“Naše političke probleme treba gledati jedanput sa čisto srpskog stanovišta” M. Crnjanski
Fenix - Veliki
SRBIN OKUPATOR KOSMETA: Pukovnik Nik Dučić, komandant Bondstila
KO JE NIK DUČIĆ?

Srbin okupator Kosmeta

SRBIN OKUPATOR KOSMETA: Pukovnik Nik Dučić, komandant Bondstila

Prošlo je više od jednog veka kako su njegovi preci napustili srpske prostore, pa ipak, kako kazuju naši izvori, pripada onom delu stare srpske emigracije koji se u Americi, svojevrsnom kotlu za pretapanje nacija, još nije do kraja asimilovao

PIŠE: Rade LIKIĆ, Moja Herecegovina

Širom srpskog virtuelnog prostora kao bomba je odjeknula vest da je novi komandant baze Bondstil na Kosovu izvesni Nik Dučić (Nick Ducich), srpskog porekla. Reakcije na internetu su uglavnom negativne. Naravno, zbog lošeg iskustva koje je srpski narod doživeo od strane američkih oružanih snaga tokom ratova 90-ih. Međutim, treba shvatiti da je Nik Dučić pre svega Amerikanac, iako je njegovo poreklo, a što je danas retkost među potomcima ranih iseljenika, čisto srpsko.

Prošlo je više od jednog veka kako su njegovi preci napustili ove prostore, pa ipak, kako kazuju naši izvori, pripada onom delu stare srpske emigracije koji se u Americi, svojevrsnom kotlu za pretapanje nacija, još nije do kraja asimilovao.

DA LI JE DOSTOJAN SVOJIH PREDAKA: Kosmetski izazov za pukovnika Dučića
DA LI JE DOSTOJAN SVOJIH PREDAKA: Kosmetski izazov za pukovnika Dučića

PRIPADA SRPSKOJ CRKVI

Nik i dalje pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi i potomak je nekih, od društveno i nacionalno najaktivnijih članova srpske emigracije, još od dolaska prvih srpskih emigranata u Kaliforniju, koji su uglavnom bili Hercegovci i Bokelji, te nešto manje Crnogorci.

Kao pravoslavac i hrišćanin čest gost je naše crkve u San Dijegu. Česti su donatori. Njegova majka je aktivna u Katedrali Svetog Stefana. Priča se i da je vladika Nikolaj Velimirović bio prijatelj Dučićeve porodice.

Vladika zapadnoamerički Maksim, koji poznaje Dučića i njegovu porodicu kaže:

– Parohija se za Nika, kao našeg člana, moli svakodnevno. Molimo se za njegovo zdravlje.


Privržen korenima

Nik Dučić ne krije svoju privrženost Srbiji iako ne govori srpski jezik. U svom prvom i kratkom obraćanju medijima na Kosovu i Metohiji pukovnik Dučić istakao je:

– Prvi sam američki oficir srpskog porekla koji komanduje Multinacionalnom borbenom grupom istok. Američke trupe će pod mojom komandom nastaviti da pomažu razvoj stabilnog Kosova.

Ima troje dece – sinove Ivana i Luku i ćerku Nataliju, a supruga mu se zove Tia. Svi oni upisani su kao donatori svečanosti povodom kanonizacije arhimandrita Sebastijana i episkopa Mardarija u srpskoj Crkvi sveti Stefan u Alhambri u Kaliforniji. Na istom događaju bio je prisutan i srpski patrijarh Irinej. 

Nik Dučić je završio ratni koledž 2014. godine, a magistrirao je na Univerzitetu Merilend kao nuklearni inženjer. Visoko školovanje počeo je na Kalifornijskom politehničkom univerzitetu. Osim toga, drugih podataka o njegovom privatnom životu gotovo da nema.

Poznato je da je bio angažovan u Ukrajini od 2008. do 2010. godine na “bilateralnim poslovima”. U istoj zemlji služio je kao komadanat 79. pešadijske brigade, koja je deo Nacionalne garde Kalifornije. U junu 2017. pomogao je ukrajinskoj vojsci da sagradi novi borbeni centar na zapadu zemlje, koji je trebalo da im pomogne u borbi protiv “separatista iz Donbasa”.

Sa njim je iz San Dijega u Bondstil na Kosovo, najdužu mirovnu misiju u istoriji NATO-a, krenulo oko 100 vojnika. Vojna baza Bondstil važi za najrazvijeniji visokotehnološki vojni komunikacioni centar u ovom delu sveta, sa oko 6.000 vojnika, u koji se slivaju podaci ne samo iz regiona, nego i iz dela koji pokriva Bliski istok.


Glavni motiv za istraživanje njegovog porekla bilo je, naravno, njegovo tipično hercegovačko prezime, i prosto smo se iznenadili kada smo zahvaljujući našim izvorima, arhivama i kontaktima sa kalifornijskim Srbima, ustanovili da je Nik, iako Amerikanac, čisto hercegovačkog srpskog porekla.

Novi komandant baze Bondstil rodio se u Los Anđelesu 28. novembra 1967. godine od oca Đorđa Dučića i majke Bernis, rođene Kurilić. Obojica deda pukovnika Dučića, možemo reći, rođeni su na teritoriji današnje opštine Trebinje, i došli su u Ameriku početkom XX veka, u potrazi za srećom i boljim životom. Deda po ocu Obrad Dučić rođen je u Ljubomiru, u višečlanoj porodici, od oca Đorđa Manojlova. Ne znamo ko mu je bila majka jer se Đorđo dva puta ženio, prvi put sa Stanom Sorajić iz Ljubomira, a drugi put sa Cvijetom Ratković sa Zubaca. Iz ova dva braka imao je jedanaestoro dece.


Pomogao Čičinu rehabilitaciju

Porodica Nika Dučića, novog komandanta vojne baze “Bondstil” na Kosovu i Metohiji, pomogla je da se posmrtni ostaci pesnika Jovana Dučića, po želji čuvenog književnika, prenesu iz Amerike u rodno Trebinje! Takođe, u procesu rehabilitacije Dragoslava Draže Mihailovića bili su veza za dovođenje američkog pilota Miltona Frenda, koji je u Beogradu svedočio kako ga je četnički vođa spasao za vreme Drugog svetskog rata.

– Nikov stric Janko je lobirao da se posmrtni ostaci njihovog pretka pesnika prenesu u Trebinje i u tome je i uspeo 2000. godine, kada je telo iz privremenog konačišta u porti Manastira Sveti Sava u Libertivilu preneto u hercegovačku Gračanicu. Pomogao je advokatima u procesu rehabilitacije Draže Mihailovića da stupe u kontakt sa Frendom i ubedio ga da dođe na suđenje – prenosi beogradska štampa.


Obrad je u Ameriku otišao sa bratom Dušanom i, tragajući kroz arhive, videli smo da je promenio više boravišta, dok se nije skrasio u rudarskom gradiću Bizbi, u Arizoni. Tamo se oženio sa Milenom Nikolić, takođe poreklom iz Hercegovine, dobio sina kome je dao ime po svom ocu Đorđu, te otvorio kafanu pod imenom Palas. Kako su rudarska okna Bizbija u Arizoni iscrpljena, porodica se, poput većine stanovnika Bizbija, kasnije odselila u Kaliforniju. U tom danas, možemo reći, gradiću duhova, na mnogobrojne Srbe koji su tu nekada živeli još uvek podseća malena crkva Stefana Nemanje, čiji je aktivni član bio Obrad Dučić sa porodicom. Danas u Bizbiju živi svega nekoliko srpskih porodica.

PRVI SRBIN NA ČELU KOSMETSKE MISIJE: Američka baza Bondstil kod Uroševca
PRVI SRBIN NA ČELU KOSMETSKE MISIJE: Američka baza Bondstil kod Uroševca

U Kaliforniji se Obradov sin Đorđo, otac Nika Dučića, upoznao i venčao sa Bernis Kurilić, ćerkom Vase Markova Kurilića iz Grmljana u Popovu Polju, i Sofije, rođene Malovražić, poreklom iz okoline Trebinja.

DA LI JE DOSTOJAN PREDAKA?

Vaso Kurilić je ime neraskidivo vezano za istoriju srpske zajednice u Los Anđelesu. Pristigao među prvim Hercegovcima u ravnice istočnog Los Anđelesa, bio je je jedan od društveno i nacionalno najaktivnijih članova među Srbima iz Grada snova, te filmske i glamurozne prestonice Novog kontinenta. Malo je poznata činjenica da su hercegovački Srbi kao preduzimači radova izgradili današnji Los Anđeles. Među tom skupinom bogatih Hercegovaca nalazo se i Vaso Kurilić. Skupina od dvadesetak hercegovačkih preduzimača, rođenih u nekadašnjim srezovima Trebinje i Ljubinje, bili su najveći zadužbinari među Srbima još od Nemanjića. Podigli su svojim sredstvima brojne crkve, parohijske domove i letnje kampove, te ih darovali srpskoj zajednici na Zapadnoj obali.

POSLE UKRAJINE KOSMET: Bondstil je najrazvijeniji vojni centar sa oko 6.000 vojnika
POSLE UKRAJINE KOSMET: Bondstil je najrazvijeniji vojni centar sa oko 6.000 vojnika

Vaso Kurilić je bio među onim Srbima koji su zidali malu Crkvu Svetog Save u Los Anđelesu početkom prošlog veka. Biran je često i za predsednika crkvene opštine, a kasnije je bio među 11 utemeljivača veličanstvene i velelepne Saborne crkve Svetog Stevana Provenčanog u Alhambri. U jednom pismu Trebinjcu Mihajlu Dučiću, koji se spremao na put u Kaliforniju, vladika Nikolaj Velimirović napominje Mihajlu da mu posebno pozdravi “Vasa”. Možda je na odluku Nika Dučića da postane američki oficir uticala i činjenica da je njegov ujak Robert Vaso Kurilić poginuo kao major američke vojske u Vijetnamu, samo godinu dana po njegovom rođenju. Robert Kurilić sahranjen je na srpskom groblju u Los Anđelesu.

Cilj ovoga teksta o poreklu novog komandanta baze Bondstil nije nikakvo pravdanje američke spoljne politike, već samo iznošenje novih detalja o životu srpske zajednice u Americi u kojoj su glavnu reč vodili Hercegovci. Nik Dučić ne može promeniti američku spoljnu politiku. Na položaju komandanta američke baze neko mora da se nalazi, pa ako baš ne gledamo blagonaklono na njegovo imenovanje, bar se možemo nadati da će on ipak blagonaklono gledati na srpsku zajednicu u kosovskim enklavama, i učiniti nešto da joj olakša težak položaj. Pustimo Nika Dučića da pokaže je li dostojan svojih predaka.

 

 

 

 

Najnovije

Spasite ugled SANU ili podnesite ostavku

Kako za člana SANU može da se bira lice koje nema ni jednu knjigu, otkad je karijera izgrađena na sorošovskim dotacijama naučno neproblematična, ili kako je, kao filozof, jednoglasno mogao da prođe pravnik koji se dirljivo trudi pisanjem pseudofilozofskih nerazumljivih štiva, pita profesor Milan Brdar predsednika Akademije

Vukovar – temelј hrvatskih laži

Da li je agresija bila razbijanje Jugoslavije koje su na talasima hrvatskog klero-fašizma izvele udbaško-patrijske strukture i međunarodni centri moći – ili izbacivanje Srba iz hrvatskog ustava, ubijanje srpskih civila i rušenje njihovih objekata pre početka rata u Vukovaru i drugim gradovima i selima po Hrvatskoj?

Srpski udžbenici duginih boja

Ministarstvo prosvete Srbije, na zahtev jedne LGBT-NVO, zabranjuje šest udžbenika, a taj zahtev za promenom sadržaja onoga što se uči ujedno je i zahtev za promenom dominantne vrednosti, što najavljuje početak sveopšte revizije

Kako u Kanadu, najbolju za život na svetu

Ujedinjene nacije su izvršile rangiranje uzimajući u obzir 42 faktora, među kojima su: zdravstvo, obrazovanje, životna okolina, ekološka zaštita, sloboda akcija i kretanja, životni standard, prosperitet, sigurnost i sl. U decembru 2017. godine zabeležen je rekordan pad stope nezaposlenosti, na svega 5,5 odsto, što je najniža stopa nezaposlenosti od 1976. godine

Žale za Jugom, srljaju u Brisel

Dvotomna studija-zbornik “Istorija jedne utopije” u izdanju beogradske “Catene mundi” pojavila se sa realnim potencijalom da u suočavanju srpske intelektualne i političke javnosti sa posledicama dve Jugoslavije i titoizma zauzme značajnije mesto i od često prozivanog i sumnjičenog Memoranduma SANU

Fenomen Srbija

Zemlja u kojoj su najbogatiji oni koji nikad nisu radili, gde žive najlepše žene, a natalitet opada, gde ljudi slave slavu, a psuju Boga, gde nisi normalan ako ne poludiš, piše jedan američki novinar u čikaškom listu posle posete Beogradu
Fenix - Veliki