“Naše političke probleme treba gledati jedanput sa čisto srpskog stanovišta” M. Crnjanski
Fenix - Veliki
Kovačica
PR TEKST

“Gold Star” pobeđuje bol

„GOLD STAR“ POBEĐUJE BOL: Ustanova kakva, po svom izgledu, opremi i funkcionisanju, do sada nije viđena na našim prostorima

U novootvorenoj ustanovi socijalne zaštite sa medicinskom negom u Kovačici, sa 30 kreveta i opremom visokog standarda, stručno i odgovorno suočavaju se sa problemima životno ugroženih bolesnika kroz prevenciju i otklanjanje patnje putem ranog otkrivanja i nepogrešive procene i lečenja bola i drugih problema, bilo da su oni fizički, psihosocijalni ili duhovni

Porodice koje godinama imaju problem sa smeštajem, brigom i negom teških, uglavnom, onkoloških bolesnika mogu makar malo da odahnu. Ovih dana počela je kod nas da radi jedna od retkih smeštajnih ustanova sa medicinskom negom koja pruža usluge po principima  palijativnog zbrinjavanja.

Reč je o smeštajnoj ustanovi socijalne zaštite sa medicinskom negom „Gold Star“ u Kovačici, nadomak Pančeva i Beograda, namenski novoizgrađenoj za odrasla i starija lica sa 30 kreveta, kakva po svojoj opremljenosti, visokom standardu usluga i prihvatljivoj ceni, bez preterivanja, do sada nije viđena na ovim našim prostorima. Za 20.000 porodica u Srbiji, koliko je prema proceni stručnjaka onih koje muči nedostatak palijativne zaštite, sa svega šest domova u celoj republici slične namene, ali ni izbliza tako visokog kvaliteta opreme i usluga, „Gold Star“ će predstavljati prekretnicu u pružanju ove vrste usluge u koju spada i sivijalna i zdravstvena zaštita. Dokaz za to su i neophodne licence resornih ministarstava Republike Srbije, za socijalnu politiku i zdravlje, kojima je ustanova dobila zeleno svetlo za početak rada.

NAJVEĆA VREDNOST – LJUDI

Kovačica
PRIJATAN AMBIJENT: Korisnici se osećaju kao da su kod kuće

“Gold Star” ima vrhunsku opremu i odlično projektovan, izveden i koncipiran prostor, ali najveća vrednost ustanove su – ljudi. Moderno opremljen stacionar sa vrhunskim konforom i profesionalnim medicinskim osobljem pruža 24 časovnu negu, zdravstvenu zaštitu i nadzor. Temelj ustanove je ceo kolektiv, kome je osnova timski rad. Stručno osoblje čine lekar opšte prakse, medicinske sestre, negovateljice, socijalne radnice, lekari konsultanti, lekar onkolog, psihijatar, psiholog, fizijatar, neurolog, fizioterapeut. Deo tima su i sveštena lica. Ustanovom odgovorno upravljaju direktor, zamenik direktora i menadžer.

Iza svakog poteza u stvaranju, izgradnji i danas u radu “Gold Stara” stoji vlasnik Jan Marko, vredan i iskren 46-godišnjak, koji je svoj radom stečeni kapital u svetu preselio u Srbiju. Investirajući u dva doma na najvišem nivou usluga za smeštaj starih i bolesnih, započeo je svoju novu misiju biznisa i humanosti. Potvrda kvaliteta njegovih poteza je, pored “Gold Stara” i Dom za odrasle i starije Fenix u Padini, u susedstvu Kovačice, koji sa kapacitetom od 50 kreveta uspečno radi već nekoliko godinama, kako na zadovovljstvo korisnika tako i osnivača.

Kovačica
DVOKREVETNI APARTMAN: Električni kreveti sa daljinskim specijalno pravljeni za „Gold Star“

Posebna pažnja posvećena je pripremi i adaptaciji korisnika i ona se obavlja na nivou stručnog tima u kome učestvuje  i porodica, kao i izabrani lekar koji je ranije lečio korisnika. Palijativno zbrinjavanje (engl. palliative care) je pristup, koji prema uputstvu Svetske zdravstvene organizacije, poboljšava kvalitet života pacijenta i porodice. U “Gold Staru” se, u skladu sa sugestijama SZO, stručno i odgovorno suočavaju sa problemima koji prate životno ugrožene bolesnike kroz prevenciju i otklanjanje patnje putem ranog otkrivanja i nepogrešive procene i lečenja bola i drugih problema, bilo da su oni fizički, psihosocijalni ili duhovni.

“Naš cilj je da u konceptu privremenog ili trajnog zbrinjavanja u ovoj ustanovi to bude princip koji će se primenjivati kod svih korisnika. Želja nam je da se iznad svega unapredi kvalitet života i predupredi i otkloni patnja u uslovima koji to omogućavaju na najbolji način sa edukovanim timom saradnika i konsultatanata. Pružamo i usluge privremenog smeštaja u slučajevima potrebe da porodica koja ima teškog bolesnika predahne”, kaže Olivera Borozan, direktorka ustanove.

KORISNIK NA PRVOM MESTU

Za takav tretman korisnika u “Gold Staru” su obezbeđeni svi uslovi, budući da je zdanje građeno po visokim standardima, prostrano, funkcionalno sa odgovarajućom opremom i poseduje energetski pasoš. Zarad vrhunske bezbednosti korisnika obezbeđen je video nadzor i SOS signalizacija pored svakog kreveta u apartmanu. Protivpožarni sistem obezbeđuje ceo objekat.

Kovačica
SVAKA SOBA SVOJE KUPATILO: Prostor prilagođen licima koji se kreću uz pomoć kolica i drugih pomagala

Apartmani su isključivo jednokrevetni i dvokrevetni, opremljeni medicinskim električnim krevetima specijalno pravljenim po narudžbini “Gold Stara”, TV aparatima, kupatilima. Na raspolaganju je besplatan Wi-Fi, internet i mogućnost komunikacije Skype-om. Prilaz ulazu ustanove, samoj ustanovi i svakom apartmanu i kupatilu idealno je pristupačan bez ikakvih prepreka, i dostupan svim osobama koje koriste razna pomagla za kretanje.

Dokaz da su u “Gold Staru” mislili i na najsitnije detalje je i podatak da je korisnicima usluga na raspolaganju i najmodernija medicinska kada za pružanje hidromasažne terapije, po preporuci lekara fizijatra, kao i ostale terapije koje primenjuje fizioterapeut po nalogu specijaliste.

U širokoj lepezi usluga palijativne medicinske nege u “Gold Staru” na najvišem mestu je trajno zbrinjavanje korisnika radi poboljšanja kvaliteta života i povremeno zbrinjavanje korisnika koje omogućava predah porodici, što podrazumeva 24-časovnu negu, zdravstvenu zaštitu i nadzor, usluge zbrinjavanja svima kojima je neophodan boravak u stacionaru, otklanjanje simptoma i terapija kontrole bola, usluge lekara specijalista kao što su: onkolog, psihijatar, neurolog, fizijatar, kao i psiholog i fizioterapeut i, budući da se o svemu mislilo, usluge sveštenih lica, u skladu sa veroispovešću korisnika.

Gold Star 2017 from Jaroslav Mlinarcek on Vimeo.

Čitavu priču o posebnostima “Gold Stara” za okružuje relaksirajući prirodni ambijent i okruženje. Novo, lepo ušuškano zdanje nalazi se u mirnom delu Kovačice, nezvanične nadaleko poznate prestonice naivnog slikarstva, okružen prelepom prirodom, voćnjakom i zelenilom u nekoliko hektara prostranom dvorištu, na tačno 38 km od prestonog Beograda, 85 km od Novog Sada i 25 km od Pančeva, povezan solidnim saobraćajnicama.


Dr Boškov: Cilj je bolji kvalitet života

Prim dr Nedeljka Boškov, specijalista onkologije, iz “Gold Stara” navodi ključne argumente za postojanje ustanova kakva je ova u Kovačici:

“U vremenu u kome živimo jako je veliki problem bolesnika koji boluju od hroničnih progresivnih bolesti. Pogotovu kada dođu u onu fazu kada više nisu samostalni, kada u uslovima kućnog lečenja porodica i prijatelji više ne mogu sa tim da se izbore, pa je pomoć neophodna, a samim tim i smeštaj u ustanovi kao što je naša. Ona je i napravljena i koncipirana kao pomoć i podrška porodici, koja prosto želi predah od nekog teškog bolesnika koga ima. Osnovni postulat je da se poboljša kvalitet života kao što to propagiraju i osnovni principi palijativnog zbrinjavanja u kom je hronična neizlečiva bolest, gde je pacijent u centru pažnje, a gde je najvažnije na vreme prepoznati komplikacije i sprečiti neke simptome koji prate te bolesti. Znači, ne lečenje bolesti već mesto gde se provodi život uz njegov najveći mogući kvalitet, uz rano prepoznavanje i otklanjanje svih tih simptoma, kao i  pomoć i podrška porodici i korisniku u svakom trenutku”, kaže dr Boškov i nastavlja:

“Veoma je bitno da svi koji rade poznaju te principe palijativnog zbrinjavanja, da imaju empatije, ljubavi, razumevanja i da budu podrška i korisnicima i njihovim porodicama. Jer to je tim koji radi zajedno sa korisnikom i porodicom, zajednički žive, druže se i rešavaju probleme i jedni drugima međusobno pomažu. Naša želja je da u tom konceptu privremenog ili trajnog zbrinjavanja u ovoj ustanovi u centru svega bude što boji kvalitet života onoga koji ovde boravi”, zaključuje na kraju naša sagovornica.


 

Najnovije

Konkurs za izdaju Kosova trajno otvoren

Na braniku režima se pojavila gromadna figura Sonje Liht i na izvestan način obeležila jasnu markaciju da ovaj režim ima izrazitu pomoć drugosrbijanske inteligencije kad je reč o Kosovu i Metohiji

Vučić već priznao Kosovo!?

Iako najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je više od 4/5 javnosti protiv nezavisnosti Кosova, predsednik Srbije izjavio je da je zajednički imenitelj dijaloga da se „saglasimo sa nezavisnošću Кosova, ali da je formalno ne priznamo“

Ko truje Srbiju arsenom?

Gotovo milion ljudi u Srbiji, Hrvatskoj i Mađarskoj pije kancerogenu vodu u kojoj je nivo arsena viši od zakonom propisane vrednosti, koja iznosi 10 mikrograma po litru, dok je u Novom Bečeju nivo arsena čak 27 puta viši od dozvoljenog

Voždova papula

Karađorđe ga je jeo zgnječenog kao pire, gurmani bi radije sa nekim suvim rebarcetom ako može, ali ovo povrće je uvek bilo inspirativno i za kuvare i za domaćice.

Ko je Dejvid Petreus

Istraživanje sprovedeno na Balkanu tokom poslednjeg tromesečja 2017, ekskluzivno za Opservatoriju novinarstva, pokazuje kako se neprijateljski general, šef tajne službe i stručnjak za propagandu nametnuo bombardovanoj naciji kao guru objektivnog informisanja

PATRIJARH: Ne damo Kosovo za Evropu

Želimo da budemo deo Evrope, ali ne pod uslovima koje oni nude, poručio je patrijarh srpski Irinej u vaskršnjem intervjuu TV Hram i zapitao: koji bi domaćin dao veliki deo svoje otadžbine samo da bi ušao u neki savez
Travel - veliki baner