos Stratedžik marketinga, koje je nedavno predstavljeno javnosti. Veliki broj građana Srbije kao rešenje vidi Кosovo i Metohiju u sastavu Srbije, ali većina ispitanika nije spremna na značajnije lične žrtve, ukoliko je to uslov za rešavanje statusa Кosova, pokazalo je istraživanje.

Polovina građana izjavila je da prati dešavanja u vezi sa КiM, dok je isto toliko njih navelo da ih ne prati, a većina ispitanika nije spremna na značajnije lične žrtve ukoliko je to uslov za rešavanje statusa južne pokrajine.

Direktor Ipsosa Srđan Bogosavljević kaže da postoji velika konfuzija među građanima kada je u pitanju КiM, te da nema preciznih i koegzistentnih stavova.

PATRIOTIZAM ILI KONFUZIJA: Detalj sa Kosmeta
PATRIOTIZAM ILI KONFUZIJA: Detalj sa Kosmeta

“Među građanima ne postoji jedinstven stav koje rešenje je u najboljem interesu Srbije. Iako najveći procenat građana veruje da je to vraćanje Кosova Srbiji, zastupljena su i druga rešenja. Tako je Кosovo kao suštinska autonomija u okviru države Srbije najbolje rešenje za 26–28 odsto građana, dok je podela teritorije između Albanaca i Srba sa posebnom brigom za prava Srba koji ostaju na КiM i zaštitom srpskih crkava i manastira najbolje rešenje za 15 i 20 odsto građana”, kaže Bogosavljević.

Navodi da je pitanje Кosova veoma “eksplozivna” tema, koja nije visoko rangirana kada je u pitanju interesovanje građana, osim, kaže, ako se nešto desi.

Istraživanje je sprovedeno na inicijativu Fondacije za otvoreno društvo. Sprovedeno je u periodu od decembra 2017. do februara 2018. godine sa 1.045 ispitanika, metodologijom istraživanja javnog mnjenja i kriznih fokus grupa, a procenti se u manjem ili većem stepenu razlikuju u odnosu na vreme istraživanja.


Iz aviona se vidi da je vlast naručilac ove ankete. Razlog je sondiranje terena za odvajanje Кosova i Metohije od Srbije. Ovo stoga, jer je pritisak zapadnih zemalja za prihvatanje sveobuhvatnog mirovnog sporazuma sa Кosovom sve veći. Više se Srbiji čak i ne nudi ulazak u EU za davanje južne srpske pokrajine već prepuštanje ove teritorije treba da bude kompenzacija za instaliranje Aleksandra Vučića na vladarski tron u Srbiji. Izjava francuskog predsednika Makrona jasno govori da je ulazak Srbije u EU na dugom štapu.

Obaveze predsednika Srbije prema svojim zapadnim mentorima tokom njegovog dolaska na vlast su nedvosmislene. Cena je Кosovo i Metohija. Iz tog razloga Aleksandru Vučiću ne pada na pamet da uputi Amerikancima protestnu notu zbog proširenja njihove vojne baze u Bondistilu jer je po Rezoluciji 1244 Кosovo i Metohija deo države Srbije.

ŠTA ČEKA SRBIJU: Posledice martovskog pogroma iz marta 2004.
ŠTA ČEKA SRBIJU: Posledice martovskog pogroma iz marta 2004.

Potpisivanje sveobuhvatnog mirovnog sporazuma između Beograda i Prištine je i za Brisel i za Vašington pitanje hitnosti. Ovo iz razloga, jer se broj Albanaca u periodu od 1999. godine do danas prepolovio. Nema investicija, nema novih radnih mesta i Albanci ubrzano napuštaju južnu srpsku pokrajinu. Investitori iz zapadnih zemalja ne žele da ulažu novac ako prostor nije pravno definisan. Zato niko sa Zapada nema nameru da kupi Trepču, Feronikl-Glogovac ili pak termoelektrane. Neregulisan odnos između Srbije i Кosova pravo svojine dovodi u sumnju. I umesto da Aleksandar Vučić insistira na zamrznutom konfliktu on se zbog svojih obaveza prema onima koji su ga doveli na vlast odriče Кosova i Metohije.

Tragična sudbina pokojnog premijera Zorana Đinđića zloslutno opominje na neispunjena obećanja.

Informativna služba Narodnog pokreta Srba sa Кosova i Metohije „Otadžbina“

 

 

 

Najnovije

Šta se krije iza “podele Kosova”?

Albanci već traže teritoriju juga Srbije, a što se tiče podele, Amerikanci i Albanci, dobivši u svoje ruke stratešku tačku – Sever Кosova – nipošto je neće predati, može se govoriti samo o zauzimanju novih srpskih teritorija, smatra sagovornica portala Evroazija dejli

„Oluja“ u Hrvatskoj još traje

Broj Srba na Kordunu pao je ispod deset odsto, na Baniji ispod 15 odsto, a u ovim regijama je pre „Domovinskog rata“ srpska populacija bila u znatnoj većini, tako da Srbi doživljavaju biološki slom

Sve što ste obećali, slagali ste!

Povod za pismo Momčila Trajkovića iz Čaglavice sa Kosmeta je susret delegacije Srpskog nacionalnog formuma sa Predsednikom Srbije pre šest meseci, posle ubistva Olivera Ivanovića

Nigerijska šema Vučićevog kuma

Lider na polju obnovljivih izvora Eco Energo Group, u suvlasništvu Nikole Petrovića, kuma Aleksandra Vučića, svoj razvoj je započeo preko jedne od firmi Energoprojekta i uz sumnje na prikriveno vlasništvo, zbog čega je Energorpojekt protiv svojih bivših menadžera i radnika podneo krivičnu prijavu za zloupotrebe položaja i pranje novca, koja je kasnije odbačena

General oživeo duše 16.186 rodoljuba

Komandant Кopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović osnovao je u Nišu Muzej Kopnene vojske, izdvojio žrtve sa Paštrika i Košara, zapevao četničku pesmu “Planino, moja planino” na proslavi Dana Kopnene vojske i o tome govori otvoreno i s ljubavlju za Srbiju

Naprednjaci finansiraju Tadićeve i Đilasove

Firma koju je osnovao Nebojša Krstić dobila je od Gradske uprave Beograda 90.000.000 za oglašavanje u novinama, nadovezujući se na posao koji je ista firma za sedam miliona sklopila sa JP “Službenim glasnikom” kojim rukovodi bivša DS-ovka Jelena Trivan, dok je do skoro Skupština grada poslovala sa firmom “Media point” koja se dovodi u vezu sa Draganom Đilasom
Lemon Berry Studio