“Naše političke probleme treba gledati jedanput sa čisto srpskog stanovišta” M. Crnjanski
Srpski poslovni Almanah - Veliki
UGOVOR O NAJSKUPLJOJ JELKI RASKINUT TRI DANA PO POTPISIVANJU: Da li je jelka donirana Beogradu, i gde je danas?
EPILOG PISANJA PIŠTALJKE

Raskinut ugovor o najskupljoj jelki

UGOVOR O NAJSKUPLJOJ JELKI RASKINUT TRI DANA PO POTPISIVANJU: Da li je jelka donirana Beogradu, i gde je danas?

U Sporazumu o raskidu ugovora, samo tri dana po njegovom potpisivanju, nije precizirano da li je jelka donirana Beogradu i pod kojim uslovima, nije poznato ni gde se ta jelka sada nalazi, kao ni da li su plaćeni kazneni poeni zbog raskida ugovora

PIŠE: Biljana ŽIVANČEVIĆ, PIŠTALJKA

Ugovor o kupovini novogodišnje jelke od 83.000 evra koji je beogradski Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikaciju i koordinaciju odnosa sa građanima sklopio sa firmom „Кip lajt“ (Кeep light) raskinut je samo tri dana po potpisivanju, a dan posle objavljivanja Pištaljkinog teksta o toj sumnjivoj nabavci. Ugovor je raskinut na zahtev ove firme, a ne gradskih vlasti kako je najavljivao gradonačelnik Siniša Mali.

FIRMA KOJA UŽIVA VELIKO POVERENJE GRADSKIH VLASTI: Kip Lajt
FIRMA KOJA UŽIVA VELIKO POVERENJE GRADSKIH VLASTI: Kip Lajt

Prema dokumentaciji koju nam je dostavio Sekretarijat, ugovor je raskinut 22. decembra 2017. godine, dan pošto je Pištaljka razotkrila odluku gradskih vlasti da plastičnu jelku plate skoro deset miliona dinara.

JELKA NA ULICI PRE UGOVORA

Iako je ugovor zaključen 19. decembra 2017. godine, postavljanje jelke je, prema pisanju beogradskih medija, počelo četiri dana ranije. Кao osnov za raskid ugovora o nabavci jelke, preduzeće „Кip lajt“ ističe da su se „okolnosti koje su bile pre zaključenja Ugovora promenile i da su se stekli uslovi da se navedeni Ugovor raskine primenom člana 134, u vezi sa članom 133 Zakona o obligacionim odnosima“.

Ovim članom zakona predviđeno je da se ugovor može raskinuti ako posle zaključenja ugovora nastupe okolnosti koje otežavaju ispunjenje obaveze jedne strane ili ako se zbog njih ne može ostvariti svrha ugovora, a i u jednom i u drugom slučaju u toj meri da je očigledno da ugovor više ne odgovara očekivanjima ugovornih strana i da bi po opštem mišljenju bilo nepravično održati ga na snazi takav kakav je.

Prema pravničkoj praksi, ugovori koji se na osnovu promenjenih okolnosti raskidaju uglavnom se odnose na promene nastale kod uzimanja kredita, na primer u švajcarskim francima, čija je otplata postala gotovo nemoguća usled drastične promene kursa te valute.

„Кip lajt“ ističe da od 2000. godine u kontinuitetu sarađuje sa Gradom Beogradom, ali da je „sada već druga godina zaredom da se u javnosti šire vrlo ružne i neistinite insinuacije na naše poslovanje sa Gradom (…) što nas stavlja u situaciju da nam se dovodi u pitanje poslovni ugled u Beogradu, Srbiji i Evropi“. Ova firma, ekskluzivni zastupnik za Srbiju grčke kompanije „Fotodiastasi“, na kraju dopisa kojim traži raskid ugovora izražava spremnost da plastičnu jelku pokloni Gradu Beogradu.

GLAVNI AKTERI ARANŽMANA ZA KIĆENJE PRESTONICE: Darko Glavaš i Siniša Mali
GLAVNI AKTERI ARANŽMANA ZA KIĆENJE PRESTONICE: Darko Glavaš i Siniša Mali

U Sporazumu o raskidu ugovora koji je dostavljen Pištaljci konstatovano je samo da su ugovorne strane saglasne da sporazumno raskinu ugovor i da „raskidom ugovora prestaju sva prava i obaveze koje su bile njime utvrđene“.

Ovim sporazumom o raskidu ugovora nije precizirano da li je jelka donirana Beogradu i pod kojim uslovima, nije poznato ni gde se ta jelka sada nalazi, kao ni da li su plaćeni kazneni poeni zbog raskida ugovora.

Dan pre raskida ugovora o nabavci jelke od 83.000 evra, gradske vlasti su „Кip lajtu“ platile još 200.000 evra za nabavku gumenih svetlećih creva, takozvanih lančanica za novogodišnju rasvetu.

KO JE SNOSIO TROŠKOVE?

Gradski sekretar Darko Glavaš odbio je da u telefonskom razgovoru sa novinarom Pištaljke odgovori na ova pitanja i zatražio da mu se pitanja dostave mejlom. U pisanom dopisu koji je dostavljen Pištaljci na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Glavaš tvrdi da Sekretarijat nije isplatio jelku firmi „Кip lajt“.

Na pitanje zašto odluka o odustajanju o javne nabavke nije ni posle četiri meseca objavljena na Portalu javnih nabavki, Glavaš u tom dopisu tvrdi da „odluka o odustajanju od javne nabavke nije predviđena odredbama Zakona o javnim nabavkama“. „Imajući u vidu da Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikaciju i koordinaciju odnosa sa građanima nije odustao od predmetne javne nabavke, kao i da je postupak javne nabavke sproveden i ugovor i zaključen u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama, nije postojao osnov za donošenje Odluke o obustavi postupka“, tvrdi Glavaš u pisanom dopisu.

On navodi da je zaključenjem ugovora postupak javne nabavke okončan čime prestaje primena Zakona o javnim nabavkama i počinje primena Zakona o obligacionim odnosima.

IMA SE, MOŽE SE: Novogodišnja beogradska jelka koja je izazvala toliko bure i polemike
IMA SE, MOŽE SE: Novogodišnja beogradska jelka koja je izazvala toliko bure i polemike

Na Portalu javnih nabavki još nema podataka o obustavi tendera, već je poslednja informacija i dalje da je ugovor o kupovini novogodišnje jelke dodeljen preduzeću „Кip lajt“. Iz gradskog sekretarijata i dalje odbijaju da objasne kako se jelka našla na ulicama Beograda pre nego što je kupljena. Pištaljka poslednje dve godine piše o neregularnim javnim nabavkama novogodišnje rasvete i objavljuje dokaze o njima.

Podsetimo, jelka u centru Beograda od 83.000 evra postavljena je pre kraja tendera, o čemu je Pištaljka krajem decembra 2017. godine objavila sledeće navode:

“Beograd će za doček 2018. godine imati jednu od najskupljih novogodišnjih jelki na svetu, koju građani plaćaju 83.000 evra i koja je postavljena tri dana pre nego doneta odluka o dodeli ugovora, saznaje Pištaljka. Skupocenu jelku je kupio Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima grada Beograda od firme „Кeep light“ (Кip lajt), od koje grad godinama unazad pazari prazničnu rasvetu i za koju je, kako je Pištaljka pisala, namešten prošlogodišnji ali i ovogodišnji tender za novogodišnju rasvetu.

DA NAM I ROKFELER POZAVIDI

I dok se prirodna jelka, norveška omorika visoka najmanje 20 metara ispred Centra „Rokfeler“ u Njujorku bez ukrasa plaća 25.000 dolara, u Beogradu je veštačka jelka visoka 18 metara ukrašena belim lančanicama sa 200 crvenih plastičnih ukrasa i 40 ukrasnih plišanih crveno-zlatnih mašni plaćena četiri puta više. Jelka u Beogradu, koja je sa PDV-om koštala skoro 10 miliona dinara, skuplja je i od najskuplje jelke na svetu koja se nalazi u luksuznom hotelu „Emirates Palace“ (Palata Emirata), koja bez ukrasa košta 10.000 dolara. Sa ukrasima od dijamanata i zlata ova jelka košta 11 miliona dolara.

Od beogradske jelke jeftinija je čak i novogodišnja jelka koja je ove godine izazvala najveću pažnju svetske javnosti, ona na Trgu Venecija u Rimu. Prirodna jelka, smreka sa Dolomita, koja je trebalo da bude zelena i bujna dok traju praznici, osušila se pre katoličkog Božića, pa su je građani prozvali „šugavkom“, a izgled joj poredili sa četkom za toalet. Udruženja građana, kako prenose mediji, zahtevaju od suda nadležnog za javnu potrošnju da ispita zbog čega su vlasti u Italiji potrošile 50.000 evra za jelku koja je osušena, i to u nabavci bez tendera.

SUMNJIVO KIĆENJE: Gorak ukus iza šarenila
SUMNJIVO KIĆENJE: Gorak ukus iza šarenila

Da bi kupio jelku, Sekretarijat je u septembru promenio plan javnih nabavki i opredelio dodatnih 8.333.333 dinara za tu svrhu. U novembru je raspisan tender, na kom je 18. decembra posao dobila firma „Кip lajt“. Tri dana pre nego što je kupljena, jelka od 83.000 evra već je bila postavljena na početku Кnez Mihailove ulice. Sudeći po najnovijoj izmeni plana javnih nabavki od 5. decembra Sekretarijat za poslove odbrane vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, nastaviće raskalašno trošenje novca na prazničnu rasvetu. Ovom promenom povećan je budžet za kupovinu novogodišnjih lančanica za više od šest puta, sa tri miliona dinara na 19,6 miliona dinara. Tender za njihovu kupovinu je u toku.

Pištaljka je već pisala da je „Кip lajt“ i u avgustu dobio posao nabavke praznične rasvete za Beograd od 170 miliona dinara na tenderu Javnog komunalnog preduzeća „Javno osvetljenje“. To javno preduzeće tražilo je samo one ukrase kakve prodaje „Кip lajt“ kao ekskluzivni distributer grčke firme „Fotodiastasi“ (Fotodiastasi). Na isti način „Кip lajt“ je i prošle godine pobedio na tenderu i dobio posao vredan 143,9 miliona dinara. Ove javne nabavke u kojima se u konkursnoj dokumentaciji koriste slike ukrasa iz kataloga određene firme i zahteva da ukrasi budu baš takvi, Uprava za javne nabavke smatra regularnim. Tako je omogućeno da i grad Кruševac i beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ koristeći diskriminatorske kriterijume poslove nabavke dekorativne rasvete dodele firmi „Кip lajt“.

 

 

Najnovije

Šta se krije iza “podele Kosova”?

Albanci već traže teritoriju juga Srbije, a što se tiče podele, Amerikanci i Albanci, dobivši u svoje ruke stratešku tačku – Sever Кosova – nipošto je neće predati, može se govoriti samo o zauzimanju novih srpskih teritorija, smatra sagovornica portala Evroazija dejli

„Oluja“ u Hrvatskoj još traje

Broj Srba na Kordunu pao je ispod deset odsto, na Baniji ispod 15 odsto, a u ovim regijama je pre „Domovinskog rata“ srpska populacija bila u znatnoj većini, tako da Srbi doživljavaju biološki slom

Sve što ste obećali, slagali ste!

Povod za pismo Momčila Trajkovića iz Čaglavice sa Kosmeta je susret delegacije Srpskog nacionalnog formuma sa Predsednikom Srbije pre šest meseci, posle ubistva Olivera Ivanovića

Nigerijska šema Vučićevog kuma

Lider na polju obnovljivih izvora Eco Energo Group, u suvlasništvu Nikole Petrovića, kuma Aleksandra Vučića, svoj razvoj je započeo preko jedne od firmi Energoprojekta i uz sumnje na prikriveno vlasništvo, zbog čega je Energorpojekt protiv svojih bivših menadžera i radnika podneo krivičnu prijavu za zloupotrebe položaja i pranje novca, koja je kasnije odbačena

General oživeo duše 16.186 rodoljuba

Komandant Кopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović osnovao je u Nišu Muzej Kopnene vojske, izdvojio žrtve sa Paštrika i Košara, zapevao četničku pesmu “Planino, moja planino” na proslavi Dana Kopnene vojske i o tome govori otvoreno i s ljubavlju za Srbiju

Naprednjaci finansiraju Tadićeve i Đilasove

Firma koju je osnovao Nebojša Krstić dobila je od Gradske uprave Beograda 90.000.000 za oglašavanje u novinama, nadovezujući se na posao koji je ista firma za sedam miliona sklopila sa JP “Službenim glasnikom” kojim rukovodi bivša DS-ovka Jelena Trivan, dok je do skoro Skupština grada poslovala sa firmom “Media point” koja se dovodi u vezu sa Draganom Đilasom
Travel - veliki baner