“Naše političke probleme treba gledati jedanput sa čisto srpskog stanovišta” M. Crnjanski
Travel - veliki baner
VUČIĆ PLAĆA TADIĆEVU EKIPU PREKO “SLUŽBENOG GLASNIKA”: Bivši “žuti” na koje je stalna verbalna kampanja, na sisi Javnog preduzeća “Službeni glasnik”
KORUPCIJA I POLITIKA

Vučić plaća Tadićevu ekipu preko “Službenog glasnika”

VUČIĆ PLAĆA TADIĆEVU EKIPU PREKO “SLUŽBENOG GLASNIKA”: Bivši “žuti” na koje je stalna verbalna kampanja, na sisi Javnog preduzeća “Službeni glasnik”

Firmama koje je osnovao ili je njihov zastupnik Nebojša Кrstić, medijski savetnik bivšeg predsednika Borisa Tadića i sadašnji član Upravnog odbora RTS-a, JP “Službeni glasnik”, na čijem je čelu Jelena Trivan, bivša poslanica Demokratske stranke u vreme Tadića, isplatiće ove godine 150.000 evra, a kao novi vlasnik Krstićevih firmi pojavljuje se Jasmina Stojanov, bivša šefica Tadićeve informativne službe

Iako ima svoj Sektor za marketing i odnose s javnošću, Javno preduzeće „Službeni glasnik“ će ove godine za iste poslove platiti oko 150.000 evra firmama „Nova Communications“, koju je osnovao javni funkcioner Nebojša Кrstić i koja je do pre tri meseca bila u njegovom vlasništvu, i „Red Communication“ kojom rukovodi Danijela Popović Jurić, objavljuje Pištaljka.

„Službeni glasnik” je 28. jula ove godine raspisao konkurs za „Usluge PR i marketing podrške, promocije i prodaje proizvoda izdavačke delatnosti JP Službeni glasnik, Pravno-informacionog sistema RS i ostalih službenih izdanja“, a 22. septembra za „Oglašavanje u štampanim medijima“.

Firma „Red Communication“ će za poslove marketinga i PR-a (odnosa s javnošću) u narednih godinu dana zaraditi deset miliona dinara sa PDV-om, dok je Кrstićeva bivša firma „Nova Communications“ za oglašavanje u medijima dobila nešto više od sedam miliona dinara sa PDV-om.

SUKOB INTERESA?

Medijski savetnik bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića Nebojša Кrstić je, kako je objavilo Udruženje novinara Srbije, do 6. septembra ove godine bio vlasnik dve marketinške agencije: „Nova Communications“ i „Nova PR Public Relations“. Prema podacima Agencije za privredne registre, obe firme su od tada u vlasništvu njegove saradnice Jasmine Stojanov, bivše Tadićeve šefice informativne službe.

Ipak, Кrstić se na APR-u i posle stupanju na funkciju člana Upravnog odbora RTS-a i dalje vodi kao jedan od zakonskih zastupnika firme „Nova PR Public Relations“, pored saradnice Stojanov.


Državna firma “pomaže” državne funkcionere

Podaci Agencije za borbu protiv korupcije pokazuju da Nedić kao predsednik NO „Službenog glasnika” od jula 2014. godine prima mesečno 59.000 dinara neto, dok mu je u Vladi Srbije mesečna neto plata 85.000 dinara.

 U Nadzornom odboru nalazi se pet članova, a jedna od njih, Maja Batić, ćerka pokojnog lidera Demohrišćanske stranke Srbije Vladana Batića, mesečno prihoduje 39.500 dinara. Prema podacima Agencije, ona je u Gradskoj upravi Beograda načelnik Službe za finansije u Agenciji za javne nabavke i kontrolu javnih nabavki gde prima 72.538 dinara iz budžeta grada.

Vladu Srbije u Nadzornom odboru predstavlja i Miloš Popović, šef kabineta premijera Srbije Ane Brnabić i bivši državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. Кao član odbora prima mesečno 42.000 dinara, dok iz srpske vlade dobija platu od 136.000 dinara.

I pomoćnik direktora u Republičkom sekretarijatu za zakonodavstvo Siniša Кukić, koji u tom organu od 2015. godine prima platu od 125.000 dinara, svakog meseca dobija i oko 40.000 dinara za članstvo u Nadzornom odboru „Službenog glasnika”. Кukić je prethodno bio direktor Agencije za licenciranje stečajnih upravnika sa platom od 177.000 dinara.

Na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije ne nalaze se podaci o naknadi koju za članstvo u Nadzornom odboru dobija izvršni direktor Službenog glasnika u Sektoru za prodaju i nabavku Miroslava Кastratović Tirkajla, koja je predstavnik zaposlenih u tom odboru. Nisu zabeležena ni njena mesečna primanja, koja nisu mala sudeći da je koeficijent za određivanje njene plate, prema Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta, 11.


Iz Agencije za borbu protiv korupcije za Pištaljku su potvrdili da ih Кrstić, u trenutku stupanja na javnu funkciju, nije obavestio da obavlja i posao zastupnika „Nova PR Public Relations“ i najavili da će po službenoj dužnosti proveriti da li je Кrstić prekršio zakon. Agencija je navela i da je Кrstić 29. septembra imenovan na javnu funkciju člana Upravnog odbora Javne medijske ustanove „Radio televizija Srbije“ i da je podneo izveštaj o imovini i prihodima u zakonom propisanom roku, dana 23.10.2017. godine. Za članstvo u UO RTS Кrstić, prema podacima Agencije, mesečno dobija 44.000 dinara neto.

NAJVEĆA PODRŠKA PREDSEDNIKU REPUBLIKE IZ REDOVA “ŽUTIH”: Nebojša Krstić, član UO RTS-a
NAJVEĆA PODRŠKA PREDSEDNIKU REPUBLIKE IZ REDOVA “ŽUTIH”: Nebojša Krstić, član UO RTS-a

Više novca od Кrstićeve bivše firme, čak deset miliona dinara (86.000 evra) za PR i marketinšku podršku, promociju i prodaju proizvoda u narednih godinu dana od „Službenog glasnika” dobila je agencija „Red Communication” čiji je vlasnik Danijela Popović Jurić. Ovaj posao agencija je dobila pre dva meseca, a njena ponuda bila je jedina koja je pristigla na konkurs.

Agencija „Red Communication” se obavezala da, kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, izradi strategiju komunikacije “Službenog glasnika”, strateški planira odnose sa medijima, prati objave u medijima, organizuje događaje, radi krizni PR, kao i PR i marketing podršku aktivnostima i izdavačkoj delatnosti “Službenog glasnika” i promociji i prodaji Pravno-informacionog sistema (PIS) i ostalih službenih izdanja.

Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta JP „Službeni glasnik“ određeno je da Služba za marketing i odnose sa javnošću obavlja poslove koji se odnose na promociju ovog javnog preduzeća, predstavljanje proizvoda i usluga javnosti i njihovo oglašavanje u medijima, promociju Službenog glasnika, promociju izdavačke delatnosti, inoviranje i ažuriranje sajta, istraživanje tržišta, saradnju sa stručnom javnošću, pripremu i izradu marketinških aktivnosti.

Vršilac dužnosti direktora „Službenog glasnika” Jelena Trivan, koja je potpisala odluke o dodeli ugovora obema agencijama, nije htela da za Pištaljku govori o razlozima zbog kojih su za reklamiranje preduzeća angažovane privatne marketinške firme. Ona je više dana neprestano bila „na sastancima”.

ŠTEDLJIVO RUKOVODSTVO

Trivan za funkciju koju obavlja, prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, od januara 2015. godine mesečno prima 153.000 dinara. Poput Кrstića, i Jelena Trivan je bila u vlasti za vreme Tadićevog režima – bila je poslanik Demokratske stranke od 2008. do 2014. godine, kada je napustila tu stranku. Pre dolaska u DS, od 2000. do 2006. godine bila je zamenik ministra Rasima Ljajića u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

POMOĆ BIVŠIM PARTIJSKIM DRUGOVIMA: Jelena Trivan, direktorka “Službenog glasnika”
POMOĆ BIVŠIM PARTIJSKIM DRUGOVIMA: Jelena Trivan, direktorka “Službenog glasnika”

Na pitanja Pištaljke je, umesto Trivanove, odgovorio izvršni direktor Službenog glasnika Jovan Prodanović koji tvrdi da to preduzeće u Službi za marketing i odnose sa javnošću ima „svega pet zaposlenih” i da je „procena poslovodstva preduzeća da bi formiranje velike marketinše službe u okviru preduzeća… predstavljalo preveliki trošak”.

Međutim, Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u tom preduzeću predviđeno je da u tom sektoru bude zaposleno osam osoba. Osim toga, isti pravilnik predviđa brojno ljudstvo i u kabinetu direktora – sedam zaposlenih (šef kabineta, dva savetnika, dva poslovna referenta, samostalni stručni saradnik za kvalitet i vozač).


Gde se oglašavao “Glasnik”

U kojim novinama je Službeni glasnik prošle godine platio oglase

Posao oglašavanja „Službenog glasnika“ u decembru 2016, prema podacima Portala javnih nabavki, dobile su izdavačka kuća „Dan graf“ za oglašavanje u listu „Srpski telegraf“ za nešto više od milion dinara (9.000 evra) i „Ringijer Aksel Špringer“ za reklamiranje u listu „Blic“ za 973.000 dinara (8.000 evra), takođe u periodu od godinu dana.

Međutim, izvršni direktor „Službenog glasnika“ u Sektoru za pravne i opšte poslove Jovan Prodanović za Pištaljku kaže da je reč o „tehničkoj grešci u Odluci o dodeli ugovora“ i da je „ugovor zaključen sa privrednim društvom „Dan graf“ za dnevni list Danas“.

Prethodno, „Službeni glasnik“ je u avgustu 2016. godine novac za oglašavanje u štampanim medijima dodelio firmi „Medijska mreža d.o.o.“ koja izdaje dnevnik „Srpski telegraf“ 400.000 dinara, kompaniji „Novosti“ 700.000 dinara, firmi „Insajder tim“ koja izdaje dnevnik „Informer“ 900.000 dinara i „Adria medija grupi“ 700.000 dinara.


Prodanović u pisanom odgovoru dodaje da je javna nabavka za usluge marketinga i odnosa sa javnošću raspisana „kada su se za to stekle potrebe” i tvrdi da su cene dobijene posredstvom agencija „znatno niže od onih koje javna preduzeća dobijaju direktnim ugovaranjem”.

„Angažovanje spoljnih saradnika za određene poslove u ovoj oblasti za preduzeće bi bilo jeftinije i svrsishodnije”, ocenilo je poslovodstvo preduzeća, dodaje Prodanović, koji je odbio da nam dostavi podatke o mesečnim neto primanjima zaposlenih u Službi za marketing i odnose sa javnošću jer „sadrže zaštićene lične podatke”.

Prema planu javnih nabavki „Službenog glasnika” za 2017. godinu, konkurs za usluge oglašavanja u štampanim medijima trebalo je da okvirno bude raspisan u februaru 2016. godine, a ugovor okvirno realizovan u martu 2018. godine. Кonkurs za PR usluge okvirno je trebalo da bude raspisan aprilu ove, a ugovor okvirno realizovan u maju sledeće godine.

Predsednik Nadzornog odbora „Službenog glasnika” Novak Nedić, koji je istovremeno i generalni sekretar Vlade Srbije, nije hteo da za Pištaljku govori da li je taj odbor odobrio sprovođenje dve javne nabavke u vrednosti od 150.000 evra, kao i kakve efekte očekuje od tako skupe kampanje.

Izvor: www.pistaljka.rs

 

 

 

 

 

 

Najnovije

Srpska ruka ne sme da preda Kosmet

Naraštaji neće biti najsrećniji ako im u nasleđe ovo pitanje ostavimo nerešeno, ali će biti najnesrećniji ako i sebe i njih zauvek osramotimo, odričući se Кosova i Metohije, svoje časti i svog Jerusalima, to nikad nije učinio ni jedan narod

Pronašao Artukovića, savetovao Slobu…

Branko Milinović (1910 – 2007), čovek koji je predlagao likvidaciju Tita, oslobodio Pariz, marširao iza generala De Gola, bio jevrejski zet i Geringov rođak, brinuo o vladiki Nikolaju Velimiroviću, predstavlja jednu od najznačajnijih ličnosti srpske dijaspori

Antisrpske poruke srpskog udruženja u Španiji

Pod okriljem organizacije koja nosi ime nobelovca Ive Andrića, umesto predstavljanja srpskog identiteta i kulture, šalju se političke poruke potpuno suprotne nacionalnim interesima Srba i daje legitimitet idejama ljudi bliskih Кarlosu Vestendorpu i Havijeru Solani

Srpsko jedinstvo u tri koraka

Kolo ima važnu integrativnu društvenu funkciju, neguje kolektivni identitet na različitim nivoima u zajednici, predstavlja simbol nacionalnog jedinstva i nosi obeležje identiteta lokalnih i regionalnih zajednica. Carevac je napisao Moravac, Žikino kolo i pomagao u stvaranju Marša na Drini

Pederi marširaju sa blagoslovom Rokfelera

Dr Džudit Rajsman je svojom knjigom “Seksualna sabotaža” razobličila Alfreda Кinsija, prevaranta koji je, uz pomoć Rokfelerove fondacije i podršku Hjua Hefnera i Herija Heja, osnivača homoseksualnog pokreta, postavio nakazne kriterijume za širenje homoseksualizma, pornografije, pedofilije, incesta i grupnog seksa

Duhovno i umno „Otadžbina“ okuplja Srbe

Srpski saborni duh je duh stvaralaštva Tesle, Pupina, Milankovića, Mileve Marić i mnogih drugih čiji smo potomci, a među tim velikanima nema mesta sitnim partijskim moljcima, folirantima i politikantskim profiterima, ističe predsednica Pokreta „Otadžbina“
Srpski poslovni Almanah - Veliki