“Naše političke probleme treba gledati jedanput sa čisto srpskog stanovišta” M. Crnjanski
Fenix - Veliki
MALO ZNANE LEGENDE O KALEMEGDANU: Priče iz Beogradske tvrđave uvek uzbuđuju maštu
NEPOZNATA SRBIJA

Malo znane legende o Kalemegdanu

MALO ZNANE LEGENDE O KALEMEGDANU: Priče iz Beogradske tvrđave uvek uzbuđuju maštu

Turbulentna istorija najlepšeg beogradskog parka ostavila je za sobom mnoge priče koje su obeležile ovo mesto i za koje se ni do danas ne zna koliko su tačne

PIŠE: Gordana IVKOVIĆ, gost.rs

Kalemegdan je preživeo mnoge bitke i nadživeo sve svoje osvajače. Uvek na raskrsinici Istoka i Zapada, bio je cilj gotovo svih uticajnih sila sa ovih prostora. Tako turbulentna istorija za sobom je ostavila mnoge priče koje su obeležile ovo mesto.

Postoje i mnogobrojne legende za koje se ni dan danas ne zna da li su skroz tačne ili se samo naslućuju. Pročitajte kojih smo to 25 zanimljivosti izdvojili za vas o beogradskoj tvrđavi.

NADŽIVEO OSVAJAČE: Kalemegdan
NADŽIVEO OSVAJAČE: Kalemegdan

KOLAC PORED STAMBOL KAPIJE

 1. Mađarska vojska je 1127. godine osvojila Tvrđavu i porušila deo utvrđenja. Kamen su iskorsitili za izgradnju Zemunskog grada. Vizantijci tri veka kasnije kamen koji je prešao preko Save vraćaju na Kalemegdan.
 2. Stambol kapija, jedna od najpoznatijih simbola beogradske tvrđave, bila je mesto kraj koga su Osmanlije nabijali na kolac Srbe.
 3. Sahat kula je imala časovnik iz XX veka. Pušten je ponovo u rad 2003. godine, sa novim mehanizmom dok se stari čuva u muzeju.
 4. Spomenik pobedniku je pun simbolike, a neki su i do danas ostali misterija. Međutim, za neke se zna šta predsavljaju. Soko u ruci spomeniku je tu da se mračne sile ponovo ne probude.
 5. Opomenuti brojnim osvajačima koji su gazdovali tvrđavom i mračnim osmanlijskim dobom Srbi su hteli spomenik koji će ih opminjati na ta vremena. Mač koji drži pobednik je tu da se zle sile uplaše, ako se ponovo probude.
 6. Pobednik je prvobitno trebalo da stoji na Terazijama, ali je lokacija promenjena jer je nag i nadležni su smatrali da da bi na taj način uznemirili brojne šetače u tom delu grada, a i beogradsjke dame su bile protiv toga.
  SEĆANJE NA OSMANLIJSKA OSVAJANJA: Beogradska tvrđava
  SEĆANJE NA OSMANLIJSKA OSVAJANJA: Beogradska tvrđava
 7. Jedna od misterija je upravo simbolika te nagosti Pobednika. Jedno tumačenje kaže da je muškost okrenuta ka Beču, dok je zadnjica usmerena ka Pašinom konaku.
 8. Najstariji očuvan grb u Beogadu nalazi se na kapiji Karla IV u Donjem gradu Kalemegdana. Grb prikazuje borbu: glavu vepra probodenu strelom.

BREG ZA RAZMIŠLJANJE

 1. Nebojšina kula jedno vreme je služila kao tamnica i mučilište. U njoj je mučen i ubijen grčki pesnik i revolucionar Riga od Fere.
 2. Barutana je zapravo veštačka pećina izgrađena za vreme Austrougara.
 3. Fićir bair je bio još jedan turski naziv za Kalemegdan. U prevodu znači: breg za razmišljanje.
 4. Rimski bunar je lokacija za koju je vezano najviše priča – poprilično mračnih. Jedna od njih je mitsko verovanje da se kroz njega Orfej spuštao do podzemnog sveta – Hada.
 5. Austrougari su jednom prilikom zarobili i spustili na dno Rimskog bunara 37 vojnika zbog izdaje Turcima. Kada su procenili da su dovoljno gladni bacili su im noževe. Plan im je uspeo, pošto su se vojnici međusobno izjeli i pobili, na kraju su našli poslednjeg za kog je utvrđeno da je umro u najgorim mukama.
 6. Dve žene koje su pokušale atentat na Miloša Obrenovića, bile su zatvorene na Tvrđavi. Jedna je preminula u zatvoru, a druga u Rimskom bunaru zajedno sa stražarom koji ju je čuvao.
  ODUŠEVIO HIČKOKA: Rimski bunar koji su sagradili Austrijanci
  ODUŠEVIO HIČKOKA: Rimski bunar koji su sagradili Austrijanci
 7. Trojica nemačkih vojnika jednom su krenuli u istraživanje Rimskog bunara u potrazi za municijom i trezorom koji je navodno tu bio sakriven. Nikad se nisu vratili. Tokom jedne ekspedicije godinama nakon toga pronađena su tri skeleta.
 8. Ljubavni slučaj službenice PTT-a. Jedan muškarac je ubio svoju ljubavnicu zbog ljubomore i ubacio je u Rimski bunar. Dušan Makavejev je sedamdestih godina snimio film zasnovan na ovom događaju.

VOZIĆ SA NS TABLICAMA

 1. Danas su uz Rimskom bunaru posavljena rešetka kako više nikom ne bi nešto slično palo na pamet.
 2. Rimski bunar zapravo nije rimski. Podaci pokazuju da su ga izgradili Austrougari, a naziv rimski je ostao zato što kod nas za sve što je staro ljudi smatraju da su napravili Rimljani.
 3. Alred Hičkok je prilikom posete Kalemegdanu posebno bio impresioniran upravo Rimskim bunarom. On je rekao da je ta lokacija – prava poslastica.
 4. Mnoge misterije, mitovi i legende nastale su u dugoj istoriji beogradske tvrđave. Jedna od njih je da je postojao tunel (ili još uvek postoji) koji spaja Kalemegdan i Zemun.
  LEGENDA O TUNELU: Od Kališa do Zemuna
  LEGENDA O TUNELU: Od Kališa do Zemuna
 5. Barutana je trebalo da bude muzej. U njoj su u jednom trenutku skladišteni mnogi spomenici iz različitih perioda. Međutim, prostor nije bio osiguran niti je imao čuvara tako da su spomenici pokradeni. Smatra se da je jedan deo skulptura uništen prilikom obreda satanista.
 6. Jedna od legendi kaže da su Turci uzidali zlato u zidove Barutane. To do sad niko nije uspeo da potvrdi, a beskućnici još uvek stružu te zidove ne bi li pronašli otomansko blago.
 7. Zoološki vrt je bomardovan dva puta tokom Drugog svetskog rata. Nakon bombardovanja 1941.godine uništen je gotovo ceo životinjski fond. Životinje koje su pobegle kasnije su poubijane jer su mnoge od njih predstavljale opasnost po okolinu. Bombardovanje su preživeli nilski konj Buca i aligator Muja.
 8. Komunističke vlasti su 1945.godine konfiskovale automobil u kome je 1934. U Marseju ubijen srpski kraj Aleksandar Karađorđević iz Vojnog muzeja. Koristili su ga za prevoz mleka i pomija sve dok nije bio potpuno uništen. Nakon toga bacili su ga na otpad. Kada ga je tamo zatekao Bratislav Petković, strastveni obožavalac automobila, uspeo je da spasi samo farove. Danas se ti farovi nalaze u Muzeju automobila.
 9. Čuveni vozić na Kalemegdanu ima novosadske tablice. Razlog tome je što voziće proizvodi Auto kuća Srem iz Sremske Kamenice koja je registrovana u Novom Sadu. Samim tim vozići imaju novosadske registracije.

 

 

 

Najnovije

Šta se krije iza “podele Kosova”?

Albanci već traže teritoriju juga Srbije, a što se tiče podele, Amerikanci i Albanci, dobivši u svoje ruke stratešku tačku – Sever Кosova – nipošto je neće predati, može se govoriti samo o zauzimanju novih srpskih teritorija, smatra sagovornica portala Evroazija dejli

„Oluja“ u Hrvatskoj još traje

Broj Srba na Kordunu pao je ispod deset odsto, na Baniji ispod 15 odsto, a u ovim regijama je pre „Domovinskog rata“ srpska populacija bila u znatnoj većini, tako da Srbi doživljavaju biološki slom

Sve što ste obećali, slagali ste!

Povod za pismo Momčila Trajkovića iz Čaglavice sa Kosmeta je susret delegacije Srpskog nacionalnog formuma sa Predsednikom Srbije pre šest meseci, posle ubistva Olivera Ivanovića

Nigerijska šema Vučićevog kuma

Lider na polju obnovljivih izvora Eco Energo Group, u suvlasništvu Nikole Petrovića, kuma Aleksandra Vučića, svoj razvoj je započeo preko jedne od firmi Energoprojekta i uz sumnje na prikriveno vlasništvo, zbog čega je Energorpojekt protiv svojih bivših menadžera i radnika podneo krivičnu prijavu za zloupotrebe položaja i pranje novca, koja je kasnije odbačena

General oživeo duše 16.186 rodoljuba

Komandant Кopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović osnovao je u Nišu Muzej Kopnene vojske, izdvojio žrtve sa Paštrika i Košara, zapevao četničku pesmu “Planino, moja planino” na proslavi Dana Kopnene vojske i o tome govori otvoreno i s ljubavlju za Srbiju

Naprednjaci finansiraju Tadićeve i Đilasove

Firma koju je osnovao Nebojša Krstić dobila je od Gradske uprave Beograda 90.000.000 za oglašavanje u novinama, nadovezujući se na posao koji je ista firma za sedam miliona sklopila sa JP “Službenim glasnikom” kojim rukovodi bivša DS-ovka Jelena Trivan, dok je do skoro Skupština grada poslovala sa firmom “Media point” koja se dovodi u vezu sa Draganom Đilasom
Travel - veliki baner