“Naše političke probleme treba gledati jedanput sa čisto srpskog stanovišta” M. Crnjanski
Fenix - Veliki
Vidikovac
NEPOZNATA SRBIJA

Najlepši vidikovci Srbije

NEPOZNATA SRBIJA: Najlepši vidikovac Banjska stena

Pred vama su predivni vidikovci u Srbiji sa kojih se proteže pogled koji budi osećanja i u koji se bezrezervno zaljubljujete na prvi pogled

PIŠU: Jelena JOVIČIĆ, Gordana IVKOVIĆ, gost.rs

Da li verujete u ljubav na prvi pogled? Ovom prilikom vam predstavljamo mesta, predivne vidikovce u Srbiji sa kojih se proteže pogled koji budi osećanja i u koji se bezrezervno zaljubljujete na prvi pogled.

BANJSKA STENA

Vidikovac
NEPOZNATA SRBIJA: Najlepši vidikovac Banjska stena

Na planini Tara, 10 km od odmarališta Mitrovac, nalazi se vidikovac Banjska stena. Vidikovac je dobio ime po Banjskom vrelu koji je izbijao u njegovom podnožju sa temperaturom vode od 4 stepena, a koji je potopljen izgradnjom hidroakumulacije Perućac. Do vidikovca, koji se nalazi na 1.024 m nadmorske visine, stiže se adekvatno obeleženim makadamskim putem koji prolazi kroz šumu. Na njegovom vrhu postoje klupe za odmor, a čitav taj deo opasan je sigurnosnom ogradom. Predivan pogled na jezero Perućac, kanjon reke Drine i područje Osata u BiH, koji se proteže sa ove Kozje stene, kako su dugo nazivali ovaj vidikovac, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

MOLITVA

Molitva
Molitva

Ovo je jedan od najlepših vidikovaca kod nas i nalazi se u rezervatu prirode “Uvac”. Do njega se stiže putem od Sjenice prema Ivanjici. Pešacka staza do uređenog vidikovca, sa drvenom platformom, vodi kroz krševite predele nestvarne lepote, a sve vreme puta izloženost vašeg pogleda će zaokupljati meandri reke Uvac. Sam vrh Molitva je na visini od 1.247 metara, a ukupan uspon od kampa u Previnama (8 km od Sjenice), od kojeg počinje pešacka staza je 378 metara. S obzirom da su stene kanjona reke Uvac prirodno stanište beloglavog supa, verovatno ce vaš vidik upotpuniti i poneki let ove retke, i zaštićene vrste ptica.

SJENIČ NA VITMIROVCU

Sjenič
Sjenič

Doprinos tome, da planina Tara nesumljivo zaslužuje epitet nacionalnog dobra od nesagledivog značaja, pored brojnih osobenosti koje je krase, daje i ovaj vidikovac. Vidikovac Sjenič se nalazi na Crnom vrhu na visini od 1.444 metara nadmorske visine i predstavlja uređeni vidikovac na najvećoj nadmorskoj visini. Do njega vodi uređen put, a lokalizovan je na samo 100 metara od puta koji vodi ka Zaovinama. Dodatno atraktivnim ovo turističko odredište čini i 12 metara visoka drvena osmatračnica. Pogled koji dopire sa njega pruža se od jezera Perućac, klisure Dervente, Aluge do staništa Pančićeve omorike, endemske vrste smeštene u rezervatima Crvene stene i Bilo. Celovitost idiličnoj slici daje i gusta šuma masiva Tare.

VIDIKOVAC NA KABLARU

Kablar
Kablar

Najlepši i najpregledniji pogled na, po mnogima, najživopisniju klisuru Srbije, pružiće vam se sa ovog vidikovca. Do njega možete stići na pet različitih načina, u zavisnosti kojom od staza se opredelite da krenete, od lakših, nezahtevnijih, do znatno težih i izazovnijih. Vrh Kablara obeležen je kamenom pločom i sa njega dopire vidik na Ovčarsko – kablarsku klisuru u čijim se visokim i strmim stranama nalaze otvori nekoliko pećina. Pogled na meandre Zapadne Morave, koja protiče kroz klisuru, Ovčar banju, Čačak i brdo Ljubić nadražuje čulo vida tako da i ne čudi što je ova destinacija često odredište fotografa.

Na brojne zahteve, predloge i kritike svojih čitalaca dodajemo tekst o vidikovcu Ploče na Dunavu, koga mnogi smatraju najlepšim u Srbiji.

PLOČE NA DUNAVU

Ploče
Ploče

Vidikovac Ploče predstavlja jedno je od najboljih mesta na kojima možete videti lepotu Đerdapske klisure u njenoj punoj snazi. Sa ovog mesta pruža se, prema mišljenju mnogih iskusnih planinara, najlepši pogled na najuži deo klisure a nalazi se na masivu Miroča. Do ovog, možda još uvek nedovoljno poznatog vidikovca najčešće se stiže peške, preporuka je u organizovanim turama ukoliko niste iskusan planinar. Vremenski nije zahtevna ruta s obzirom da se nalazi na 355 metara nadmorske visine. Preporuka je da se dođe do visoravni Ploče koja je bogati rezervat za lovce i čiji domaćini čuvaju lovačke priče još iz Titiovih dana, a onda se odatle zaputite ka vidikovcu istog naziva koji pruža posebnu pesrspektivu na impresivnu Đerdapsku klisuru. Fotke planinara i turista koji su se domogli ovog vidikovca dovoljan su motiv da se okuša svako ko ode u obilazak Đerdapa.

Većina ljudi koji posete ili jedan od gore pomenutih, ili bilo koji od brojnih vidikovaca kojima raspolaže Srbija, vraćaju mu se opet. Brojna i uređena i neuređena planinska uzvišenja sve više postaju stecište turista, zaljubljenika u prirodu, avanturista, koji beg od svakodnevice i brzine gradskog života traže na ovim mestima. Zato, ranac na leđa, pa prvom prilikom u posetu vama najbližem vidikovcu, za početak.

 

Najnovije

Soroš i Petreus kontrolišu Srbiju preko SBB i TV N1

Uprkos zakonskoj zabrani distributerima da ujedno budu i proizvođači sadržaja, Srbija je 2014. odustala od toga i N1 TV je počela da radi posle susreta Dejvida Petreusa sa tadašnjim premijerom Vučićem, da bi u martu 2017, kablovski operater SBB uklonio najgledaniji kanal, javnu televiziju RTS1, s prve pozicije u rasporedu kanala

Kolinda rehabilituje ustaštvo

Drago Pilsel, pisac i teolog: “Plenkovićevo oklevanje da zauzme stav prema neoustašama i Kolindin doprinos razmahivanju ksenofobije i ustaštva doveli su do toga da se moramo zapitati kakav je, za Boga miloga, odnos vladajućih prema žrtvama ustaškog terora”

Srpska deca kao belo roblje

Deca su uveliko postala vrlo profitabilan biznis, a sve preko onih koji bi bar deklarativno trebalo da se brinu o njima, među kojima kao saradnici najefikasnijih norveških kompanija za otimanje dece prednjače pojedinci iz resornog Ministarstva i centara za socijalni rad

Konkurs za izdaju Kosova trajno otvoren

Na braniku režima se pojavila gromadna figura Sonje Liht i na izvestan način obeležila jasnu markaciju da ovaj režim ima izrazitu pomoć drugosrbijanske inteligencije kad je reč o Kosovu i Metohiji

Vučić već priznao Kosovo!?

Iako najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je više od 4/5 javnosti protiv nezavisnosti Кosova, predsednik Srbije izjavio je da je zajednički imenitelj dijaloga da se „saglasimo sa nezavisnošću Кosova, ali da je formalno ne priznamo“
Lemon Berry Studio