“Naše političke probleme treba gledati jedanput sa čisto srpskog stanovišta” M. Crnjanski
Lemon Berry Studio
DOŽIVETI SRBIJU, OSETITI SVOJE KORENE: Kursevi iz srpskog jezika, kulture, običaja
LETNJA ŠKOLA ZA DIJASPORU

Doživeti Srbiju, osetiti svoje korene

DOŽIVETI SRBIJU, OSETITI SVOJE KORENE: Kursevi iz srpskog jezika, kulture, običaja

Kroz Radionicu srpskog jezika i kulture „Putovanje kroz znanje, nova prijateljstva i iskustva“ koja se u dvonedeljnim i tronedeljnim smenama održava u Valjevu od 30. juna do 13. jula 2018. godine i okuplja mlade od 12 do 18 godina, Turistička agencija Online travel nudi srpskoj deci iz dijaspore doživljaj autentične Srbije, jezika, kulture i običaja

Deci srpskog porekla iz dijaspore, posebno one prekomorske, najviše nedostaju druženja u kojima bi obnovili i poboljšali svoje znanje srpskog jezika, naučilii ponešto i upoznali se sa srpkom kulturom i narodnim običajima, a mnogi od njih nikada nisu posetili Srbiju i makar delom se upoznali sa njenim prirodnim lepotama i širokom srpskom dušom zemljaka njihovih roditelja.

USPOMENE NA TABLI: Poruke sa prošlogodišnje letnje škole
USPOMENE NA TABLI: Poruke sa prošlogodišnje letnje škole

Sve to im u isto vreme i na jednom mestu osmišljenim i prilagođenim vršnjačkim programom sledećeg leta omogućava grupa entuzijasta okupljena oko Turističke agencije Online travel. Reč je o Radionici srpskog jezika i kulture „Putovanje kroz znanje, nova prijateljstva i iskustva“ koja se u dvonedeljnim i tronedeljnim smenama održava u Valjevu od 30. juna do 13. jula 2018. godine. Program je namenjen okupljanju i druženju devojčica i dečaka uzrasta grupisanih od 12 do 15 i od 15 do 18 godina.


Cene boravka u Letnjoj školi

Dvonedeljni boravak u Valjevu sa smeštajem u dvokrevetnoj sobi, punim pansionom i opisanim programom košta  529 EUR i obuhvata ukupno 14 dana, 13 noćenja, 10 radnih dana i 44 časa. Isti program i usluge samo u nedelju dana dužem trajanju, dakle ukupno tri nedelje košta 719 EUR i obuhvata 20 dana,19 noćenja, 15 radnih dana i 66 časova.

Pored toga navedena cena obuhvata nastavni materijal za kurseve, korišćenje wi-fi interneta, korišćenje kuhinje, smeštaj za nastavnika pratioca grupe i organizaciju putovanja

 


JEZIK, KULTURA, OBIČAJI

Predviđeno je da deca tokom boravka u u modernom studentskom domu – hostelu, koji je projektovan i izgrađen specijalno za polaznike Letnje škole, nauče i usavrše znanje srpskog jezika na tri standardna nivoa, početni, srednji i napredni maternji jezik, potom da se upoznaju sa kulturom Srbije, njenih tradicionalnih vrednosti i modernih stremljenja i da, uz sve to, dožive autentičnu srpsku sredinu, uspostave kontakte sa autentičnim Srbima i razmene iskustava i poglede sa svojim vršnjacima iz Srbije.

Kurs srpskog jezika počinje klasifikacionim testom koji se obavlja prvi dan po dolasku na Letnju školu, svi polaznici se dele u radne grupe sa sličnim jezičkim sposobnostima. Postoji više grupa: početna, srednja i napredna grupa za maternji jezik. Svaka grupa ima odgovarajući program i lektore i radi odvojeno. Akcenat se stavlja na komunikativne sposobnosti polaznika. Teorijski, tj. sistemski aspekt jezika predstavlja se adekvatno potrebama svakog nivoa. Predavanja počinju u 9:00 i završavaju se u 12:20 svakog radnog dana, što znači da  je predviđeno 10 odnosno 15 radnih dana, zavisno od dužine boravka u Letnjoj školi.

SRBIJA NA SRCU:Najdraži dres među tinejdžerima srpskog porekla
SRBIJA NA SRCU:Najdraži dres među tinejdžerima srpskog porekla

Upoznavanje sa nacionalnom kulturom Srbije obiluje bogatim programom. Kroz ovaj program polaznici će se upoznati, sa srpskim narodnim pevanjem i igranjem, saznati mnoge zanimljive detalje i pojedinosti o nacionalnoj srpskoj kuhinji, čuti sve ono štone znaju o srpkoj istoriji, pravoslavnoj religiji, srpskim umetnicima, starim zanatima i mnogim drugim nacionalnim osobenostima na način koji je prilagođen njihovom uzrastu i interesovanju. Predviđeno je da ovaj deo programa bude zastupljen jednom nedeljno u trajanju od dva školska časa.

Kruna ovog druženja i upoznavanja sa dušom Srbije svakako su izleti po Srbiji predviđeni vikendom, kada će se deca iz dijaspore upoznati na licu mesta sa domaćinskim gradom Valjevom, ali i najčuvenijim naučnim selom u Srbiji Petnicom, gde je nadaleko poznata Istraživačka stanica, put će ih odvesti i do srpske prestonice i obilaska Beograda, posetiće bisere srednjevekovnih manastira u Zapadnoj Srbiji, pokloniće se senima najvoljenije dečije srpske pesnikinje Desanke Maksimović u njenoj Brankovini… Organizatori Letnje škole pozivaju roditelje zainteresovane dece da uz prijavu predlože nove destinacije za vikend izlete, gde će osim upozavanja nepoznate Srbije učvrstiti svoja nova prijateljstva i doživeti ono čega će se sećati celog života.

MESTO ZA NEZABORAVNA DRUŽENJA

Za smeštaj polaznika Letnje škole predviđeno je 10 dvokrevetnih i pet jednokrevetnih soba, skromno, ali lepo i funkcionalno nameštenih. Po tri sobe su u segmentu i dele jedno kupatilo.

Škola srpskog jezika i kulture u Valjevu predstavlja primer savremene istraživačke prakse protkane stvaralačkom inovativnošću. Ovaj prostor je mesto koje jednostavno podstiče socijalne odnose. Arhitekte, autori su za realzaciju ovog  projekta dobili nagradu na 38. Salonu arhitekture u Beogradu 2016 godine.

DRUŽENJE ZA NEZABORAV: Uspomene ostaju za ceo život
DRUŽENJE ZA NEZABORAV: Uspomene ostaju za ceo život

S obzirom da se edukativne aktivnosti škole odvijaju u više formi grupnog i individualnog rada, arhitekti su predvideli mogućnost proširenja dela radnog prostora u prizemlju otvaranjem zidne staklene pregrade tako da se učionice mogu “proširiti” prema dvorišnom platou. Plato je povezan  baštom sa drvenim tribinama. Ovakvim arhitektonskim rešenjem polaznici škole imaju na raspolaganju niz prostornih i funkcionalnih opcija. Mogu da uče i rade  u zatvorenim i otvorenim učionicama, u dvorištu ili na travi pod krošnjama drveća (za učenje, diskusije, prezentacije, sastanke, letnji bioskop i dr.).

U sklopu škole je kuhinja koja je polaznicima na raspolaganju. Ishrana za decu iz dijaspore je uključena u cenu i podrazumeva pun pansion  (doručak, ručak i večera), sa domaćim tradicionalnim jelima i u atmosferi srpskog gostoprimstva. Školska kuhinja nije predviđena za pripremu hrane na veliko tj restoranske usluge. Obroci za decu će se donositi iz obližnjeg restorana.  Ako polaznici imaju neke posebne želje u vezi sa hranom (npr. ima vegetarijanske ili neke druge navike u ishrani), organizatori su otvoreni za preciznije dogovore.

Jednom rečju, program koji su osmislili u Turističkoj agenciji Online travel za sledeće leto obećava deci srpskog porekla širom sveta da će posetom Srbiji doživeti zemlju svojih predaka o kojoj su samo slušali i osetiti svoje korene i puls porekla kojim se ponose.

 

 

 

 

 

 

 

Najnovije

Guskova: Vučić će se odreći zemlje predaka

Postalo je jasno da je Beograd već doneo odluku i da je rukovodstvo Srbije spremno da prizna nezavisnost Кosova, Rusija se neće protiviti tom procesu, zato što je reč o srpskoj teritoriji i Srbi treba da odluče da li će je pokloniti, prodati ili će se nje odreći, kaže Jelena Guskova, šef Centra za istraživanje savremene balkanske krize Ruske Akademije nauka

Pravoslavni podvig lepe Bosiljke

Bosiljku Rajčić iz Pasjana kod Gnjilana oteli su Albanci iz oblićnjeg Depča, ne bi li je poarbanašili, a kada su videli da ona neće da se poarbanaši ni pod kojim uslovima, ubili su je, a njeno raskomadano telo razbacali po selu

Čika Đorđe bdije nad Zejtinlikom

Upoznao sam ga 1998. godine na Zejtinliku na svećanoj proslavi 80. godišnjice od okončanja Velikog rata, kada se prvi put kako brine o srpskim herojima Đorđe Mihailović odenuo u kompletnu uniformu srpskog vojnika iz Prvog svetskog rata

Na putu promene javne svesti

Sekularno sveštenstvo ne oblikuje svoje tvrdnje u njihovoj vezanosti za istinu i činjenice nego u njihovoj upotrebljivosti u odnosu na politički nalog koji sledi, pa se tako u „Peščaniku“ i „Vremenu“ plasira laž o kosovskom zavetu, da bi postala istina o političkoj odluci koju treba doneti o Кosovu i Metohiji
Lemon Berry Studio