“Naše političke probleme treba gledati jedanput sa čisto srpskog stanovišta” M. Crnjanski
Lemon Berry Studio
ČIKA ĐORĐE BDIJE NAD ZEJTINLIKOM: Čuvar srpskih heroja već 58 godina
POSLEDNJA IKONA VELIKOG RATA

Čika Đorđe bdije nad Zejtinlikom

ČIKA ĐORĐE BDIJE NAD ZEJTINLIKOM: Čuvar srpskih heroja već 58 godina

Upoznao sam ga 1998. godine na Zejtinliku na svećanoj proslavi 80. godišnjice od okončanja Velikog rata, kada se prvi put kako brine o srpskim herojima Đorđe Mihailović odenuo u kompletnu uniformu srpskog vojnika iz Prvog svetskog rata

Biću ja ovde, da li na zemlji ili pod zemljom, svakako ću biti. Svako od nas ima svoje trajanje i niko nije nezamenljiv!

Tako zbori 90-godišnja starina Đorđe Mihailović, čuvar Srpskog vojničkog groblja na Zejtiniliku u Solunu, domaćin koji će vas uvek dočekati ako krenete u susret slavnoj istoriji svojih predaka. Na Praznik rada 1. maj 2018. napunio je 90. Prkoseći godinama, predano nastavlja da dočekuje i ispraća goste i potomke srpskih ratnika stradalih na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu. Deda Đorđe je postao deo istorije kako Srbije, tako i Grčke, u kojoj je i rođen. Zavetovao se na večnu stražu pokraj srpskih heroja iz Velikog rata, već decenijama čuva 8.000 njihovih duša i kako i sam kaže, tu će večno i ostati.

NA VEČNOJ STRAŽI: Đorđe Mihailović
NA VEČNOJ STRAŽI: Đorđe Mihailović

Više od pola veka brine o uređenju grobnica, dočekuje i ispraća goste i potomke srpskih ratnika stradalih na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu, uz obavezno kazivanje stihova Vojislava Ilića Mlađeg. Predstavlja sponu sa učesnicima čuvenih bitaka, jer je sa njima drugovao sve do njihovog odlaska u večnost. On je poslednji preživeli ratnik.
“Ja imam 90 godina, ali nema ko da me menja, da nasledi moju poziciju. Imam samo ćerku i zato radim”, objašnjava Mihailović.
Đorđe je u penziji, ali odlukom nadležnog ministarstva, nastavlja da obavlja svoju svetu dužnost.

Među tim napaćenim srpskim domaćinima, što osvetlaše obraz potomcima i otadžbini smestili se i čika Đorđevi deda i otac. Đorđe Mihailović je potomak Sava Mihailovića, solunskog dobrovoljca iz Grblja kod Boke Kotorske, koji je sa preživelim saborcima prikupljao kosti poginulih i sahranjivao ih na Zejtinliku. Nije mu uspelo da taj posao završi. Umro je 1928. godine., baš kada mu se rodio unuk Đorđe. Briga o groblju, takoreći nasledstvo, od dede je ostanulo unuku. Kaže da je rođen u ovom groblju. Ono mu je ostavljeno u amanet, kao što se u amanet ostavljaju sinu kuća i imanje.

“Ovde sam 58 godina. Od oca Đura sam 1960. preuzeo ovu časnu dužnost. A moj otac tu dužnost preuzeo od đeda Sava. I, gledajte, to je tradicija čuvara srpskog vojničkog groblja.Ona se s mojim odlaskom prekida, jer nemam muškog naslednika. A ovde, za ovu dužnost je potreban muškarac, govori nam čika Đorđe.

PRIZNANJE ZA DECENIJE BRIGE: Orden za čuvara
PRIZNANJE ZA DECENIJE BRIGE: Orden za čuvara

Čika Đorđa sam upoznao 1998. godine na Zejtinliku na svećanoj proslavi 80. godišnjice od okončanja Velikog rata. Bio je to prvi put da se ovako veliki i značajan jubilej iz srpske istorije proslavlja organizovano i uz primetno učešće države i nekoliko društava koji su baštinili sećanja na naše solunce. Bila je to komemoracija i manifestacija sećanja za pamćenje, a prvi put od kada brine o srpskim herojima Đorđe Mihailović odenuo se u kompletnu uniformu srpskog vojnika iz Prvog svetskog rata. Mnogi političari iz Srbije slikali su se sa čika Đorđem, ostao je zapis o tom događaju na prvoj strani “Politike”, zapis koji je izmamio po koju suzu stalnim čitaocima najstarijeg dnevnika na Balkanu, a iz pera njenog proslavljenog reportera i čuvara srpske vojničke tradicije Žike Živulovića Serafima.

Đorđe Mihajlović za svoj trud i veliko angažovanje tokom skoro šest decenija na Srpskom vojničkom groblju na Zejtinliku odlikovan je Ordenom Svetog Save prvog stepena i 2014. godine Ordenom srpske zastave drugog stepena.  Pesnik Raša Perić je pesmu “Maršira svu noć” posvetio Đorđu, a 2013. godine snimljen je o njemu dokumentarni film “Poslednji čuvar”.

PRIČA ZA POTOMKE: Zna svaki detalj o svojim "štićenicima"
PRIČA ZA POTOMKE: Zna svaki detalj o svojim “štićenicima”

Prošle su godine, čika Đorđe je stalno i s ponosom nosio svoju uniformu i brinuo, sustigle ga ozbiljne godine. Ostao je zapis reportera: Da li će ruka i srce čoveka koji će ga zameniti znati i moći da čuvaju ovo svetilište posle njega? Hoće li neko posle njega biti tu kada, na proputovanju ka grčkom moru, naiđe neki praunuk ili čukununuk i svrati na Zejtinlik? Hoće li biti tu da sa njim zapodene razgovor, a onda čuje kako je neki Milisav, iz sela kod Kragujevca, poginuo pred vratima Srbije, slavne 1918. godine… A onda da on priupita: U kom je vodu bio Milisav? Pa mu, možda, odgovori… Pa, evo mu imena ovde… Pa, zapali sveću… Pa popiju šljivovicu za dušu… E, njih Đorđe na Zejtinliku iščekuje i dočekuje pola veka i koju godinu još.

– Srbi još tragaju za svojim soluncima – kaže. – Dolaze mladi ljudi, imaju poštovanje.

SRPSKA SVETINJA U SOLUNU: Srpsko vojničko groblje na Zejtinliku
SRPSKA SVETINJA U SOLUNU: Srpsko vojničko groblje na Zejtinliku

I dok se povijen od godina i bolesti kao senka, malo pogrbljen šeta između mramornih krstova, od kojih svaki ima svoju priču za najmanje jedan roman, nastoji da sve drži pod kontrolom. Sklanja polomljene grančice, rukavom ovlaš obriše po neki spomenik dok se na trenutak zagleda u njega i kao da nam sugeriše koliko je važna njegova misija u ovoj srpskoj junačkoj svetinji. Svakom srpskom junaku na Zejtiniliku zna mesto i broj, ime i prezime, korene… I osećam da se ponosi time. A onda u jednoj polutiho izrečenoj misli sažima poruku za sve generacije Srba, koje su pohodile ili još nisu ovo svetilište usnulih pukova: “Blago potomcima ovakvih junaka!”

Čika Đorđe Mihailović o Zejtinliku ne zbori kao o davnoj istoriji, za njega je on – život, priča bez kraja. Posebno kad pomisli da  mnogima od onih koji su tu u hladu hilandarskih kiparisa niko nikada nije došao da se pokloni, oda poštu, zapali sveću, čuju priču o junaštvu i stradanjima naših dedova i pradedova. Kaže čika Đorđe: “Njih čekam!”

 

 

 

 

Najnovije

Šta se krije iza “podele Kosova”?

Albanci već traže teritoriju juga Srbije, a što se tiče podele, Amerikanci i Albanci, dobivši u svoje ruke stratešku tačku – Sever Кosova – nipošto je neće predati, može se govoriti samo o zauzimanju novih srpskih teritorija, smatra sagovornica portala Evroazija dejli

„Oluja“ u Hrvatskoj još traje

Broj Srba na Kordunu pao je ispod deset odsto, na Baniji ispod 15 odsto, a u ovim regijama je pre „Domovinskog rata“ srpska populacija bila u znatnoj većini, tako da Srbi doživljavaju biološki slom

Sve što ste obećali, slagali ste!

Povod za pismo Momčila Trajkovića iz Čaglavice sa Kosmeta je susret delegacije Srpskog nacionalnog formuma sa Predsednikom Srbije pre šest meseci, posle ubistva Olivera Ivanovića

Nigerijska šema Vučićevog kuma

Lider na polju obnovljivih izvora Eco Energo Group, u suvlasništvu Nikole Petrovića, kuma Aleksandra Vučića, svoj razvoj je započeo preko jedne od firmi Energoprojekta i uz sumnje na prikriveno vlasništvo, zbog čega je Energorpojekt protiv svojih bivših menadžera i radnika podneo krivičnu prijavu za zloupotrebe položaja i pranje novca, koja je kasnije odbačena

General oživeo duše 16.186 rodoljuba

Komandant Кopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović osnovao je u Nišu Muzej Kopnene vojske, izdvojio žrtve sa Paštrika i Košara, zapevao četničku pesmu “Planino, moja planino” na proslavi Dana Kopnene vojske i o tome govori otvoreno i s ljubavlju za Srbiju

Naprednjaci finansiraju Tadićeve i Đilasove

Firma koju je osnovao Nebojša Krstić dobila je od Gradske uprave Beograda 90.000.000 za oglašavanje u novinama, nadovezujući se na posao koji je ista firma za sedam miliona sklopila sa JP “Službenim glasnikom” kojim rukovodi bivša DS-ovka Jelena Trivan, dok je do skoro Skupština grada poslovala sa firmom “Media point” koja se dovodi u vezu sa Draganom Đilasom
Srpski poslovni Almanah - Veliki