“Naše političke probleme treba gledati jedanput sa čisto srpskog stanovišta” M. Crnjanski
Srpski poslovni Almanah - Veliki
MALO ZNANE LEGENDE O KALEMEGDANU: Priče iz Beogradske tvrđave uvek uzbuđuju maštu
NEPOZNATA SRBIJA

Malo znane legende o Kalemegdanu

MALO ZNANE LEGENDE O KALEMEGDANU: Priče iz Beogradske tvrđave uvek uzbuđuju maštu

Turbulentna istorija najlepšeg beogradskog parka ostavila je za sobom mnoge priče koje su obeležile ovo mesto i za koje se ni do danas ne zna koliko su tačne

PIŠE: Gordana IVKOVIĆ, gost.rs

Kalemegdan je preživeo mnoge bitke i nadživeo sve svoje osvajače. Uvek na raskrsinici Istoka i Zapada, bio je cilj gotovo svih uticajnih sila sa ovih prostora. Tako turbulentna istorija za sobom je ostavila mnoge priče koje su obeležile ovo mesto.

Postoje i mnogobrojne legende za koje se ni dan danas ne zna da li su skroz tačne ili se samo naslućuju. Pročitajte kojih smo to 25 zanimljivosti izdvojili za vas o beogradskoj tvrđavi.

NADŽIVEO OSVAJAČE: Kalemegdan
NADŽIVEO OSVAJAČE: Kalemegdan

KOLAC PORED STAMBOL KAPIJE

 1. Mađarska vojska je 1127. godine osvojila Tvrđavu i porušila deo utvrđenja. Kamen su iskorsitili za izgradnju Zemunskog grada. Vizantijci tri veka kasnije kamen koji je prešao preko Save vraćaju na Kalemegdan.
 2. Stambol kapija, jedna od najpoznatijih simbola beogradske tvrđave, bila je mesto kraj koga su Osmanlije nabijali na kolac Srbe.
 3. Sahat kula je imala časovnik iz XX veka. Pušten je ponovo u rad 2003. godine, sa novim mehanizmom dok se stari čuva u muzeju.
 4. Spomenik pobedniku je pun simbolike, a neki su i do danas ostali misterija. Međutim, za neke se zna šta predsavljaju. Soko u ruci spomeniku je tu da se mračne sile ponovo ne probude.
 5. Opomenuti brojnim osvajačima koji su gazdovali tvrđavom i mračnim osmanlijskim dobom Srbi su hteli spomenik koji će ih opminjati na ta vremena. Mač koji drži pobednik je tu da se zle sile uplaše, ako se ponovo probude.
 6. Pobednik je prvobitno trebalo da stoji na Terazijama, ali je lokacija promenjena jer je nag i nadležni su smatrali da da bi na taj način uznemirili brojne šetače u tom delu grada, a i beogradsjke dame su bile protiv toga.
  SEĆANJE NA OSMANLIJSKA OSVAJANJA: Beogradska tvrđava
  SEĆANJE NA OSMANLIJSKA OSVAJANJA: Beogradska tvrđava
 7. Jedna od misterija je upravo simbolika te nagosti Pobednika. Jedno tumačenje kaže da je muškost okrenuta ka Beču, dok je zadnjica usmerena ka Pašinom konaku.
 8. Najstariji očuvan grb u Beogadu nalazi se na kapiji Karla IV u Donjem gradu Kalemegdana. Grb prikazuje borbu: glavu vepra probodenu strelom.

BREG ZA RAZMIŠLJANJE

 1. Nebojšina kula jedno vreme je služila kao tamnica i mučilište. U njoj je mučen i ubijen grčki pesnik i revolucionar Riga od Fere.
 2. Barutana je zapravo veštačka pećina izgrađena za vreme Austrougara.
 3. Fićir bair je bio još jedan turski naziv za Kalemegdan. U prevodu znači: breg za razmišljanje.
 4. Rimski bunar je lokacija za koju je vezano najviše priča – poprilično mračnih. Jedna od njih je mitsko verovanje da se kroz njega Orfej spuštao do podzemnog sveta – Hada.
 5. Austrougari su jednom prilikom zarobili i spustili na dno Rimskog bunara 37 vojnika zbog izdaje Turcima. Kada su procenili da su dovoljno gladni bacili su im noževe. Plan im je uspeo, pošto su se vojnici međusobno izjeli i pobili, na kraju su našli poslednjeg za kog je utvrđeno da je umro u najgorim mukama.
 6. Dve žene koje su pokušale atentat na Miloša Obrenovića, bile su zatvorene na Tvrđavi. Jedna je preminula u zatvoru, a druga u Rimskom bunaru zajedno sa stražarom koji ju je čuvao.
  ODUŠEVIO HIČKOKA: Rimski bunar koji su sagradili Austrijanci
  ODUŠEVIO HIČKOKA: Rimski bunar koji su sagradili Austrijanci
 7. Trojica nemačkih vojnika jednom su krenuli u istraživanje Rimskog bunara u potrazi za municijom i trezorom koji je navodno tu bio sakriven. Nikad se nisu vratili. Tokom jedne ekspedicije godinama nakon toga pronađena su tri skeleta.
 8. Ljubavni slučaj službenice PTT-a. Jedan muškarac je ubio svoju ljubavnicu zbog ljubomore i ubacio je u Rimski bunar. Dušan Makavejev je sedamdestih godina snimio film zasnovan na ovom događaju.

VOZIĆ SA NS TABLICAMA

 1. Danas su uz Rimskom bunaru posavljena rešetka kako više nikom ne bi nešto slično palo na pamet.
 2. Rimski bunar zapravo nije rimski. Podaci pokazuju da su ga izgradili Austrougari, a naziv rimski je ostao zato što kod nas za sve što je staro ljudi smatraju da su napravili Rimljani.
 3. Alred Hičkok je prilikom posete Kalemegdanu posebno bio impresioniran upravo Rimskim bunarom. On je rekao da je ta lokacija – prava poslastica.
 4. Mnoge misterije, mitovi i legende nastale su u dugoj istoriji beogradske tvrđave. Jedna od njih je da je postojao tunel (ili još uvek postoji) koji spaja Kalemegdan i Zemun.
  LEGENDA O TUNELU: Od Kališa do Zemuna
  LEGENDA O TUNELU: Od Kališa do Zemuna
 5. Barutana je trebalo da bude muzej. U njoj su u jednom trenutku skladišteni mnogi spomenici iz različitih perioda. Međutim, prostor nije bio osiguran niti je imao čuvara tako da su spomenici pokradeni. Smatra se da je jedan deo skulptura uništen prilikom obreda satanista.
 6. Jedna od legendi kaže da su Turci uzidali zlato u zidove Barutane. To do sad niko nije uspeo da potvrdi, a beskućnici još uvek stružu te zidove ne bi li pronašli otomansko blago.
 7. Zoološki vrt je bomardovan dva puta tokom Drugog svetskog rata. Nakon bombardovanja 1941.godine uništen je gotovo ceo životinjski fond. Životinje koje su pobegle kasnije su poubijane jer su mnoge od njih predstavljale opasnost po okolinu. Bombardovanje su preživeli nilski konj Buca i aligator Muja.
 8. Komunističke vlasti su 1945.godine konfiskovale automobil u kome je 1934. U Marseju ubijen srpski kraj Aleksandar Karađorđević iz Vojnog muzeja. Koristili su ga za prevoz mleka i pomija sve dok nije bio potpuno uništen. Nakon toga bacili su ga na otpad. Kada ga je tamo zatekao Bratislav Petković, strastveni obožavalac automobila, uspeo je da spasi samo farove. Danas se ti farovi nalaze u Muzeju automobila.
 9. Čuveni vozić na Kalemegdanu ima novosadske tablice. Razlog tome je što voziće proizvodi Auto kuća Srem iz Sremske Kamenice koja je registrovana u Novom Sadu. Samim tim vozići imaju novosadske registracije.

 

 

 

Najnovije

Guskova: Vučić će se odreći zemlje predaka

Postalo je jasno da je Beograd već doneo odluku i da je rukovodstvo Srbije spremno da prizna nezavisnost Кosova, Rusija se neće protiviti tom procesu, zato što je reč o srpskoj teritoriji i Srbi treba da odluče da li će je pokloniti, prodati ili će se nje odreći, kaže Jelena Guskova, šef Centra za istraživanje savremene balkanske krize Ruske Akademije nauka

Pravoslavni podvig lepe Bosiljke

Bosiljku Rajčić iz Pasjana kod Gnjilana oteli su Albanci iz oblićnjeg Depča, ne bi li je poarbanašili, a kada su videli da ona neće da se poarbanaši ni pod kojim uslovima, ubili su je, a njeno raskomadano telo razbacali po selu

Čika Đorđe bdije nad Zejtinlikom

Upoznao sam ga 1998. godine na Zejtinliku na svećanoj proslavi 80. godišnjice od okončanja Velikog rata, kada se prvi put kako brine o srpskim herojima Đorđe Mihailović odenuo u kompletnu uniformu srpskog vojnika iz Prvog svetskog rata

Na putu promene javne svesti

Sekularno sveštenstvo ne oblikuje svoje tvrdnje u njihovoj vezanosti za istinu i činjenice nego u njihovoj upotrebljivosti u odnosu na politički nalog koji sledi, pa se tako u „Peščaniku“ i „Vremenu“ plasira laž o kosovskom zavetu, da bi postala istina o političkoj odluci koju treba doneti o Кosovu i Metohiji

Raskinut ugovor o najskupljoj jelki

U Sporazumu o raskidu ugovora, samo tri dana po njegovom potpisivanju, nije precizirano da li je jelka donirana Beogradu i pod kojim uslovima, nije poznato ni gde se ta jelka sada nalazi, kao ni da li su plaćeni kazneni poeni zbog raskida ugovora
Srpski poslovni Almanah - Veliki