“Naše političke probleme treba gledati jedanput sa čisto srpskog stanovišta” M. Crnjanski
Travel - veliki baner
Kosovo
LAŽNI PATRIOTIZAM

Kaže dijalog, misli izdaja

KAŽE DIJALOG, MISLI IZDAJA: Ustupak zapadnim mentorima zove se predaja Kosova i Metohije

Čavoški: “Neću da učestvujem u nacionalnoj izdaji!” – Antonić: “Izdajničko prihvatanje realnosti na delu teritorije uvek završava izdajom cele zemlje”. – Jakšić: “Proverite na pošteno organizovanom refenrendumu da li građani hoće da se odreknu Kosmeta!”

Izgleda da je došlo vreme da zvanični Beograd uzvrati podršku zapadnim mentorima dobijenu u poslednjih pet godina tako što će Srbija odustati od Kosmeta. Posle usvojenog Briselskog sporazuma kao strateškog dokumenta kojim je Kosmet otkinut od Srbije i postizborne koalicije sa Ramušem Haradinajem u parlamentu samoproklamovane države, sledi završni politički udarac i prevara, kojom bi se zauvek odrekli ovog, po mnogo čemu, posebnog dela srpske teritorije.

Kosmet
KAKO IZAĆI U SUSRET ZAPADNIM MOĆNICIMA: Ko sme da menja kartu Srbije i Kosmeta

Za četiri meseca koliko je na dužnosti predsednika Srbije, Aleksandar Vučić je već dva puta ukazao građanima na važnost “unutrašnjeg dijaloga” o Kosmetu – prvi put odmah nakon polaganja zakletve kada je najavio da planira da pokrene priču o budućnosti južne srpske pokrajine i drugi put u autorskom tekstu jednog prestoničkog dnevnika. Osim demagogije, naciji je ostao dužan zašto pokreće dijalog o delu naše teritorije, kao i šta bi on trebalo da obuhvata. Njegove najave “unutrašnjeg dijaloga” o Kosmetu svesrdno su podržale vladajuće stranke, delovi opozicije koji se finansiraju sa Zapada, ambasadori zapadnih zemalja u Beogradu, ali i partije kosmetskih Albanaca i tamošnji novopostavljeni “premijer”, ratni zločinac Ramuš Haradinaj u čiju su vladu, kako tvrdi Vučić, bez direktive iz Beograda ušli predstavnici kosmetskih Srba.


Priština neće kompromise

“A centralna teza srpskog predsednika glasi: problem Kosova može rešavati samo čovek koji ima „glavu vruću od stalnog razmišljanja, srce koje je hladno na preterane emocije, i ruke uprljane kompromisima“, smatra Nikita Bondarjev, naglašavajući: “U ulozi nosioca svih tih jedinstvenih kvaliteta Vučić neizostavno vidi samog sebe, ograđujući se, doduše, opaskom da je za uspešan dijalog neophodno da ovakvi ljudi postoje i na srpskoj, i na albanskoj strani, tvrdi ruski istoričar i dodaje: “Upravo u poslednjoj tvrdnji krije se najslabija tačka Vučićevog programskog teksta. Ruke lidera kosovskih Albanaca HašimaTačija svakako jesu uprljane, ali nikako ne kompromisima. Hašim Tači i drugi ratni komandanti UČK, koji danas čine kosovsku političku elitu, apsolutno nisu zainteresovani za kompromise sa Srbima”.


PRIPREMA ZA PRIZNAVANJE KOSMETA

Kosta Čavoški
NE PRIZNAJE DIJALOG: Prof dr Kosta Čavoški

Međutim, mnogi intelektualci i opozicione političke stranke, koje suprotno logici dijaloga nemaju mogućnost da se oglase na najuticajnijim srpskim mainstream medijima, izražavaju potpuno drugačije, negativno mišljenje o predsednikovoj zamisli. Jedan od najboljih poznavalaca teorije države i prava kod nas, ugledni profesor Kosta Čavoški za “Global Serbia” decidno odbija da učestvuje u tzv unutrašnjem dijalogu, na koji je pozvao predsednik države: “Kako je Aleksandar Vučić već odlučio da Kosovo i Metohiju preda kosmetskim Albancima, pa sada hoće da tzv. unutrašnjim dijalogom podeli odgovornost sa svima drugima, ja u toj državnoj i nacionalnoj izdaji neću da učestvujem”, jedino je što je Čavoški imao da kaže.

I lider Dveri Boško Obradović smatra da Vučićev poziv na “unutrašnji dijalog” predstavlja pripremu srpske javnosti za priznanje Kosova i izbacivanje KiM iz ustavne preambule:

Boško Obradović
POSLE PATRIJARHA NEMA DIJALOGA: Boško Obradović

“Što se Dveri tiče, Vučićev dijalog je završen nakon izjave srpskog patrijarha Irineja koji je rekao da se Kosovo i Metohija ne smeju ni predati ni pokloniti, kao i da ono što je silom oteto mora biti vraćeno. Posle ovih Patrijarhovih reči, iza koji stoji viševekovno iskustvo SPC, nema šta da se ni doda ni oduzme. Posle Patrijarha se ne govori i smatramo da je ovim Vučićev pokušaj lažnog dijaloga i okončan”, saopštile su Dveri.

Taj pokret ističe da se “ne može voditi dijalog o sopstvenoj državnoj teritoriji. Sve što je imalo da se kaže na tu temu zapisano je u Ustavu. Druga je stvar ako neko želi da menja Ustav i po nagovoru stranih centara moći definitivno predaje Kosovo i Metohiju u ruke Šiptara. Ako je to ideja Aleksandra Vučića, a jeste od trenutka potpisivanja antiustavnih briselskih sporazuma, sada postaje veoma interesantno ko je sve spreman da mu pomogne u ovom naumu njegovih stranih nalogodavaca”.

Analitičar Nikola Tanasić u komenatru navodi da je Vučićevo pozivanje na “unutrašnji dijalog” mnogima “zazvučalo zabrinjavajuće – i to ne samo zato što su posledice ovog “vanjskog“, „briselskog“ dijaloga do sada bila katastrofalne po srpsku državu i srpski narod na Kosmetu, dok su ih srpske vlasti listom proglašavale za „velike pobede“ i „povratak Srbije na Kosovo“.  Tanasić posebno naglašava da predsednik nije istupio ni sa kakvim konkretnim stavom o Kosmetu, “osim agresivne odbrane svojih sopstvenih protivustavnih poteza tokom Briselskog dijaloga”, te tvrdi da ovo još uvek nije trenutak da se povede ozbiljna rasprava o rešavanju kosmetskog pitanja. On, na kraju, ”unapred upozorava predsednika da se nacionalni interesi u usta ne uzimaju olako već da se za njihovu izdaju – krivično odgovara”.


Vučić najavljuje “bolna rešenja”

Prema viđenju Nikole Tanasića, problem je što se o sadržaju, pravcu i ciljevima ovog dijaloga predsednik po pravilu izjašnjava neodređeno, lapidarno i dvosmisleno, ali ne propuštajući da u javnost plasira uobičajene zapadnjačke floskule o Kosovu – pozive da se “okanemo mitova”, “promenimo mentalitet“, “suočimo sa stvarnošću“, “okrenemo od prošlosti“ i “pripremimo za bolna rešenja“.


CRVENA LINIJA PATRIOTIZMA

Nikita Bondarjev
STRATEŠKA GREŠKA VUČIĆA: Nikita Bondarjev

Nikita Bondarjev, docent na Ruskom državnom humanističkom univerzitetu, navodi da nije tajna da je cilj svih političkih manevara Aleksandra Vučića – ulazak Srbije u EU. “Jedino je pitanje šta je on sve spreman da učini da taj cilj ostvari. Kako stvari stoje – izgleda da je spreman praktično na sve, uključujući tu i osudu dedova i pradedova savremenih Srba, koji su svoju krv prolivali za Kosovo”.  Bondarjev, autor mnogobrojnih knjiga i članaka o istoriji Srbije i rusko-srpskim odnosima, ukazuje na odgovornost koju imaju političari i javne ličnosti koji su među prvima podržali Vučićev poziv, Ivica Dačić, Rasim Ljajić, predsednik SANU Vladimir Kostić i dramaturg Dušan Kovačević.

“Svi oni u osnovi iznose isti stav – ne sme se više pretvarati da su Kosovo i Metohija najobičniji deo Srbije, kao što je to, recimo, slučaj sa Šumadijom ili Mačvom, niti da se njime može upravljati iz Beograda. I dalje da Kosovo ima svoju vlast, da se ta vlast nalazi u Prištini, i da to moraju da shvate i kosovski Srbi, i Beograd”, ocenjuje Bondarjev.

Politički analitičar Slobodan Antonić smatra da “ako je Ustav 2006, s preambulom o Kosovu, usvojen konsenzusom političkih snaga („da je Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije, da ima položaj suštinske autonomije u okviru suverene države Srbije i da iz takvog položaja Pokrajine Kosovo i Metohija slede ustavne obaveze svih državnih organa da zastupaju i štite državne interese Srbije na Kosovu i Metohiji u svim unutrašnjim i spoljnim političkim odnosima“), onda je tim jasniji revizionistički značaj ovog inauguracionog poziva na dijalog novog predsednika i najmoćnije političke ličnosti u današnjoj Srbiji”.

Slobodan Antonić
IMPULS ZA DIJALOG IZ SAD: Slobodan Antonić

“Vučić ima svoj plan, ali neće da ga iznosi, već hoće da čuje i druga mišljenja“, protumačio je nameru svog šefa jedan od naprednjaka zaduženih za Kosmet, podseća Antonić i pita: Da li će Vučić odustati od svog plana ako čuje gromoglasno ne? “Iako Srbi za to još nisu spremni, neću popustiti – želim da krenem novim putem u vezi Kosova“, objasnio je Vučić u intervjuu švajcarskom dnevniku “Blik”, podseća Antonić i pita: Čemu onda „dijalog“?

„Vučić će po svemu sudeći potpisati sa Tačijem dvostrani ugovor, ovaj put bez EU“, još pre objave „crvene linije patriotizma“ procenjuje Antonić u svom autorskom tekstu na portalu Fond strateške kulture. „Ugovor neće značiti de iure priznanje, ali će biti na višem pravnom nivou od Briselskog. Njime bi se Srbija obavezala da neće više predstavljati tzv. Kosovo u međunarodnim organizacijama. Tako bi Prištini bio otvoren put ka UN. Beograd i Priština će razmeniti diplomatske misije nižeg ranga od ambasadorskih“. Sve to će, naravno, biti praćeno patetičnim zaklinjanjem pred domaćom javnošću da „Kosovo ostaje u našim srcima“ i da „Srbija neće nikada, ali ama baš nikada, napustiti Srbe sa Kosova – proklet bio svako ko tako nešto i pomisli“, piše Antonić.


Zločin koji ne zastareva

Analitičar Slobodan Antonić pita u svom autorskom tekstu: “Kad ‘konačno’ predamo Severnu Mitrovicu velikoalbanskim nacistima i njihovim atlantističkim patronima, koliko će onda biti potrebno da oni stignu u Niš? Koliko će biti potrebno da hrvatski nacisti, sa istim tim patronom, stignu u Sremsku Mitrovicu?”

Antonić ocenjuje da se „realnost“ naprednjačke patriotske politike sastoji ne samo u sistematskom sluđivanju naroda i bezobraznom kuvanju žabe – njoj su oči već odavno pobelele i iskočile koliko je kuvana. To je izdaja pod velom patriotizma. A izdaja je zločin koji ne zastareva, tvrdi on.


KONKURS ZA SAUČESNIKE

“Sve je, dakle, jasno. Naprednjaci se spremaju da nas liše ‘tereta’ zvanog Kosovo, i sad ćemo samo morati da se, iz njihovih usta, naslušamo već poznatih mantri drugosrbijanskog arsenala: budimo realni, Srbija ne vlada Kosovom još od 1999, ne možemo reći da je naše ono što nemamo, jedina alternativa je rat, kad si bio u Prizrenu ili u Peći?, da mi lepo pustimo mitove i da gledamo od čega živimo“, itd, piše Antonić.

“Sto puta je već odgovarano na ove koještarije, i to će se u naprednjačkoj kampanji izdaje – koju oni zovu unutrašnjim dijalogom – morati uraditi još stotinu puta. No, ovom prilikom podsetiću tek na činjenicu da se izdajničko prihvatanje realnosti na delu teritorije uvek završava izdajom cele zemlje”, kategoričan je Antonić.

Marko Jakšić
REALNOST ZASNOVANA NA ZLOČINIMA: Marko Jakšić

Jedan od bivših lidera kosmetskih Srba Marko Jakšić, u otvorenom pismu predsedniku Srbije naglašava da se “u vazduhu oseća da je Vaša želja da se ratosiljate južne srpske pokrajine jer, zaboga, kako Vi kažete, nećete taj problem da ostavljate svojoj deci. Priče o unutarsrpskom dijalogu su samo prazne floskule, jer Vi u tom nečasnom poslu tražite saučesnike da u izdaji ne biste bili sami. Uostalom, Vi ste pregovorima sa Prištinom pristupali na neozbiljan način. Bez koncepcije, strategije, plana”, podseća Jakšić.

Jakšić je, nabrajajući razloge zbog kojih Kosovo i Metohija “ne smeju da se prepuste”, takođe naveo da je 70 odsto rudnog bogatstva Srbije smešteno upravo na KiM-u, a da su Kosovo i Metohija plodnija žitnica od Vojvodine.

“Zašto niste iskreni prema građanima Srbije pa da organizujete jedan pošten referendum da se narod Srbije izjasni da li je spreman da uđe u EU tako što će da se odrekne Kosova i Metohije? Kažem ‘pošten’ iz razloga jer su sve Vaše kampanje do sada bile politički prljave i u njima svi akteri nisu imali ravnopravan pristup medijima da iznesu svoje stavove,” zatražio je on.


Realnost stvorena nasiljem

“Danas shvatamo da se spremate da pod pritiskom Zapada potpišete mirovni sporazum sa Albancima na Kosovu i Metohiji. Takav sporazum jednostavno znači priznanje Kosova, priznanje da Kosovo i Metohija više nije Srbija. To je takođe jedan od uslova za ulazak Srbije u Evropsku uniju,” istakao je Jakšić i dodao da su Briselskim sporazumom ukinute institucije Republike Srbije na Kosovu i Metohiji – “ukinuta je srpska država”.

“Pozivate se na realnost koja danas vlada na Kosovu i Metohiji zaboravljajući, pritom, činjenicu kako se došlo do te realnosti. Do te surove realnosti se došlo ubijanjem, paljenjem kuća i svetinja, etničkim čišćenjem, zločinima najgore vrste,” naveo je u svom otvorenom pismu predsedniku Srbije Marko Jakšić, član Predsedništva Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije “Otadžbina”.


Zenit
NAVIJAČI ZENITA KAO SRBI: Parole podrške na stadionu u Moskvi

Iako se predsednik Aleksandar Vučić diči svojom izbornom pobedom, sve je ubedljiviji utisak i iz ove površne panorame kritičkih mišljenja, da je pozivom na dijalog ustalasao jedno nemušto, tiho nepoverenje koje vlada u dobrom delu stanovništva Srbije. Ne samo zato što je već na startu izazvao nedomuce o predmetu dijaloga – da li će se učesnici eksplicitno izjašnjavati o priznavanju ili nepriznavanju Kosmeta i tako upasti u naivnu propagandnu zamku po blerovsko-kempelovskom marketinškom receptu prema kome će svoju odluku Vučić prikazati kao izraz narodne volje – već i zbog prirodnog prava Srba na Kosmet i s tim u vezi njegovog svesnog propusta da kaže kako “predaja Kosmeta nije predmet dijaloga”.

Teško je oteti se utisku i da je najava dijaloga usledila pod pritiskom spolja, jer ga je srpski šef države obelodanio neposredno po povratku iz Vašingtona, gde je, pored ostalog, i u razgovorima u četiri oka dobio nove uslove na večnom srpskom putu u Evropsku uniju. Zato treba očekivati agresivnu propagandnu kampanju sa vrha države u kojoj će se, kako reče jedan od sagovornika, “osuđivati i dedovi i pradedovi savremenih Srba koji su svoju krv prolivali za Kosovo”.

Da li će Kosmet biti prva i najveća žrtva evropeizacije Srbije u XXI veku?

 

Najnovije

Šta se krije iza “podele Kosova”?

Albanci već traže teritoriju juga Srbije, a što se tiče podele, Amerikanci i Albanci, dobivši u svoje ruke stratešku tačku – Sever Кosova – nipošto je neće predati, može se govoriti samo o zauzimanju novih srpskih teritorija, smatra sagovornica portala Evroazija dejli

„Oluja“ u Hrvatskoj još traje

Broj Srba na Kordunu pao je ispod deset odsto, na Baniji ispod 15 odsto, a u ovim regijama je pre „Domovinskog rata“ srpska populacija bila u znatnoj većini, tako da Srbi doživljavaju biološki slom

Sve što ste obećali, slagali ste!

Povod za pismo Momčila Trajkovića iz Čaglavice sa Kosmeta je susret delegacije Srpskog nacionalnog formuma sa Predsednikom Srbije pre šest meseci, posle ubistva Olivera Ivanovića

Nigerijska šema Vučićevog kuma

Lider na polju obnovljivih izvora Eco Energo Group, u suvlasništvu Nikole Petrovića, kuma Aleksandra Vučića, svoj razvoj je započeo preko jedne od firmi Energoprojekta i uz sumnje na prikriveno vlasništvo, zbog čega je Energorpojekt protiv svojih bivših menadžera i radnika podneo krivičnu prijavu za zloupotrebe položaja i pranje novca, koja je kasnije odbačena

General oživeo duše 16.186 rodoljuba

Komandant Кopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović osnovao je u Nišu Muzej Kopnene vojske, izdvojio žrtve sa Paštrika i Košara, zapevao četničku pesmu “Planino, moja planino” na proslavi Dana Kopnene vojske i o tome govori otvoreno i s ljubavlju za Srbiju

Naprednjaci finansiraju Tadićeve i Đilasove

Firma koju je osnovao Nebojša Krstić dobila je od Gradske uprave Beograda 90.000.000 za oglašavanje u novinama, nadovezujući se na posao koji je ista firma za sedam miliona sklopila sa JP “Službenim glasnikom” kojim rukovodi bivša DS-ovka Jelena Trivan, dok je do skoro Skupština grada poslovala sa firmom “Media point” koja se dovodi u vezu sa Draganom Đilasom
Fenix - Veliki