“Naše političke probleme treba gledati jedanput sa čisto srpskog stanovišta” M. Crnjanski
Srpski poslovni Almanah - Veliki
SPREMA SE IZDAJA KOSMETA: Naručenim istraživanjima stvara se iskrivljena slika o odnosu Srba prema Kosovu
DRUGI PIŠU

Sprema se izdaja Kosmeta

SPREMA SE IZDAJA KOSMETA: Naručenim istraživanjima stvara se iskrivljena slika o odnosu Srba prema Kosovu

Tendencioznim pitanjima i naručenim istraživanjima javnog mnjenja Vučić priprema teren za priznanje nezavisnosti Кosova, poručuju iz Narodnog pokreta Srba sa Кosova i Metohije „Otadžbina“

PIŠE: “Otadžbina”

Anketa marketinške agencije Ipsos i njenog šefa Srđana Bogosavljevića o odnosu građana Srbije prema južnoj srpskoj pokrajini pokazuje da je aktuelna vlast krenula u pripremu javnog mnjenja za odvajanje Кosova i Metohije od Srbije.

Pitanja su čudna i neobična gde, primera radi, 80 odsto građana Srbije iz ostatka Srbije kaže da ne bi živelo na Кosovu i Metohiji. Ovo treba da bude argument da Srbima nije stalo do Кosova i Metohije. Takođe i pitanje da bi samo 16 dsto građana Srbije odvajalo novac za Кosovo i Metohiju inicira tezu da Srbi nisu zainteresovani za južnu srpsku pokrajinu.

PRIPREMA JAVNOG MNJENJA ZA TUĐE KOSOVO: Armija, naslednica OVK
PRIPREMA JAVNOG MNJENJA ZA TUĐE KOSOVO: Armija, naslednica OVK

Da je Ipsos hteo da bude korektan građanima Srbije postavio bi pitanje da li su za Кosovo ili Evropsku uniju i onda bi došao do istine o patriotizmu građana Srbije

Ne treba biti puno pametan da ako bismo slično pitanje postavili građanima Srbije da li bi živeli u Bosilegradu, Preševu ili Tutinu dobili bismo sličan odgovor. Hoće li onda Srbija i tih prostora da se odrekne. U vreme krajnjeg siromaštva tražiti od građana Srbije da daju svoj novac da bi se sačuvao jedan deo teritorije Srbije je glupo. Valjda je država ta koja treba da investira, gradi i čuva prostor a ne građani Srbije od svojih bednih i mizernih plata.


Bogosavljević: Većina Srba neće da se žrtvuje za Kosovo

Čak 82 odsto građana ne bi živelo u okolnostima bezbednosnog rizika na Кosovu i Metohiji ukoliko je to uslov za rešenje kosovskog problema, dok 77 odsto ne bi prihvatilo izdvajanje iz plata i penzija za projekat očuvanja КiM, pokazalo je najnovije istraživanje Ipsos Stratedžik marketinga, koje je nedavno predstavljeno javnosti. Veliki broj građana Srbije kao rešenje vidi Кosovo i Metohiju u sastavu Srbije, ali većina ispitanika nije spremna na značajnije lične žrtve, ukoliko je to uslov za rešavanje statusa Кosova, pokazalo je istraživanje.

Polovina građana izjavila je da prati dešavanja u vezi sa КiM, dok je isto toliko njih navelo da ih ne prati, a većina ispitanika nije spremna na značajnije lične žrtve ukoliko je to uslov za rešavanje statusa južne pokrajine.

Direktor Ipsosa Srđan Bogosavljević kaže da postoji velika konfuzija među građanima kada je u pitanju КiM, te da nema preciznih i koegzistentnih stavova.

PATRIOTIZAM ILI KONFUZIJA: Detalj sa Kosmeta
PATRIOTIZAM ILI KONFUZIJA: Detalj sa Kosmeta

“Među građanima ne postoji jedinstven stav koje rešenje je u najboljem interesu Srbije. Iako najveći procenat građana veruje da je to vraćanje Кosova Srbiji, zastupljena su i druga rešenja. Tako je Кosovo kao suštinska autonomija u okviru države Srbije najbolje rešenje za 26–28 odsto građana, dok je podela teritorije između Albanaca i Srba sa posebnom brigom za prava Srba koji ostaju na КiM i zaštitom srpskih crkava i manastira najbolje rešenje za 15 i 20 odsto građana”, kaže Bogosavljević.

Navodi da je pitanje Кosova veoma “eksplozivna” tema, koja nije visoko rangirana kada je u pitanju interesovanje građana, osim, kaže, ako se nešto desi.

Istraživanje je sprovedeno na inicijativu Fondacije za otvoreno društvo. Sprovedeno je u periodu od decembra 2017. do februara 2018. godine sa 1.045 ispitanika, metodologijom istraživanja javnog mnjenja i kriznih fokus grupa, a procenti se u manjem ili većem stepenu razlikuju u odnosu na vreme istraživanja.


Iz aviona se vidi da je vlast naručilac ove ankete. Razlog je sondiranje terena za odvajanje Кosova i Metohije od Srbije. Ovo stoga, jer je pritisak zapadnih zemalja za prihvatanje sveobuhvatnog mirovnog sporazuma sa Кosovom sve veći. Više se Srbiji čak i ne nudi ulazak u EU za davanje južne srpske pokrajine već prepuštanje ove teritorije treba da bude kompenzacija za instaliranje Aleksandra Vučića na vladarski tron u Srbiji. Izjava francuskog predsednika Makrona jasno govori da je ulazak Srbije u EU na dugom štapu.

Obaveze predsednika Srbije prema svojim zapadnim mentorima tokom njegovog dolaska na vlast su nedvosmislene. Cena je Кosovo i Metohija. Iz tog razloga Aleksandru Vučiću ne pada na pamet da uputi Amerikancima protestnu notu zbog proširenja njihove vojne baze u Bondistilu jer je po Rezoluciji 1244 Кosovo i Metohija deo države Srbije.

ŠTA ČEKA SRBIJU: Posledice martovskog pogroma iz marta 2004.
ŠTA ČEKA SRBIJU: Posledice martovskog pogroma iz marta 2004.

Potpisivanje sveobuhvatnog mirovnog sporazuma između Beograda i Prištine je i za Brisel i za Vašington pitanje hitnosti. Ovo iz razloga, jer se broj Albanaca u periodu od 1999. godine do danas prepolovio. Nema investicija, nema novih radnih mesta i Albanci ubrzano napuštaju južnu srpsku pokrajinu. Investitori iz zapadnih zemalja ne žele da ulažu novac ako prostor nije pravno definisan. Zato niko sa Zapada nema nameru da kupi Trepču, Feronikl-Glogovac ili pak termoelektrane. Neregulisan odnos između Srbije i Кosova pravo svojine dovodi u sumnju. I umesto da Aleksandar Vučić insistira na zamrznutom konfliktu on se zbog svojih obaveza prema onima koji su ga doveli na vlast odriče Кosova i Metohije.

Tragična sudbina pokojnog premijera Zorana Đinđića zloslutno opominje na neispunjena obećanja.

Informativna služba Narodnog pokreta Srba sa Кosova i Metohije „Otadžbina“

 

 

 

Najnovije

Spasite ugled SANU ili podnesite ostavku

Kako za člana SANU može da se bira lice koje nema ni jednu knjigu, otkad je karijera izgrađena na sorošovskim dotacijama naučno neproblematična, ili kako je, kao filozof, jednoglasno mogao da prođe pravnik koji se dirljivo trudi pisanjem pseudofilozofskih nerazumljivih štiva, pita profesor Milan Brdar predsednika Akademije

Vukovar – temelј hrvatskih laži

Da li je agresija bila razbijanje Jugoslavije koje su na talasima hrvatskog klero-fašizma izvele udbaško-patrijske strukture i međunarodni centri moći – ili izbacivanje Srba iz hrvatskog ustava, ubijanje srpskih civila i rušenje njihovih objekata pre početka rata u Vukovaru i drugim gradovima i selima po Hrvatskoj?

Srpski udžbenici duginih boja

Ministarstvo prosvete Srbije, na zahtev jedne LGBT-NVO, zabranjuje šest udžbenika, a taj zahtev za promenom sadržaja onoga što se uči ujedno je i zahtev za promenom dominantne vrednosti, što najavljuje početak sveopšte revizije

Kako u Kanadu, najbolju za život na svetu

Ujedinjene nacije su izvršile rangiranje uzimajući u obzir 42 faktora, među kojima su: zdravstvo, obrazovanje, životna okolina, ekološka zaštita, sloboda akcija i kretanja, životni standard, prosperitet, sigurnost i sl. U decembru 2017. godine zabeležen je rekordan pad stope nezaposlenosti, na svega 5,5 odsto, što je najniža stopa nezaposlenosti od 1976. godine

Žale za Jugom, srljaju u Brisel

Dvotomna studija-zbornik “Istorija jedne utopije” u izdanju beogradske “Catene mundi” pojavila se sa realnim potencijalom da u suočavanju srpske intelektualne i političke javnosti sa posledicama dve Jugoslavije i titoizma zauzme značajnije mesto i od često prozivanog i sumnjičenog Memoranduma SANU

Fenomen Srbija

Zemlja u kojoj su najbogatiji oni koji nikad nisu radili, gde žive najlepše žene, a natalitet opada, gde ljudi slave slavu, a psuju Boga, gde nisi normalan ako ne poludiš, piše jedan američki novinar u čikaškom listu posle posete Beogradu
Srpski poslovni Almanah - Veliki