“Naše političke probleme treba gledati jedanput sa čisto srpskog stanovišta” M. Crnjanski
Srpski poslovni Almanah - Veliki
Oplenac
NEPOZNATA SRBIJA

Raskošna Topola sa pečatom Vožda

RASKOŠNA TOPOLA SA PEČATOM VOŽDA: Crkva na Oplencu gde su sahranjeni Karađorđevići

Sve u ovom mestu u znaku je heroja Prvog srpskog ustanka Karađorđa Petrovića, od muzeja koji je posvećen Voždu, velikog spomenika, pa do same oplenačke crkve koja pripada dinastiji čiji je on rodonačelnik

PIŠE: Gordana IVKOVIĆ, FOTOGRAFIJE: Vladan ŠĆEKIĆ (www.gost.rs)

Oplenac važi za jedno od najznačajnijih mesta u Srbiji koje spaja raskošnu prirodu i bogatu istoriju. Mnoge od nas je u ovaj kraj dovela neka školska ekskurizija. Ipak ćemo vas podsetiti zbog čega treba ponovo obići ovo mesto ili ukoliko niste već bili zašto obavezno treba da ga posetite.

Sve u ovom mestu u znaku je heroja Prvog srpskog ustanka Vožda Karađorđa. Od muzeja koji je posvećen Voždu potom velikog spomenika, pa do same oplenačke crkve koja pripada dinastiji čije je on rodonačelnik. Topola je mesto u kom možete videti mnoštvo stvari koji je vođa ustanka sa sobom nosio, ali i čuti dosta priča o ovoj kontraverznoj istorijskoj ličnosti.

KARAĐORĐE

Karađorđe
SUSRET SA ISTORIJOM: Bista Karađorđa Petrovića

Karađorđe Petrović je jedna od najkontroverzinij ličnosti srpske istotije. Ipak, niz događaja koji su bili posledice njegove preke naravi nisu sprečile narod da ga izabere za vođu Ustanka, već naportiv to im je bila potvrda da će u svojoj ulozi biti istrajan. Karađorđe je rođen u siromašnoj porodici. Kako je stasavao i počeo da radi kao sluga imućnih srpskih i turskih porodica, njegov materijalni status se popravljao, ali je i dalje važio za siromaha.

On se zagledao u Jelenu Jovanović koju je morao da otme da bi je oženio. Neki izvori kažu da je njeni roditelji nisu dali zato što je ona bila iz imućne porodice dok se za Karađora u tom periodu to nije moglo reći. Karađorđe ubija jednog Turčina i sa celom porodicom kreće beg. Tada se dogodio jedan od najkontroverznijih momenata Karađorđevog života. Otac je želeo da se vrati u Srbiju da služi Turcima. Kako nije uspeo da ga odgovori od toga, a želeo je da vrati celu porodicu, Karađorđe ubija svoga oca. Neki istoričari smatraju da je budući vođa Prvog srpskog Ustanka to uradio za dobrobit cele porodice. Povratak bi za sve njih značio sigurnu smrt, a za oca poniženje i sramotu.

Top
SIMBOL USTANIČKE SRBIJE: Karađorđev top

Karađorđe Petrović je imao još jedan sličan momentat u životu. On je obesio svog brata koji je bio optužen da je silovao jednu devojku, jer je smatrao da je na taj način naneo sramotu porodicu. Za sve ove događaje znalo se već tad širom Srbije, ali preka narav nije udaljila Karađorđa od naroda. Nakon seče knezova, i sve većeg terora osmanlija i janičara nad Srbima, ugledni trgovci i hajduci se okupljaju i odlučuju da podginu bunu. Đorđe Petrović je u to vreme ugledan trgovac krupan i stasit, ali preke naravi i spreman da ubije. Upravo je to prevagnulo da baš on bude izabran za vođu Ustanka jer su prisutni verovali da će narodu predstavljati autoritet, a dahije će zaplašiti.

Devet godina Karađorđe je upravljao ustaničkom Srbijom i bio je prisutan na svakom većem bojištu. Nakon sloma ustanka, Karađore se povlači u Austriju a potom u Rusiju. Nakon nekoliko godina se vratio u Srbiju, ali je po narudžbini Miloša Obrenovića Karađorđe ubijen u noći između 25. i 26 jula 1817.godine.

Grob Karađorđa
POSMRTNI OSTACI VOŽDA: Grob Karađorđa Petrovića

Topola je mala varošica, ali sa bogatom istorijskom pričom, zbog čega će uvek biti pri vrhu liste mesta koja treba obići u Srbiji. Njen najveći istorijski značaj je u tome što je Karađorđe Petrović izabrao da bude glavno sedište dela Srbije koje je bilo oslobođeno od Turaka. Tragovi tog perioda vidiljivi su i danas na svakom pedlju lepe varošice iako je u vreme dinastije Obrenovića srušen utvrđeni grad koji je sagradio Karađorđe.

Tokom obilaska Topole put će vas odvesti do nekoliko ključnih mesta koji svedoče o istorijskoj priči tog mesta. Konak sa kulom je interesatno mesto za upoznavanje sa tim periodm jer je kula pretvorena u muzej Voždovih ličnih stvari i oružja iz tog vremena. Crkva Presvete Bogordice je još jedno mesto koje ćete rado obići jer njena unutrašnjost bogato oslikana, a ikonostas je rađen u duborezu. Crkva je poznatija i kao Karađorđeva crkva.

MUZEJ KARAĐORĐEVIH LIČNIH STVARI

Mauzolej
DINASTIČKA GROBNICA: Mauzolej Karađorđevića na Oplencu

Muzej Karađorđevih ličnih stvari najlakše će vas preneti u period ustaničke Srbije i pomoći vam da doživite vođu Ustanka. Jedna od prvih stvari koju će vam pokazati kustos muzeja odnosno Karađorđevog konaka je liveni top. To je bio prvi liveni top u Srbiji i služio je za oglašavanje. Ko se zagleda shvatiće da jedna ručka na topu nedostaje. Ta ručka je skinuta i ulivena u krunu Kralja Petra I. Top glasnik je inače služio za oglašavanje važnih dešavanja u državi.

Nakon toga moći ćete da obiđete postavku izložbe koja je posvećena skicama na osnovu kojih je uređen enterijer čuvene crkve na Oplencu. Enterijer Oplenačke crkve osmislio je ruski arhitekta Nikola Krasnov. Arhitekta, koji je emigrirao nakon revolucije u Srbiju, osmislio je i enterijer dvora u Beogradu kao i uređenje unutrašnjosti srpskog parlamenta.

Osim toga, postavka ovog muzeja može vas preneti u period ustaničke Srbije. Možete videti kuću srpskog seljaka sa kraja XVIII veka, ali i tradicionalne srpske nošnje za različite prilike u to vreme. Oružje tog perioda takođe je izloženo uz objašnjenja kako se zvalo i kako se koristilo tokom borbi. U Karađorevom muzeju možete da vidite i mnogobrojna dela umetnika i način na koji su oni predstavili dešavanja tokom Ustanka, kao i portret Karađorđeve žene Jelene.

Priroda i istorija ovde kao da se takmiče u raskoši, pa je park šuma Oplenac još jedan razlog zbog kojeg ćete uživati u obilasku ovog mesta. Od Topole do Oplenca se može doći i peške, što je i preopručljivo zbog bogatog zelenila koje će vam biti saputnik u toj šetnji. Osim zelenog dekora, ni Oplencu ne manjka značajnih istorijskih spomenika koje treba obići.

OPLENAČKA CRKVA

Oplenac
ZAŠTITNI ZNAK OVOG DELA SRBIJE: Crkva na Oplencu

Mauzolej porodice Karađorđević, crkva Svetog Đorđa nalazi se na vrhu Oplenca i svojom impozantnošću dominira tim delom Šumadije. Velika petokupolna crkva centralne osnove, obložena je belim venčačkim mermerom, a unutrašnjost je prekrivena mozaicima (40 miliona kockica u 15.000 nijansi). Ovde su i kopije najlepših fresaka iz 60 srpskih manastira, 725 kompozicija sa 1.500 figura. Gradnja je trajala godinama, ali zato ova građevina predstavlja svojevrsnu antologiju srpskog srednjovekovnog freskoslikarsta. Grobnice Karađorđa i Kralja Petra Prvog nalaze se u središtu crkve,a u kripti počivaju još dva vladara Knez Aleksandar i Kralj Aleksandar Prvi.

Ova crkva koja je svakog posetioca oduševila svojom estetikom oslikana je sa 15 hiljada različitih nijansi boja. Posebno je interesantna priča o lusteru koji se nalazi u središtu crkve. Luster koji teži nekoliko tona, napravljen je od pretopljenog oružja srpske vojske. Luster ima oblik kurne koja je postavljena naopako. Ovakva postavka simboliše pad srpske srednjevekovne države. Kako smo naveli ova crkva je zapravo porodična grobnica dinastije Kađorđević u kojoj se i danas sahranjuju potomci te loze, a poslednja sahrana obavljenja je pre dve godine. Ovde se takođe obavljaju i njihova venčanja poput nedavnog – Princa Mihajla. U crkvi nije dozvoljeno paliti sveće, niti drugi vernici mogu tu obavljati venčanja i krštenja.

KUĆA KRALJA PETRA I

Kuća kralja Petra
MESTO BORAVKA OSTARELOG SUVERENA: Kuća kralja Petra I

Obilazak prelepih zdanja se tu ne završava je su u blizni Letnja kuća Karađorđevića koja je danas muzej, pored su smeštene Vila kralja Aleksandra kao i Vila kraljice Marije. Vila kralja Petra I je pored crkve. U njoj je kralj boravio kako bi nadgledao izgradnju crkve, ali i zbog zdravstvenog stanja koje je bilo sve lošije. Za vreme Prvog svetskog rata, iako zvanično kralj, Petar Karađorđević je boravio u ovoj kući. Tu mu je njegov sin Aleksandar, tada regent, donosio vesti i izveštaje o dešavanjima u državi.

Danas je ta vila pretvorena u muzej heraldike ali i ličnih stvari Karađorđevića. Tako možete videti kako su izgledali grbovi Srbije kroz istoriju ali i kako se menjao izgled novčanica. Takođe možete videti i dijademu i pramen kose kneginje Ljubice. Mnogi pokloni stranih državnika porodici misteriozno su nestali. Deo onoga što je preostalo danas takođe tamo možete videti. Interesantno je da je raspored prostorija danas isti kao i u vreme kada je kralj Petar boravio u toj kući. Jedna od najzanimljivijih stvari u muzeju je kraljev portret koji je naslikao Uroš Predić.

Oplenac
FRESKE ZA PAMĆENJE: Izuzetan ikonostas u crkvi na Oplencu

Priroda je prema Oplencu i Topoli bila darežljiva tako da je ovaj kraj postao sinonim dobrog grožđa i vina, pa sa razlogom nosi naziv “Prestonica srpskih čokota”. Kraljev podrum u Topoli ima dva sprata pod zemljom, sa stalnom temperaturom od osam stepeni. Tu se čuva 99 bačvi vina, od kojih svaka ima 4000 litara. Selu Vinča, a i bregu u nastavku Oplenca, stari Rimljani su i ime dali po vinu – Vincea. Svakog oktobra u Topoli se organizuje tradicionalna Oplenačka berba, trodnevna manifestacija posvećena berbi grožđa i vinu.

Oplenac
PODSEĆANJE NA PRVI SRPSKI USTANAK: Karađorđeva crkva na Oplencu

Topola u svojim bregovima skriva obilje lekovitog bilja, voća i povrća, a ovde drema i jedan od nastarijih hrastova Šumadije. U blizni je i selo Ovsište u kom je rođen poznati srpski satiričar Radoje Domanović.

U blizni je naravno i Orašac mesto u kom je doneta odluka o dizanju Prvog srpskog ustanka, kao i Risovača jedna od najlepših pećina Srbija. Sve ovo jasno pokazuje da će vam se put u ovaj kraj višestruko isplatiti ukoliko ste ljubitelj prirode i nacionalne istorije.

Izvor: www.gost.rs

 

 

Najnovije

Šta se krije iza “podele Kosova”?

Albanci već traže teritoriju juga Srbije, a što se tiče podele, Amerikanci i Albanci, dobivši u svoje ruke stratešku tačku – Sever Кosova – nipošto je neće predati, može se govoriti samo o zauzimanju novih srpskih teritorija, smatra sagovornica portala Evroazija dejli

„Oluja“ u Hrvatskoj još traje

Broj Srba na Kordunu pao je ispod deset odsto, na Baniji ispod 15 odsto, a u ovim regijama je pre „Domovinskog rata“ srpska populacija bila u znatnoj većini, tako da Srbi doživljavaju biološki slom

Sve što ste obećali, slagali ste!

Povod za pismo Momčila Trajkovića iz Čaglavice sa Kosmeta je susret delegacije Srpskog nacionalnog formuma sa Predsednikom Srbije pre šest meseci, posle ubistva Olivera Ivanovića

Nigerijska šema Vučićevog kuma

Lider na polju obnovljivih izvora Eco Energo Group, u suvlasništvu Nikole Petrovića, kuma Aleksandra Vučića, svoj razvoj je započeo preko jedne od firmi Energoprojekta i uz sumnje na prikriveno vlasništvo, zbog čega je Energorpojekt protiv svojih bivših menadžera i radnika podneo krivičnu prijavu za zloupotrebe položaja i pranje novca, koja je kasnije odbačena

General oživeo duše 16.186 rodoljuba

Komandant Кopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović osnovao je u Nišu Muzej Kopnene vojske, izdvojio žrtve sa Paštrika i Košara, zapevao četničku pesmu “Planino, moja planino” na proslavi Dana Kopnene vojske i o tome govori otvoreno i s ljubavlju za Srbiju

Naprednjaci finansiraju Tadićeve i Đilasove

Firma koju je osnovao Nebojša Krstić dobila je od Gradske uprave Beograda 90.000.000 za oglašavanje u novinama, nadovezujući se na posao koji je ista firma za sedam miliona sklopila sa JP “Službenim glasnikom” kojim rukovodi bivša DS-ovka Jelena Trivan, dok je do skoro Skupština grada poslovala sa firmom “Media point” koja se dovodi u vezu sa Draganom Đilasom
Lemon Berry Studio