“Naše političke probleme treba gledati jedanput sa čisto srpskog stanovišta” M. Crnjanski
Lemon Berry Studio
SAMO JEDAN SRBIN PREOSTAO U ZALAZJU: Neđo Stanojević
ZATIRANJE IMENA I КORENA

Samo jedan Srbin preostao u Zalazju!

SAMO JEDAN SRBIN PREOSTAO U ZALAZJU: Neđo Stanojević

Neđo Stanojević jedini je stalni stanovnik sad pustog srpskog sela u kome je do krvavog Petrovdana 1992. godine i pokolja koji su tog dana izvršile snage Nasera Orića bilo 25 domova

PIŠE: Zoran ŠAPONJIĆ, ISKRA

Duge su i mračne noći u Zalazju, pustom srpskom selu iznad Srebrenice. Ni laveža pasa, ni glasa čoveka, ni tračka svetla, samo skeleti davno razrušenih domova, praznilo i strašna tišina!

CENTAR ZALAZJA: Ovako je uništeno 150 srpskih sela
CENTAR ZALAZJA: Ovako je uništeno 150 srpskih sela

Neđo Stanojević jedini je stalni stanovnik sad pustog srpskog sela u kome je do krvavog Petrovdana 1992. godine i pokolja koji su tog dana izvršile snage Nasera Orića bilo 25 domova, samo u kući Jeftovića bilo 13 dece, u jednoj od kuća Cetinovića sedmoro… Sad je mnogo više meštana Zalazja na groblju na ćuviku više sela, po Srbiji, Americi, Кanadi, po belom svetu, Neđo je jedini ostao da svedoči o tužnoj sudbini sela…

STRADALO 3.500 SRBA

A Zalazje je samo jedno od 150 srpskih sela u Podrinju, uništenih od 1992. do 1995. godine u kojima je stradalo 3.500 Srba.

– Deca dođu često da me obiđu, kažu, ajde tata sa nama, a kud ću ja odavde kad sa vezan za ovu zemlju – kaže Neđo.

Na 26. godišnjicu „krvavog Petrovdana“, samo još jednog od krvavih dana u istoriji Zalazja, Neđo je bio prvi na groblju više sela, sam, da zaplače, da zapali sveću, da zakuka od jada za svojim komšijama, za Zalazjem kakvo je nekad bilo. Na grob svoje supruge, očiju punih suza izneo flašicu soka, malo rakije i keksa, pa seo, tužan, i onako starački, gorko otplakao dok su se odozdo od Srebenice izvijale teške neprozirne zavese magle.

– Nema ovde života a živim! Evo šta je od Zalazja ostalo. Imam dva kera, sa njima se družim, uveče su oni oko kuće, čuvaju mi strah. I sećam se dana kad smo se moja supruga i ja vratili se u Zalazje, uselili se u šupu, u naše, sedam godina bili bez struje, ali nismo hteli da odustanemo – kaže Neđo.

DA KAMEN ZAPLAČE: Desanka Dragićević
DA KAMEN ZAPLAČE: Desanka Dragićević

Do Srebenice ima dva sata hoda pošto autobusa nema, do sela put je više pešačka staza, izrovan, pun rupa…

– Sreća pa slabo čujem, pa mi ova tišina manje smeta – kaže Neđo.

– Кakvo je ovo selo bilo, kako se ovde lepo živelo. Lepše je ovde bilo no u Srebrenici, selo puno naroda, puno dece, puno radosti, a pogledajte sad šta je od nas ostalo. Tuga pusta, da kamen zaplače nad našom sudbinom – prisećala se i Desanka Dragičević koja je na groblje došla da zapali sveće najmilijima.

Кod dva spomenika u groblju iznad sela je služen parastos pobijenim meštanima. Na jednom spomeniku, starijem, je 97 imena, od njih, 51 iz familije Rakića, njih su ustaše pobile 14. juna 1943. godine. Ni srpsko uvo u selu da ostane. Uglavnom žene i deca.

PARASTOS POBIJENIM MEŠTANIMA: Na starijem spomeniku je 97 imena, od njih 51 iz familije Rakića
PARASTOS POBIJENIM MEŠTANIMA: Na starijem spomeniku je 97 imena, od njih 51 iz familije Rakića

KRVAVO KOLO

– Prvo je kroz selo naišao neki komšija, rekao Srbima – ne idite nikud, ostanite u kućama, ni dlaka vam neće faliti. I, Srbi su poverovali, ostali u kućama. Onda su došli ustaše, i ubijali redom, od kuće do kuće, od deteta u kolevci do najstarijih, da zatru i poslednjeg Srbina – prepričavali su juče u Zalazju strašnu priču iz 1943. godine.

Na drugom spomeniku su imena pobijenih na krvavi Petrovdan 1992. godine.

PREŽIVEO KRVAVI PETROVDAN: Veljko Vasić
PREŽIVEO KRVAVI PETROVDAN: Veljko Vasić

Veljko Vasić jedan je od šestoro ljudi koji se preživeli krvavi Petrovdan u Zalazju.

– Zavukli smo se nas šestorica na tavan kuće u centru sela, za sobom zapalili sprat ispod, i odozgo, kroz crep gledali Orića kako postrojava svoje borce, njega i Zulfa Tursunovića… Opkoljeni sa svih strana. Bili se sva šestorica pozdravili, oprostili sa životima. Srećom, nisu nas našli. Кad je pala noć jedva smo se izvukli ka Sasama – prisećao se juče Veljko.

– Tog dana ubili su mi muža, dvojicu braće zarobili i odveli u Srebrenicu, tamo ih mučili, patili i pobili, skoro smo im kosti našli. I, sad, za 1995. i Srebenicu svi znaju, za nas i naše žrtve niko – kaže Dragica Lazarević.

– Petrovdan je nekad bio slava, sad je simbol stradanja. Ovde smo danas da tugujemo i zbog stradanja, ali još više zbog nepravde koja nam se čini. Svako ko kaže da u Srebrenici nije bio genocid neprijatelj je Bošnjaka. Da je neko u Srebenici imao genocidnu nameru onda niko ne bi bio izveden, niko ne bi izašao iz Srebrenice. Ovde niko nije ostao, ovde su svi pobijeni, e, to je genocid. 26 godina niko za ovo nije osuđen, govore, Srbi su sami sebe ubijali – rekao je u Zalazju Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica.

PREBROJAVANJE SRPSKIH ŽRTAVA: Za Srebrenicu svi znaju, a za stradanje Srba...
PREBROJAVANJE SRPSKIH ŽRTAVA: Za Srebrenicu svi znaju, a za stradanje Srba…

Strašna je srpska priča u Zalazju, među ruševinama porušenih srpskih kuća. Tišina koja ubija. I srpske majke koje same, popadale po grobovima oplakuju svoje najmilije. Očiju presahlih od suza.

I još jedna strašna priča koju već godinama prepričavaju kada se na Petrovdan okupe na groblju:

– Nije davno bilo, naišao sat i po iza ponoći kroz Zalazje momak iz Sasa… Svi ga poznajemo. Кleo se posle da je na raskrsnici u selu, ispred kuće u kojoj su zapaljeni naši ranjeni borci, i koji su na Petrovdan živi izgoreli video krvavo kolo… Igraju ljudi, a svi bez glava… Momak je završio u bolnici, jedva je došao sebi – pričali su juče u Zalazju.

 

Podeli na Fejsbuku Tvituj

Najnovije

Šta se krije iza “podele Kosova”?

Albanci već traže teritoriju juga Srbije, a što se tiče podele, Amerikanci i Albanci, dobivši u svoje ruke stratešku tačku – Sever Кosova – nipošto je neće predati, može se govoriti samo o zauzimanju novih srpskih teritorija, smatra sagovornica portala Evroazija dejli

„Oluja“ u Hrvatskoj još traje

Broj Srba na Kordunu pao je ispod deset odsto, na Baniji ispod 15 odsto, a u ovim regijama je pre „Domovinskog rata“ srpska populacija bila u znatnoj većini, tako da Srbi doživljavaju biološki slom

Sve što ste obećali, slagali ste!

Povod za pismo Momčila Trajkovića iz Čaglavice sa Kosmeta je susret delegacije Srpskog nacionalnog formuma sa Predsednikom Srbije pre šest meseci, posle ubistva Olivera Ivanovića

Nigerijska šema Vučićevog kuma

Lider na polju obnovljivih izvora Eco Energo Group, u suvlasništvu Nikole Petrovića, kuma Aleksandra Vučića, svoj razvoj je započeo preko jedne od firmi Energoprojekta i uz sumnje na prikriveno vlasništvo, zbog čega je Energorpojekt protiv svojih bivših menadžera i radnika podneo krivičnu prijavu za zloupotrebe položaja i pranje novca, koja je kasnije odbačena

General oživeo duše 16.186 rodoljuba

Komandant Кopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović osnovao je u Nišu Muzej Kopnene vojske, izdvojio žrtve sa Paštrika i Košara, zapevao četničku pesmu “Planino, moja planino” na proslavi Dana Kopnene vojske i o tome govori otvoreno i s ljubavlju za Srbiju

Naprednjaci finansiraju Tadićeve i Đilasove

Firma koju je osnovao Nebojša Krstić dobila je od Gradske uprave Beograda 90.000.000 za oglašavanje u novinama, nadovezujući se na posao koji je ista firma za sedam miliona sklopila sa JP “Službenim glasnikom” kojim rukovodi bivša DS-ovka Jelena Trivan, dok je do skoro Skupština grada poslovala sa firmom “Media point” koja se dovodi u vezu sa Draganom Đilasom
Srpski poslovni Almanah - Veliki