“Naše političke probleme treba gledati jedanput sa čisto srpskog stanovišta” M. Crnjanski
Lemon Berry Studio
Kovačica
PR TEKST

“Gold Star” pobeđuje bol

„GOLD STAR“ POBEĐUJE BOL: Ustanova kakva, po svom izgledu, opremi i funkcionisanju, do sada nije viđena na našim prostorima

U novootvorenoj ustanovi socijalne zaštite sa medicinskom negom u Kovačici, sa 30 kreveta i opremom visokog standarda, stručno i odgovorno suočavaju se sa problemima životno ugroženih bolesnika kroz prevenciju i otklanjanje patnje putem ranog otkrivanja i nepogrešive procene i lečenja bola i drugih problema, bilo da su oni fizički, psihosocijalni ili duhovni

Porodice koje godinama imaju problem sa smeštajem, brigom i negom teških, uglavnom, onkoloških bolesnika mogu makar malo da odahnu. Ovih dana počela je kod nas da radi jedna od retkih smeštajnih ustanova sa medicinskom negom koja pruža usluge po principima  palijativnog zbrinjavanja.

Reč je o smeštajnoj ustanovi socijalne zaštite sa medicinskom negom „Gold Star“ u Kovačici, nadomak Pančeva i Beograda, namenski novoizgrađenoj za odrasla i starija lica sa 30 kreveta, kakva po svojoj opremljenosti, visokom standardu usluga i prihvatljivoj ceni, bez preterivanja, do sada nije viđena na ovim našim prostorima. Za 20.000 porodica u Srbiji, koliko je prema proceni stručnjaka onih koje muči nedostatak palijativne zaštite, sa svega šest domova u celoj republici slične namene, ali ni izbliza tako visokog kvaliteta opreme i usluga, „Gold Star“ će predstavljati prekretnicu u pružanju ove vrste usluge u koju spada i sivijalna i zdravstvena zaštita. Dokaz za to su i neophodne licence resornih ministarstava Republike Srbije, za socijalnu politiku i zdravlje, kojima je ustanova dobila zeleno svetlo za početak rada.

NAJVEĆA VREDNOST – LJUDI

Kovačica
PRIJATAN AMBIJENT: Korisnici se osećaju kao da su kod kuće

“Gold Star” ima vrhunsku opremu i odlično projektovan, izveden i koncipiran prostor, ali najveća vrednost ustanove su – ljudi. Moderno opremljen stacionar sa vrhunskim konforom i profesionalnim medicinskim osobljem pruža 24 časovnu negu, zdravstvenu zaštitu i nadzor. Temelj ustanove je ceo kolektiv, kome je osnova timski rad. Stručno osoblje čine lekar opšte prakse, medicinske sestre, negovateljice, socijalne radnice, lekari konsultanti, lekar onkolog, psihijatar, psiholog, fizijatar, neurolog, fizioterapeut. Deo tima su i sveštena lica. Ustanovom odgovorno upravljaju direktor, zamenik direktora i menadžer.

Iza svakog poteza u stvaranju, izgradnji i danas u radu “Gold Stara” stoji vlasnik Jan Marko, vredan i iskren 46-godišnjak, koji je svoj radom stečeni kapital u svetu preselio u Srbiju. Investirajući u dva doma na najvišem nivou usluga za smeštaj starih i bolesnih, započeo je svoju novu misiju biznisa i humanosti. Potvrda kvaliteta njegovih poteza je, pored “Gold Stara” i Dom za odrasle i starije Fenix u Padini, u susedstvu Kovačice, koji sa kapacitetom od 50 kreveta uspečno radi već nekoliko godinama, kako na zadovovljstvo korisnika tako i osnivača.

Kovačica
DVOKREVETNI APARTMAN: Električni kreveti sa daljinskim specijalno pravljeni za „Gold Star“

Posebna pažnja posvećena je pripremi i adaptaciji korisnika i ona se obavlja na nivou stručnog tima u kome učestvuje  i porodica, kao i izabrani lekar koji je ranije lečio korisnika. Palijativno zbrinjavanje (engl. palliative care) je pristup, koji prema uputstvu Svetske zdravstvene organizacije, poboljšava kvalitet života pacijenta i porodice. U “Gold Staru” se, u skladu sa sugestijama SZO, stručno i odgovorno suočavaju sa problemima koji prate životno ugrožene bolesnike kroz prevenciju i otklanjanje patnje putem ranog otkrivanja i nepogrešive procene i lečenja bola i drugih problema, bilo da su oni fizički, psihosocijalni ili duhovni.

“Naš cilj je da u konceptu privremenog ili trajnog zbrinjavanja u ovoj ustanovi to bude princip koji će se primenjivati kod svih korisnika. Želja nam je da se iznad svega unapredi kvalitet života i predupredi i otkloni patnja u uslovima koji to omogućavaju na najbolji način sa edukovanim timom saradnika i konsultatanata. Pružamo i usluge privremenog smeštaja u slučajevima potrebe da porodica koja ima teškog bolesnika predahne”, kaže Olivera Borozan, direktorka ustanove.

KORISNIK NA PRVOM MESTU

Za takav tretman korisnika u “Gold Staru” su obezbeđeni svi uslovi, budući da je zdanje građeno po visokim standardima, prostrano, funkcionalno sa odgovarajućom opremom i poseduje energetski pasoš. Zarad vrhunske bezbednosti korisnika obezbeđen je video nadzor i SOS signalizacija pored svakog kreveta u apartmanu. Protivpožarni sistem obezbeđuje ceo objekat.

Kovačica
SVAKA SOBA SVOJE KUPATILO: Prostor prilagođen licima koji se kreću uz pomoć kolica i drugih pomagala

Apartmani su isključivo jednokrevetni i dvokrevetni, opremljeni medicinskim električnim krevetima specijalno pravljenim po narudžbini “Gold Stara”, TV aparatima, kupatilima. Na raspolaganju je besplatan Wi-Fi, internet i mogućnost komunikacije Skype-om. Prilaz ulazu ustanove, samoj ustanovi i svakom apartmanu i kupatilu idealno je pristupačan bez ikakvih prepreka, i dostupan svim osobama koje koriste razna pomagla za kretanje.

Dokaz da su u “Gold Staru” mislili i na najsitnije detalje je i podatak da je korisnicima usluga na raspolaganju i najmodernija medicinska kada za pružanje hidromasažne terapije, po preporuci lekara fizijatra, kao i ostale terapije koje primenjuje fizioterapeut po nalogu specijaliste.

U širokoj lepezi usluga palijativne medicinske nege u “Gold Staru” na najvišem mestu je trajno zbrinjavanje korisnika radi poboljšanja kvaliteta života i povremeno zbrinjavanje korisnika koje omogućava predah porodici, što podrazumeva 24-časovnu negu, zdravstvenu zaštitu i nadzor, usluge zbrinjavanja svima kojima je neophodan boravak u stacionaru, otklanjanje simptoma i terapija kontrole bola, usluge lekara specijalista kao što su: onkolog, psihijatar, neurolog, fizijatar, kao i psiholog i fizioterapeut i, budući da se o svemu mislilo, usluge sveštenih lica, u skladu sa veroispovešću korisnika.

Gold Star 2017 from Jaroslav Mlinarcek on Vimeo.

Čitavu priču o posebnostima “Gold Stara” za okružuje relaksirajući prirodni ambijent i okruženje. Novo, lepo ušuškano zdanje nalazi se u mirnom delu Kovačice, nezvanične nadaleko poznate prestonice naivnog slikarstva, okružen prelepom prirodom, voćnjakom i zelenilom u nekoliko hektara prostranom dvorištu, na tačno 38 km od prestonog Beograda, 85 km od Novog Sada i 25 km od Pančeva, povezan solidnim saobraćajnicama.


Dr Boškov: Cilj je bolji kvalitet života

Prim dr Nedeljka Boškov, specijalista onkologije, iz “Gold Stara” navodi ključne argumente za postojanje ustanova kakva je ova u Kovačici:

“U vremenu u kome živimo jako je veliki problem bolesnika koji boluju od hroničnih progresivnih bolesti. Pogotovu kada dođu u onu fazu kada više nisu samostalni, kada u uslovima kućnog lečenja porodica i prijatelji više ne mogu sa tim da se izbore, pa je pomoć neophodna, a samim tim i smeštaj u ustanovi kao što je naša. Ona je i napravljena i koncipirana kao pomoć i podrška porodici, koja prosto želi predah od nekog teškog bolesnika koga ima. Osnovni postulat je da se poboljša kvalitet života kao što to propagiraju i osnovni principi palijativnog zbrinjavanja u kom je hronična neizlečiva bolest, gde je pacijent u centru pažnje, a gde je najvažnije na vreme prepoznati komplikacije i sprečiti neke simptome koji prate te bolesti. Znači, ne lečenje bolesti već mesto gde se provodi život uz njegov najveći mogući kvalitet, uz rano prepoznavanje i otklanjanje svih tih simptoma, kao i  pomoć i podrška porodici i korisniku u svakom trenutku”, kaže dr Boškov i nastavlja:

“Veoma je bitno da svi koji rade poznaju te principe palijativnog zbrinjavanja, da imaju empatije, ljubavi, razumevanja i da budu podrška i korisnicima i njihovim porodicama. Jer to je tim koji radi zajedno sa korisnikom i porodicom, zajednički žive, druže se i rešavaju probleme i jedni drugima međusobno pomažu. Naša želja je da u tom konceptu privremenog ili trajnog zbrinjavanja u ovoj ustanovi u centru svega bude što boji kvalitet života onoga koji ovde boravi”, zaključuje na kraju naša sagovornica.


 

Najnovije

Šta se krije iza “podele Kosova”?

Albanci već traže teritoriju juga Srbije, a što se tiče podele, Amerikanci i Albanci, dobivši u svoje ruke stratešku tačku – Sever Кosova – nipošto je neće predati, može se govoriti samo o zauzimanju novih srpskih teritorija, smatra sagovornica portala Evroazija dejli

„Oluja“ u Hrvatskoj još traje

Broj Srba na Kordunu pao je ispod deset odsto, na Baniji ispod 15 odsto, a u ovim regijama je pre „Domovinskog rata“ srpska populacija bila u znatnoj većini, tako da Srbi doživljavaju biološki slom

Sve što ste obećali, slagali ste!

Povod za pismo Momčila Trajkovića iz Čaglavice sa Kosmeta je susret delegacije Srpskog nacionalnog formuma sa Predsednikom Srbije pre šest meseci, posle ubistva Olivera Ivanovića

Nigerijska šema Vučićevog kuma

Lider na polju obnovljivih izvora Eco Energo Group, u suvlasništvu Nikole Petrovića, kuma Aleksandra Vučića, svoj razvoj je započeo preko jedne od firmi Energoprojekta i uz sumnje na prikriveno vlasništvo, zbog čega je Energorpojekt protiv svojih bivših menadžera i radnika podneo krivičnu prijavu za zloupotrebe položaja i pranje novca, koja je kasnije odbačena

General oživeo duše 16.186 rodoljuba

Komandant Кopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović osnovao je u Nišu Muzej Kopnene vojske, izdvojio žrtve sa Paštrika i Košara, zapevao četničku pesmu “Planino, moja planino” na proslavi Dana Kopnene vojske i o tome govori otvoreno i s ljubavlju za Srbiju

Naprednjaci finansiraju Tadićeve i Đilasove

Firma koju je osnovao Nebojša Krstić dobila je od Gradske uprave Beograda 90.000.000 za oglašavanje u novinama, nadovezujući se na posao koji je ista firma za sedam miliona sklopila sa JP “Službenim glasnikom” kojim rukovodi bivša DS-ovka Jelena Trivan, dok je do skoro Skupština grada poslovala sa firmom “Media point” koja se dovodi u vezu sa Draganom Đilasom
Srpski poslovni Almanah - Veliki