“Naše političke probleme treba gledati jedanput sa čisto srpskog stanovišta” M. Crnjanski
Lemon Berry Studio
BRATSTVO I JEDINSTVO PREDSEDNIKA SRBIJE: Sluga pokorni Aleksandar
DIREKTNO

Bratstvo i jedinstvo predsednika Srbije

BRATSTVO I JEDINSTVO PREDSEDNIKA SRBIJE: Sluga pokorni Aleksandar

Srbi na Kosmetu i u Hrvatskoj svesni su da se mnogo toga ne može promeniti ni brzo ni lako, ali čini se da im posle poseta Vučića strah nije ništa manji – zbog saznanja da zvanična Srbija neće pomoći kako su oni zamišljali i očekivali

Strah koji već decenijama okupira Srbe na Kosmetu i isti takav strah koji se uvukao u kosti Srba u Hrvatskoj ostaju i dalje dva ključna politička problema sa kojima se manje-više bezuspešno rve vladajuća srpska elita, uprkos nedavnim posetama predsednika Aleksandra Vučića koje je  naprednjačka propagandna mašinerija, nasuprot realnosti, isfabrikovala u događaje od istorijskog značaja.

Suština političke strategije koju je ovim posetama ponudio Vučić zasniva se na iluzionističkom pokušaju da političke probleme Srba na Kosmetu i u Hrvatskoj, pa i taj nesrećni strah, reši socijalnim merama i uzdržavanjem od javnog iznošenja nespornih istorijskih činjenica u ime nekog lažnog mira, čime je sebe kandidovao za rolu vrhunskog mirotvorca na račun sopstvenog naroda i njegovih žrtava, zagovornika novog bratstva i jedinstva, čega smo se u skorašnjoj nacionalnoj istoriji već žestoko nauživali.

MNOGO BUKE, SLABA VAJDA: Vučić u Zagrebu na poziv predsednice Hrvatske
MNOGO BUKE, SLABA VAJDA: Vučić u Zagrebu na poziv predsednice Hrvatske

NEMOĆ SRBIJE

Nemoć i vezane ruke zvanične Srbije na Kosmetu nisu bile očiglednije nego posle ubistva Olivera Ivanovića. Tada se na praktičnom životnom i nadasve tragičnom primeru pokazala sva pogubnost zvanične srpske politike u južnoj pokrajini i dometi Briselskog sporazuma kojim su srpske sudske i policijske strukture integrisane u tzv nezavisnu državu Kosovo, čime se Srbija dodatno udaljila od kolevke svoje duhovnosti i nacionalnog identiteta. Medijska politička galama političkih zvaničnika iz Beograda neposredno pošto je ubijen jedan od najuglednijih Srba na Kosmetu i zaklinjanja da će ubica i nalogodavac biti pronađeni i izvedeni pred lice pravde izduvali su se kao balon mnogo pre onih 40 dana, isteklih nedavno, jer o ubistvu Ivanovića i dalje se ništa bitno ne zna.

Treba li i pominjati kakav je dodatni strah ovaj zločin izazvao među Srbima, proizveo dodatnu nestabilnost i nespokoj na Severu i uneo dodatnu zebnju među srpski živalj u enklavama južno od Ibra, pa je odlazak Vučića, uz briljantnu medijsku kampanju kao pripremu, trebalo da osokoli Srbe i u predizbornim danima pokaže količinu patriotizma sa kojom Srbija i njen predsednik štite preostalo srpsko stanovništvo na okupiranom Kosmetu.

POLITIČKA PREDSTAVA U LAPLJEM SELU: Umesto garancije veće slobode kretanja i više ljudskih prava, neki su dobili traktor, stan, goveda ili kozu
POLITIČKA PREDSTAVA U LAPLJEM SELU: Umesto garancije veće slobode kretanja i više ljudskih prava, neki su dobili traktor, stan, goveda ili kozu

Objektivno gledano malo toga je predsednik Srbije, posle svega što je ustupljeno kosmetskim vlastima uz blagoslov Vašingtona i Brisela, mogao da ponudi Srbima. I onda je u najboljem maniru učinka evropske propagandne škole svojih bivših savetnika Tonija Blera i Alistera Kempbela, zlikovački demonstriranog u bombardovanju Srbije,posebno Kosmeta 1999. godine, predsednik Srbije umesto razvejavanja straha ponudio praktične stvari iz državne ili kasa dobrotvora – traktore, stanove, kuće, goveda, koze… Za osiromašeni i uplašeni srpski narod na Kosmetu svaki humani gest znači mnogo, ali je za njegovu političku sudbinu daleko vrednije i važnije da budu spokojni, sigurni, da ne strepe za svoju decu, živote i imovinu, što im je i najavljeno kao smisao posete državnog lidera Srbije.

Puzajuće prepuštanje Kosmeta Albancima, pa i preostalih Srba na tom području, teško je populistički „zatrpati“ i medijski „ispeglati“ materijalnim dobrima, tim pre što je političko delovanje zvaničnog Beograda svedeno na pregovore u Briselu i manipulativne pripreme za potpisivanje sveobuhvatnog sporazuma sa Prištinom. Podsetimo, prethodne vlasti isplaćivale su zaposlenima u državnim ustanovama duple mesečne plate, pa je stvoren privid o broju onih Srba koji žive na Kosmetu, da bi po ukidanju ove beneficije, duplo plaćeni nameštenici otisli put Srbije. Cinici bi za ovo poslednje rekli da je najgori epilog sveukupnih poteza iz Beograda da se preostali Srbi, kada se dogodi sporazum, isele sa Kosmeta na traktorima koje im je poklonila Srbija!

VELIKA OČEKIVANJA POVRATNIKA U HRVATSKU: Predsednik Srbije na slavi kod srpskih domaćina u Vrgin mostu
VELIKA OČEKIVANJA POVRATNIKA U HRVATSKU: Predsednik Srbije na slavi kod srpskih domaćina u Vrgin mostu

Izostanak političkog poteza ili njegovo povlačenje u pogrešnom i za Srbiju lošem trenutku vidljiv je i u slučaju posete Aleksandra Vučića Hrvatskoj, Zagrebu i Vrgin Mostu, a na poziv komšijske predsednice Kolinde Grabar Kitarović. Poseta se dogodila neposredno posle otvaranja izložbe o ustaškom genocidu u sistemu logora u Jasenovcu u Palati OUN na Ist Riveru u Njujorku, na koju je Hrvatska država potrošila mnogo političke energije ne bi li sprečila njeno održavanje, žalila se i obraćala Stejt departmentu sa zahtevom da se izložba zabrani, slala diplomatske note na sve strane,ali je svet, iako tek prvi put posle Drugog svetskog rata na ovako visokom nivou, saznao deo istine o zločinima NDH, koji se u današnjoj Hrvatskoj trertiraju sa civilizacijski nedopustivom blagonaklonošću.

PUCANJ U ZDRAVU NOGU

Gledano trezveno u svetlu geopolitičkih odnosa, posebno na Balkanu, Srbija je time napravila vidljivu prednost, koju je zvanični Zagreb pokušavao bezuspešno da umanji. Ali ono što nije uspelo vlastima iz Banskih dvora i sa Kaptola odradio je zvanični Beograd. Poziv predsednice Hrvatske kao da je jedva dočekan i Aleksandar Vučić pojavio se u Zagrebu, svojeručno uništavajući političku prednost i dragoceni strateški kapital stečen u Njujorku u susret svakako mučnim pregovorima o mnogim otvorenim pitanjima sa Hrvatskom, od vraćanja imovine i povratka oteranih Srba do pitanja granice na Dunavu.

MITROPOLIT PORFIRIJE OPOMINJE: Pri čovek SPC u ovom delu regiona upozorio na “udaljavanje Srba od sebe”
MITROPOLIT PORFIRIJE OPOMINJE: Pri čovek SPC u ovom delu regiona upozorio na “udaljavanje Srba od sebe”

Na stranu što su dolazak srpskog predsednika pratile za državu Srbiju uvredljive medijske pripreme, što se i premijer Hrvatske drznuo da pomene pitanje nekakve ratne odštete, što je tokom posete bilo operetskih epizoda sa dobacivanjima i pojačavanjem političkih stereotipa o Srbima, čak sve to zanemarujući, odlaskom u Zagreb predsednik Vučić objektivno nije ništa dobio, ali je zato Srbija strateški mnogo izgubila, što će svakako pokazati dani koji dolaze. Stekao se utisak da je lopta, koja je posle Njujorka bila u hrvatskom dvorištu, vešto ponovo prebačena na srpski teren. Zašto je Srbija politički pucala sebi u zdravu nogu?

I kada je posle svega toga mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije u jezgrovitom i potresnom govoru pomenuo strah Srba u Hrvatskoj, pojavu da se udaljavaju od sebe, sopstvenih korena i identiteta, ponovni utisak o nemoći Srbije postao je još ubedljiviji. Na taj ozbiljno saopšten vapaj predsednik Srbije odgovorio je još pre nego što je stigao u Zagreb – stavom da u Srbiji i među Srbima treba proglasiti moratorijum na sve razgovore o prošlosti, dakle o ustašama, NDH, Jasenovcu, jamama, Oluji, Bljesku, proterivanju 700.000 Srba, a sve sa naivnim obrazloženjem – da se ne ljute Hrvati. Nismo li tek u ovoj 2018. godini prvi put svetu na organizovan način predstavili istinu o Jasenovcu upravo zato što smo dugo na delu imali politiku koja je zatrpavala ustaške zločine u ime bratstva i jedinstva i onoga „da se Hrvati ne ljute“.

SRPSKI SAMIT U LISINSKOM: Kakve će biti koristi od glamuroznih manifestacija
SRPSKI SAMIT U LISINSKOM: Kakve će biti koristi od glamuroznih manifestacija

Kako ćemo sa moratorijumom na priče o prošlosti govoriti o današnjih posleratnih skoro 30.000 pokatoličenih Srba u Hrvatskoj, od kojih je najveći broj primio novu veru u velikim gradovima? Kako ćemo obezbediti povraćaj imovine onima koji su na silu isterani iz svojih stanova i kuća, kako ćemo obezbediti struju, vodu i puteve u zabitima Hrvatske gde su se vratili Srbi? Umesto da se o tome govori ofanzivno i sa puno argumenata, mi smo slušali šta sve još zahteva hrvatska manjina u Srbiji, pri čemu elementarne potrebe poput struje, vode i puteva nikad i nisu bili neki problem, barem ne veći nego i za ostale ljude u Srbiji.

Strahovi Srba, bilo na Kosmetu ili u Hrvatskoj su realnost, koja ostaje i nažalost opstaje i posle velikih političkih i medijskih događaja, kakve su bile nedavne posete šefa srpske države. Naši sunarodnici u ovim delovima bivše zajedničke države svesni su da se mnogo toga ne može promeniti ni brzo ni lako, ali čini se da im je posle svega dodato još malo straha – od saznanja da im zvanična Srbija ne može pomoći kako su oni zamišljali i očekivali.

Naprotiv, svako novo bratstvo i jedinstvo za politički pismene Srbe ne najavljuje ništa dobro.

 

Najnovije

Šta se krije iza “podele Kosova”?

Albanci već traže teritoriju juga Srbije, a što se tiče podele, Amerikanci i Albanci, dobivši u svoje ruke stratešku tačku – Sever Кosova – nipošto je neće predati, može se govoriti samo o zauzimanju novih srpskih teritorija, smatra sagovornica portala Evroazija dejli

„Oluja“ u Hrvatskoj još traje

Broj Srba na Kordunu pao je ispod deset odsto, na Baniji ispod 15 odsto, a u ovim regijama je pre „Domovinskog rata“ srpska populacija bila u znatnoj većini, tako da Srbi doživljavaju biološki slom

Sve što ste obećali, slagali ste!

Povod za pismo Momčila Trajkovića iz Čaglavice sa Kosmeta je susret delegacije Srpskog nacionalnog formuma sa Predsednikom Srbije pre šest meseci, posle ubistva Olivera Ivanovića

Nigerijska šema Vučićevog kuma

Lider na polju obnovljivih izvora Eco Energo Group, u suvlasništvu Nikole Petrovića, kuma Aleksandra Vučića, svoj razvoj je započeo preko jedne od firmi Energoprojekta i uz sumnje na prikriveno vlasništvo, zbog čega je Energorpojekt protiv svojih bivših menadžera i radnika podneo krivičnu prijavu za zloupotrebe položaja i pranje novca, koja je kasnije odbačena

General oživeo duše 16.186 rodoljuba

Komandant Кopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović osnovao je u Nišu Muzej Kopnene vojske, izdvojio žrtve sa Paštrika i Košara, zapevao četničku pesmu “Planino, moja planino” na proslavi Dana Kopnene vojske i o tome govori otvoreno i s ljubavlju za Srbiju

Naprednjaci finansiraju Tadićeve i Đilasove

Firma koju je osnovao Nebojša Krstić dobila je od Gradske uprave Beograda 90.000.000 za oglašavanje u novinama, nadovezujući se na posao koji je ista firma za sedam miliona sklopila sa JP “Službenim glasnikom” kojim rukovodi bivša DS-ovka Jelena Trivan, dok je do skoro Skupština grada poslovala sa firmom “Media point” koja se dovodi u vezu sa Draganom Đilasom
Lemon Berry Studio