“Naše političke probleme treba gledati jedanput sa čisto srpskog stanovišta” M. Crnjanski
Lemon Berry Studio
KAPITULACIJA KOSMETA SA BLAGOSLOVOM SRBIJE: Sve za ništa u režiji Brisela
IZA KULISA DIJALOGA

Kapitulacija Kosmeta sa blagoslovom Beograda

KAPITULACIJA KOSMETA SA BLAGOSLOVOM SRBIJE: Sve za ništa u režiji Brisela

SAMARDŽIĆ: „Očekuje se potpisivanje sporazuma Vučića i Tačija o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, što je poslednji korak saučestvovanja Srbije u stvaranju nezavisnog Kosova.  TRIFKOVIĆ: „Neophodna je potpuna promena politike kako bi Srbija opstala kao država”

U narednih šest meseci treba očekivati potpisivanje sporazuma Aleksandra Vučića i Hašima Tačija o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, dokumenta kojim bi srpska vlast saučestvovala u stvaranju nezavisnog Kosova. Reč je zapravo o predaji Kosova, kapitulaciji koja se raznim smicalicama i prevarama krije pod firmom dijaloga o Kosmetu.

Sveobuhvatna normalizacija, pri tome, znači dati ono što još Srbija nije dala: stolicu Kosovu u OUN, klasično funkcionisanje režima granice, kao sa svakom nezavisnom državom… Vlada se na to obavezala 21. januara 2014. godine kada je prihvatila Pregovarački okvir za pristupanje Evropskoj uniji. U tački 23. tog dokumenta jasno je navedeno da će u jednoj fazi pregovaračkog procesa Srbija i Kosovo potpisati obavezujući pravni akt o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.


Vučić kao Klinton

Rezigniran zbog načina na koji se politički manipuliše sudbinom Kosmeta, Marko Jakšić pominje inicijativu jednog dela kosmetskih Srba upućenih na adresu vlasti u Prištini:

“Uputili smo zahtev prištinskim vlastima da budu korektni i ako su dali ulicu Bilu Klintonu da to isto urade i daju ulicu – Aleksandru Vučiću. Ono što nisu mogle NATO bombe da razjure Srbe i srpske institucije sa Kosova to je uradio Vučić”.


Očekuje se, dakle, da okončanjem dijaloga o Kosovu, koji se odvija po utvrđenom scenariju i sa unapred podeljenim ulogama među glumcima lojalnim režimu, Srbija napravi još onaj jedan neophodan korak u zaokruživanju kosovske nezavisnosti. Kraj pregovaranja o Briselskim sporazumima je nedavno polaganje zakletve srpskih sudija pred Hašimom Tačijem, događaj koji najavljuje da Srbija u predaji Kosova peva svoju labudovu pesmu.

PROMENA POLITIKE USLOV OPSTANKA

Ta žurba objašnjava se u srpskim opozicionim krugovima onim što je nedavno izjavio Boško Obradović, predsednik Pokreta Dveri: “Aleksandar Vučić ima zadatak koji je preuzeo kada ga je zapad doveo na vlast 2012. godine, sada je iscurelo vreme za njegova obećanja i sve što je ubrzalo ovu njegovu želju da se reši Kosmeta je ultimatum koji je dobio da više ne može da odugovlači i da pored onoga što je dao, mora da da – sve”.

Patriotski odgovor Srbije, izrečen na do sada jedinom opozicionom odgovoru na “Vučićev dijalog” je potpuna promena politike kako bi Srbija opstala kao država. Budući da Brisel više ne predstavlja ozbiljan faktor u međunarodnim odnosima sada je momenat da se dosadašnji pregovori proglase neuspešnim i da se pokerene inicijativa da se rešavanje ovog pitanja vrati u UN, da se zatraži diplomatska i politička pomoć Rusije za rešavanje kosmetskog pitanja, da se pokrene inicijativa za povratak prognanih sa prostora Kosmeta i da se aktivno učestvuje u razobličavanju zapadne propagande koja je vođena protiv Srbije, rečeno u odgovoru na sistemstke političke manipulacije u vezi sa stanjem na Kosmetu.


Šta je rešenje za Kosmet

VLAST ISPUNJAVA PREUZETE OBAVEZE: Dragana Trifković o geopolitičkom okruženju i žurbi oko Kosmeta
VLAST ISPUNJAVA PREUZETE OBAVEZE: Dragana Trifković o geopolitičkom okruženju i žurbi oko Kosmeta

“Ako smo ikada trebali da zastanemo u rešavanju pitanja Kosmeta onda to treba da uradimo danas. Albanci su u velikoj krizi, masovno odlaze na zapad, veliki je kriminal među njima, ogromne socijalne razlike, nacionalno su se ispraznili.nema investicija, nema radnih mesta, nema ničega. Zašto onda žuriti sa rešavanjem? Tri četiri porodice vladaju Kosovom, svi ostali su prinuđeni da odu. Njima se zato žuri, a ne nama”, smatra Marko Jakšić.

“Nasuprot tvrdnjama predsednika Vučića, naš interes je da iskoristimo ovaj momenat i taj problem rešavamo na drugačiji način. Osnovno pitanje je: ako je Sirija u ratnim uslovima uspela da očuva celovitost svoje zemlje zahvaljujući Rusiji, zbog čega Srbija ne može politički i diplomatski da se osloni na Rusiju da bi sačuvala Kosmet u sastavu Srbije. Zbog čega naša zemlja to ne traži?”, pita se Dragana Trifković.


“Kao društvo ne smemo da dozvolimo da se promenom Ustava legalizuje otimanje Kosmeta, da se potpisivanjem sporazuma sa Prištinom, koje se očekuje naredne godine, legalizuje ta lažna država, a posebno da oni koji sprovode takve korake to opravdavaju pristiscima sa zapada, jer tu nije reč o pristiscima već ispunjavanju preuzetih obaveza u datom roku”, bila je kategorična Dragana Trifković, direktor Centra za geostrateške studije.

ZAŠTITA ZA POKORNOST: Slobodan Samardžić na okruglom stolu o Kosovu
ZAŠTITA ZA POKORNOST: Slobodan Samardžić na okruglom stolu o Kosovu

Kada se u krugovima analitičara nevesele srpske stvarnosti postavi pitanje – zašto Srbija predaje Kosovo? – i razmotre svi potencijalni racionalni razlozi, među kojima dominira ulazak u EU, kao najvažniji, onda je jasno da takvi razlozi zapravo – ne postoje. Na takav aspekt rasprava o Kosovu ukazuje prof dr Slobodan Samardžić, predsednik Državotvornog pokreta, dugogodišnji stručnjak koji se bavi pitanjem Kosova i Metohije i kao analitičar i jedno vreme kao resorni ministar u Vladi Vojislava Koštunice zadužen za južnu srpsku pokrajinu:

“Zašto onda Aleksandar Vučić vodi takvu neracionalnu politiku? Ta politika se vodi iz prostog razloga što je osnovna poluga u njegovoj unutrašnjoj vlasti spoljna podrška. To je jedna vrsta razmene: zaštita za pokornost. On dobija zaštitu od međunarodnog faktora da bi im bio pokoran i sprovodi njihovu politiku”.

U prilog ovakvom stavu Samardžić cinično navodi njegov doprinos “kreativnom pristupu procesu predavanja Kosova” kojim se pokazuje “da je srpska vlast na čelu sa Aleksandrom Vučićem, mnogo toga učinila da Srbiju još više udalji od Kosova nego što je to bilo do 2012.”

VUČIĆEVI KOSOVSKI GRESI

Dugačak je spisak Vučićevih kosovskih greha o kojima se u zvaničnom dijalogu do sada nije čula ni reč, a o kojima argumentovano govori Samardžić:

“Bio je glavni pregovarač Briselskog sporazuma koji je prihvaćen aprila 2012. godine iako ga on nije potpisao već tadašnji premijer Dačić. Novemba 2013. sproveo je represiju nad kosmetskim Srbima u četiri opštine na severu kada je trebalo da oni izađu i glasaju na lokalnim izborima po pravilima Prištine. Uprkos toj represiji tada je u te četiri opštine izašlo oko pet odsto građana u proseku, dok su ostali bili izloženi represiji. Glasanje je prekinuo OEBS kao zvanični kontrolor izbora, pola sata pre zatvaranja i proglasio izbore nevažećim.

U februaru sledeće godine je imao popravni ispit i organizovao nove izbore. Formirao je svoju stranku Srpsku listu i registrovao je u institucijama Kosova. Od tada ne postoji ni jedna stranka koja ima centralu u Beogradu a da deluje na prostoru Kosmeta. Srpska lista je najvažniji štih u toj izbornoj igri.


Zašto dijalog, a ne referendum?

Dragana Trifković: “Unutrašnji dijalog o Kosovu je potpuno besmislen i organizovan je sa ciljem podele odgovornosti za ono što je ova vlast od 2012. godine uradila. Ova vlast nema nikakav društveni legitmitet da vodi dijalog, jer je od dolaska 2012. postavila granicu između centralne Srbije i Kosmeta, potpisala Briselski sporazum, ugasila institucije države Srbije na teritoriji Kosmeta i učešćem u kosovskim izborima i kosovskim institucijama kroz Srpsku listu praktično legalizovala nelegalnu prištinsku vlast”.

ULTIMATUM ZAPADA RAZLOG ŽURBE: Boško Obradović
ULTIMATUM ZAPADA RAZLOG ŽURBE: Boško Obradović

Boško Obradović: “Dokaz o lažnom dijalogu je što njega nema u Skupštini i nema ga na medijima, pre svega na Javnom serisu RTS i RTV. Vučić vodi dijalog sam sa sobom. U dijalogu učestvuju samo njemu bliski političari, intelektualci i mnogi drugi koji su deo vladajuće strukture. Reč je zapravo o kontroli dijaloga koji bi trebalo da usledi kako ne bi otišao u pravcu koji vlast ne želi”.

Slobodan Samardžić: “Šta znači kad predsednik poziva na dijalog o jednom važnom državnom pitanju? I to u situaciji kada je u vezi sa tim pitanjem manje-više sve rešeno? Zašto to nije učinio kad je došao na vlast, a ne sada kad je preostao još samo jedan čin pa da zaista sve bude rešeno. takav poziv ima izrazito manipulativni politički karakter. Prvo, dijalog nije uobičajeno sredstvo da se rešavaju važna državna pitanja, zato što je za to najodgovornija vlada. Za tako nešto postoje mnogo jednostavnije ustanove, recimo referendum. Nije čudo što predsednik Vučić nije raspisao referendum nego dijalog, jer kada bi raspisao referendum njegovi rezultati bili bi drugačiji od njegove politike. Zato on od referenduma beži kao đavo od krsta, a to supstituiše najobičnijom smicalicom pod firmom dijaloga”.


Prihvatio je gašenje EPS-a na severu Kosova i podržao osnivanjee ćerke preduzeća koja deluje u okviru kosovskog energetskog sistema. Predao je lažnoj državi Kosovo međunarodni pozivni telefonski broj. Prihvatio je integraciju srpske policije i sudstva u sistem lažne kosovske države”.

Jednom rečju “iz njegovih ruku direktno su predate one funkcije, službe i institucije kojima je do tada raspolagala država Srbija”, pojasnio je Samardžić na nedavno održanom okruglom stolu opozicije o Kosovu i Metohiji u organizaciji Srpskog pokreta Dveri, kao svojevrsnom reagovanju opozicije na političku manipulaciju režima sa sveopštim dijalogom.

O nemerljivom doprinosu aktuelnog predsednika Srbije rešavanju kosmetskog pitanja govori sa neskrivenim cinizmom i docent Dejan Mirović, doktor međunarodnog prava, ostajući u oblasti svoje struke:

PRAVOSUĐE, TEST ZA PRIZNAVANJE DRŽAVE: Dejan Mirović o pravnim aspektima kapitulacije Kosmeta
PRAVOSUĐE, TEST ZA PRIZNAVANJE DRŽAVE: Dejan Mirović o pravnim aspektima kapitulacije Kosmeta

 

“Polaganje zakletve srpskih sudija pred Hašimom Tačijem je de fakto priznavanje Kosmeta i završavanje jednog procesa koji je počeo 2013. godine. To je u skladu sa standardom u međunarodnom pravu, a tu tezu zastupa i veliki nemački pravnik Karl Šmit. Budući da je naš predsednik fasciniran Nemačkom, on bi kao najbolji student Pravnog fakulteta, kako se predstavlja, trebalo da pogleda šta Karl Šmit piše o defakto priznavanju jedne države – test za to priznanje je čije je pravosuđe. Prema tome, on je uspeo nešto što nikome nije pošlo za rukom sto godina, da u mirnim okolnostima, bez sankcija i pretnji bombardovanjem zasluži možda i ulicu u Prištini, ili u Tirani, za doprinos stvaranju tzv nezavisne države Kosovo”.

SRBIJA DALA SVE ZA – NIŠTA

Srbija je dala skoro sve što je mogla zarad osnivanja Zajednice srpskih opština, koja se u domaćoj javnosti prikazuje kao tekovina i najveća vrednost Briselskih sporazuma, povod da se u domaćim srpskim glasilima izrekne i jedna od najsramnijih floskula da se “Briselskim sporazumima Srbija vratila na Kosovo”.


Skupština Srbije neće o 1244

Nasuprot žurbi sa dijalogom nedavno je u Skupštini Srbije odbijen predlog Dveri da se na dnevni red stavi Rezolucija o očuvanju Kosmeta u sastavu Srbije. U Rezoluciji se govori o okupaciji Kosmeta i zalaže se da se međunarodna javnost o tome obavesti. U njoj se insisitira na potpunom ispunjavanju odredbi Rezolucije 1244 SB UN, a jedna od njih govori o povratku srpskog civilnog i vojnog osoblja na Kosmet. Traži se i vraćanje Ministarstva za Kosmet i značajniji tretman kosmetskog problema u medijima.


“Zajednica srpskih opština nije nikakva koncesija koju su Albanci dali Srbima u Briselu, već konstrukcija koja proizilazi iz Ahtisarijevog plana koji Srbija nikad nije prihvatila, a ni međunarodna zajednica, pa on egzistira kao nepostojeći pravni akt. Njegov Aneks 4 govori o lokalnoj samoupravi i mogućnosti da opštine koje to žele stvore svoju zajednicu ili asocijaciju. Posle toga su te odredbe Ahtisarijevog plana pretočene u Ustav Kosova, član 134. i najzad u Zakon o lokalnoj samoupravi. Znači Albanci su bili dužni da omoguće stvaranje ZSO. Dobijeno je dakle ono što već postoji kao albanska obaveza. Em što ništa nije dobijeno, ni to ništa nije ostvareno”, objašnjava Samardžić pozadinu manipulacije srpskom javnošću.

Svojim argumentima na to se nadovezuje i Mirović, ističući da je srpska vlast, po ustupcima Šiptarima, prevazišla i sam Briselski sporazum:

“Nešto što daje poseban legitimitet lažnoj državi Kosovo je učešće Srpske liste ne samo na lokalnim izborima već i na nivou tzv države Kosovo, a toga nema u Briselskom sporazumu, barem ne u tekstualnom delu, mada postoji usmeni i pismeni, javni deo veleizdajničkog sporazuma iz Brisela. Takođe, MMF-u, Svetskoj banci i drugim međunarodnim finansijskm organizacijama otplaćujemo dug Kosova. To je u sklopu stvaranja države Kosovo od strane zvaničnog Beograda. I tu je uloga našeg predsednika da jednom mimikrijom i zamajavanjem javnosti, svestan da vodi LDP politiku sa glasačkim telom SRS-a i SPS-a, pokušava preko raznih doskočica u pravnom i političkom smislu, kao što je ovaj dijalog, da pokaže glasačkom telu da on nije ono što jeste, kategoričan je Mirović.

Posebnu težinu u aktuelnim raspravama o Kosovu ima reč ljudi koji žive na Kosmetu, posebno u srpskim enklavama južno od Ibra. Međutim, njihova reč niti se čuje, niti traži, pa je utoliko dragocenije ono što o stanju na krajnjem jugu Srbije, među Srbima sa Kosova govori Marko Jakšić iz Narodnog pokreta “Otadžbina”, rezigniran što se sa političkog vrha Srbije javno stalno smanjuje broj Srba na Kosovu, a o Srbima govori pocenjivački ili sa podsmehom:

MANJE SRBA, MANJA I IZDAJA

KAD MOŽE KLINTON, MOŽE I VUČIĆ: Marko Jakšić o inicijativi prištinskim vlastima
KAD MOŽE KLINTON, MOŽE I VUČIĆ: Marko Jakšić o inicijativi prištinskim vlastima

“Nikada nije izvršen klasičan popis na Kosovu, ali predsednik govori da Srba na Kosmetru ima šest do osam odsto. Retko ćete naći predsednika koji smanjuje broj svog stanovništva. Svi dodaju, on smanjuje. Na tzv separatističkim izborima, gde je učestvovala njegova Srpska lista, na osnovu podataka centralne izborne komisije u Prištini izašlo je 470.000 glasača, od čega je 50.000 Srba. Ako je 420.000 Albanaca, onda je procenat Srba daleko veći. Predsednik se faktićki solidarisao i sa onima koji su vršili etničko čišćenje Srba i faktički onih 220.000 ne računa da su stanovnici Kosmeta. Zašto sve ovo govori i radi predsednik Srbije? Kad potpiše sveobuhvatni sporazum sa Tačijem i preda Kosovo onda će šteta izgledati manja nego što stvarno jeste, jer tamo ionako nema Srba. Zašto predsednik govori o Kosovu kao mitu? Hoće da ga ponizi, da mu da manji značaj, jer je onda manja i izdaja. Zato onako ružno govori pred Erdoganom o Srbima i veliča Murata”, ističe Jakšić.


Na putu ka EU, bez članstva

“Najveći apsurd čitave ove situacije je što dobar deo javnosti, pa i opozicije prihvata prećutno ovu politiku zato što je njen cilj da Srbija uđe u EU,  a EU je u takvoj unutrašnjoj situaciji da neće više da se širi. Ona za nedogledno dug period neće primati nove članice. Ali EU nije promenila svoju politiku proširenja da bi kandidati imali iluiziju da se ništa ne menja i da će jednog lepog dana ući u EU. Te, prema tome, ovaj sklop manipulacije kao neki mamac privlači i mnoge u opoziciji, a Srbija se defakto nalazi na putu pristupanja Evropskoj uniji bez članstva”, smatra Slobodan Samardžić.


Dragan Todorović iz Istočne alternative smatra da je ovo što se dešava sa Kosmetom deo tottalitarnog uništavanja srpske države, koji je otpočeo dolaskom DOS-a na vlast, s tim što je Boris Tadić tome dao najveći doprinos od 2008. godine.

TOTALITARNO UNIŠTAVANJE SRBIJE: Dragan Todorović o DOS-u i aktuelnoj vlasti
TOTALITARNO UNIŠTAVANJE SRBIJE: Dragan Todorović o DOS-u i aktuelnoj vlasti

“Nova vlada SNS i SPS čini dodatni korak ka nezavisnosti Kosmeta, a to su razgovori u Briselu i Briselski sporazum i polako se to približava kraju. Verovatno ćemo doći do toga da se iz preambule Ustava izbriše stav o Kosmetu, a za to vreme nas predsednik države ubeđuje da mi treba da budućim generacijama ostavimo neku čistu situaciju, aludirajući na to da buduće generacije ne trebaju da imaju taj problem sa Kosmetom koji imamo danas. Pozivam ga da budućim generacijama ne ostavi – dugove, da ih ne uvuče u dužničko ropstvo, a da ovo pitanje ostavi za neke pametnije, hrabrije i nacionalnije nego što je on i njegovo okruženje”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najnovije

Šta se krije iza “podele Kosova”?

Albanci već traže teritoriju juga Srbije, a što se tiče podele, Amerikanci i Albanci, dobivši u svoje ruke stratešku tačku – Sever Кosova – nipošto je neće predati, može se govoriti samo o zauzimanju novih srpskih teritorija, smatra sagovornica portala Evroazija dejli

„Oluja“ u Hrvatskoj još traje

Broj Srba na Kordunu pao je ispod deset odsto, na Baniji ispod 15 odsto, a u ovim regijama je pre „Domovinskog rata“ srpska populacija bila u znatnoj većini, tako da Srbi doživljavaju biološki slom

Sve što ste obećali, slagali ste!

Povod za pismo Momčila Trajkovića iz Čaglavice sa Kosmeta je susret delegacije Srpskog nacionalnog formuma sa Predsednikom Srbije pre šest meseci, posle ubistva Olivera Ivanovića

Nigerijska šema Vučićevog kuma

Lider na polju obnovljivih izvora Eco Energo Group, u suvlasništvu Nikole Petrovića, kuma Aleksandra Vučića, svoj razvoj je započeo preko jedne od firmi Energoprojekta i uz sumnje na prikriveno vlasništvo, zbog čega je Energorpojekt protiv svojih bivših menadžera i radnika podneo krivičnu prijavu za zloupotrebe položaja i pranje novca, koja je kasnije odbačena

General oživeo duše 16.186 rodoljuba

Komandant Кopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović osnovao je u Nišu Muzej Kopnene vojske, izdvojio žrtve sa Paštrika i Košara, zapevao četničku pesmu “Planino, moja planino” na proslavi Dana Kopnene vojske i o tome govori otvoreno i s ljubavlju za Srbiju

Naprednjaci finansiraju Tadićeve i Đilasove

Firma koju je osnovao Nebojša Krstić dobila je od Gradske uprave Beograda 90.000.000 za oglašavanje u novinama, nadovezujući se na posao koji je ista firma za sedam miliona sklopila sa JP “Službenim glasnikom” kojim rukovodi bivša DS-ovka Jelena Trivan, dok je do skoro Skupština grada poslovala sa firmom “Media point” koja se dovodi u vezu sa Draganom Đilasom
Lemon Berry Studio