“Naše političke probleme treba gledati jedanput sa čisto srpskog stanovišta” M. Crnjanski
Travel - veliki baner
ZAŠTO JE SOROŠ GENIJE ZLA: Džordž Soroš
FILANTROPSKI ŠPIJUN (1)

Zašto je Soroš genije zla

ZAŠTO JE SOROŠ GENIJE ZLA: Džordž Soroš

Vodeća figura u Savetu za spoljne odnose, Svetskom ekonomskom forumu i Hjuman rajts voču, čovek koji vodi Radio Slobodnu Evropu i osnivač je i finansijer Instituta Otvoreno društvo, u tesnoj je vezi sa CIA-om, učestvovao je u svim operacijama raspada SFRJ, a danas nastavlja da seje mržnju i podele

PIŠE: N. BABIĆ, logično.hr

Da, imam spoljnu politiku: moj cilj je da postanem savest sveta, 2002. je izjavio Džordž Soroš.

Nažalost, ovo nije bio slučaj njegovog akutnog narcizma, nego primer kako Džordž Soroš doprinosi širenju američke hegemonije u svetu. Soroševe institucije i njegove finansijske mahinacije su delom odgovorne za uništavanje socijalizma u istočnoj Evropi i bivšem Sovjetskom Savezu, koji je posmatrao kao smrtnog neprijatelja.

Takođe se fokusirao i na Kinu i učestvovao u svim operacijama koje su dovele do raspada Jugoslavije, nakon čega su njegove nevladine organizacije nastavile da sprovode zadatak sejanja mržnje među državama i stvaranja podela unutar naroda koji žive u republikama nastalim na razvalinama SFRJ.

MAJSTOR NOVE PREVARE

VODIO SOROŠEVU FONDACIJU: Mihail Gorbačov
VODIO SOROŠEVU FONDACIJU: Mihail Gorbačov

Predstavljajući se kao filantrop, uloga milijardera Džordža Soroša je da učvrsti ideologiju globalizacije i „Novog svetskog poretka“, što mu obezbeđuje ogromnu finansijsku dobit. Sve Soroševe komercijalne i “filantropske” operacije su ilegalne, kontradiktorne i koaktivne. Što se tiče ekonomskih aktivnosti, sam priznaje kako on nema savest, jer je kapitalizam apsolutno amoralan.

Majstor nove prevare sistemski obmanjuje svet, uz pomoć državnika koji ga slušaju. Bio je blizak Henriju Kisindžeru, Vaclavu Havelu i poljskom generalu Vojciječu Jaruzelskom. Podržava Dalaj Lamu, čiji institut se nalazi u Prezidiju u San Francisku, gde se nalazi, između ostalog, fondacija koju vodi Sorošev prijatelj, bivši sovjetski vođa Mihail Gorbačov.

Soroš je vodeća figura u Savetu za spoljne odnose, Svetskom ekonomskom forumu i Hjuman rajts voču (HRW). Godine 1994, nakon susreta sa svojim filozofskim guruom Karlom Poperom, Soroš je svojim firmama naredio da ulažu u komunikaciju u srednjoj i istočnoj Evropi. Federalna uprava za radio i televiziju Češke Republike je prihvatila ponudu za nastavak rada i finansiranje arhiva Radija Slobodna Evropa. Soroš je svoju arhivu preselio u Prag i potrošio više od 15 miliona dolara za svoje nastupe. Zajedno s Vašingtonom, Soroševa fondacija sada vodi Radio Slobodnu Europu / Radio Liberty, koji je svoje pipke proširio sve do Kavkaza. Ponovimo i da je Soroš osnivač i finansijer Instituta Otvoreno društvo.

SOROŠ U POZADINI: Međunarodna krizna grupa
SOROŠ U POZADINI: Međunarodna krizna grupa

On je stvorio i podupire Međunarodnu kriznu grupu (International Crisis Group) koja, između ostalog, deluje na Balkanu nakon raspada Jugoslavije. Soroš otvoreno radi s Američkim institutom za mir, telom koje službeno nadzire CIA.

Kada su snage koje su se protivile globalizaciji u februaru 2002. protestovale na ulicama u blizini Valdorf-Astorije u Njujorku, Džordž Soroš je bio unutra i držao govor pred Svetskim ekonomskim forumom. Dok je policija demonstrante zbijala u metalne kaveze na Park aveniji, Soroš je hvalio vrline “otvorenog društva”, pridruživši se Zbignjevu Bžežinskom, Semjuelu Hantingtonu, Frensisu Fukujami i drugima.

KO JE TAJ ČOVEK?

Džordž Soroš je rođen u Mađarskoj 1930. godine, i to od jevrejskih roditelja koji su bili tako daleko od svojih korena da su nekada letovali u nacističkoj Nemačkoj. Soroševi su živeli pod nacističkim režimom, ali su u trenutku trijumfa komunista 1947. emigrirali u Englesku. Tamo je na Londonskoj školi ekonomije (London School of Economics) na njega uticao filozof Karl Poper, antikomunistički ideolog polaskan što njegova učenja čine temelj političkih trendova Soroša. Teško je naći govor, rad ili članak Soroša u kojem se ne hvali i ne vidi uticaj Popera. Godine 1965. je Karl Poper izumeo slogan “otvorenog društva”, koje će kasnije biti temelj Soroševe fondacije i Instituta Otvoreno društvo.

NA TEMELJIMA POPEROVOG ANTIKOMUNIZMA: Soroš
NA TEMELJIMA POPEROVOG ANTIKOMUNIZMA: Soroš

Poperovi učenici njegove reči ponavljaju kao pravi vernici. Poperova filozofija savršeno utelovljuje zapadni individualizam. Soroš je napustio Englesku 1956. i pronašao posao na Volstritu, gde je ’60-ih godina stvorio prve “hedž fondove”, koje vode vrlo bogati pojedinci i sa sredstvima uglavnom tajnovitog porekla. “Hedž fondovi”, poznati i kao lešinarski, obično služe za poslovanje na udaljenim mestima i proizvode astronomske profite.

Džordž Soroš je 1969. godine stvorio Kvantum fond i počeo da manipuliše valutama. Tokom ’70-ih su njegove finansijske aktivnosti bile alternacija između dugoročnih i kratkoročnih ulaganja. Soroš je ostvario dobit ulažući i na rast sektora nekretnina i na ulog u njegov naknadni kolaps.

Tokom dvadesetogodišnjeg poslovanja je Kvantum godišnje ostvarivao senzacionalnu dobit u proseku od 34,5 odsto. Soroš je naročito poznat po manipulaciji valutama. Godine 1997. je ostvario ogromnu zaradu na manipulaciji nacionalnom valutom Malezije, zbog čega ga je lider države, Mahatir Mohamed, javno prozvao zlikovcem. Pomoću takvih spekulativnih napada na nacionalne valute su se finansije Soroša počele brojati u milijardama dolara. U to vreme njegove firme kontrolišu nekretnine u Argentini, Brazilu i Meksiku, banku u Venecueli i pojavljuju se u najprofitabilnijim monetarnim transakcijama, stvarajući opšte uverenje da su mu njegovi moćni prijatelji pomogli u finansijskim avanturama, i to iz političkih i ekonomskih razloga.

Džordž Soroš je optužen za devastaciju tajlandske ekonomije 1997. godine. Tajlandski politički aktivista je izjavio: “Smatramo Džordža Soroša za neku vrstu Drakule. On siše krv ljudima.”

Kinezi ga zovu “krokodilom”, zbog njegovih ekonomskih i ideoloških napora u Kini, koji nikada nisu bile dovoljno učinkoviti, ali su mu njegove finansijske spekulacije na Tajlandu i Maleziji donele stotine miliona dolara profita.

SPASIO DŽORDŽA BUŠA

ZADUŽIO GA IMENJAK: Džordž Buš
ZADUŽIO GA IMENJAK: Džordž Buš

Soroš ne štedi ciljeve. Tako je, na primer, samo u jednom danu zaradio milijardu dolara spekulisanjem britanskom funtom. Optužen da se „svaki put kada je spekulisao britanskom funtom, služio novcem poreskih obveznika”, odgovorio je: “Kada spekulišete na finansijskom tržištu, nemate moralnih problema koje bi morali imati u poređenju s običnim biznismenom.”

Soroš je šizofreno nestabilan kada je u pitanju bezgranično lično bogaćenje i ima patološku želju da ga ostali smatraju dobrim.

“Kod trgovaca valutama, koji sede za svojim radnim stolovima i kupuju i prodaju valute zemalja Trećeg sveta u velikim količinama, učinak fluktuacija tečaja na ljude koji žive u tim zemljama ne utiče na njihov duh. Ne bi to više trebali učiniti, ali oni imaju posao. Ako se zaustavimo i razmislimo, moramo se zapitati da li bi trebalo da trgovci valutama kontrolišu živote miliona ljudi”, rekao je Soroš, prvi među jednakima u ovom prljavom poslu.

Džordž Soroš je spasao kožu Džordža V. Buša kad je uprava njegove firme za istraživanje naftnih derivata trebalo da bankrotira. Soroš je bio vlasnik korporacije Harken enerdži i kupio je deonice u padu neposredno pre sloma Bušove firme. Budući predsednik je dobio gotovo milion dolara. Soroš je izjavio da je tako postupio kako bi imao “politički uticaj”. Soroš je takođe partner zloglasne grupe Karlajl. Službeno osnovana 1987. godine, grupa Karlajl je najveća privatna firma u svetu deonica, koja upravlja kapitalom od preko 12 milijardi dolara i udarna je šaka bivših republikanskih vođa, od bivšeg čoveka CIA-je Frenka Karlučija do bivšeg predsednika Džordža Buša.

NA METI ZEMLJE POREKLA: Orban i Soroš
NA METI ZEMLJE POREKLA: Orban i Soroš

Soroš je 1980. godine počeo da koristi svoje milione za borbu protiv socijalizma u istočnoj Evropi. Finansirao je pojedince za koje je znao da će verovatno sarađivati sa njim. Svoj prvi uspeh je ostvario u Mađarskoj. Tamo napada mađarski obrazovni i kulturni sistem, demontirajući socijalistički državni sistem cele zemlje. Otvorio mu se kanal direktno do mađarske vlade.

Sledeća zemlja kojoj se okrenuo je bila Poljska, gde je dao veliki doprinos operaciji Solidarnost, koju je izvorno finansirala CIA, a iste godine je proširio svoje aktivnosti na Kinu. SSSR je na red došao kasnije.

Nije slučajno da je CIA izvodila operacije u svim tim zemljama. Ciljevi CIA-je i njegove fondacije Otvoreno društvo su bili isti – demontaža socijalističkih država. U Južnoj Africi je CIA obučavala antikomunističke disidente. U Mađarskoj, Poljskoj i Sovjetskom Savezu su kroz otvorenu intervenciju Nacionalna zadužbina za demokratiju, AFL-CIO, USAID, druge institucije i CIA podržavali i organizovali antikomunističke grupe i pojedince, iste one koje je regrutovala Soroševa Fondacija za otvoreno društvo. CIA ih je zvala svojim “asom u rukavu”.

NA RED DOLAZI RUSIJA

Kao što sam Soroš kaže: “U svakoj zemlji sam identifikovao grupe ljudi, neke od istaknutih ličnosti i druge manje poznate koji podržavaju moja uverenja.” Soroševo Otvoreno društvo organizuje konferencije s antikomunistima iz Češke, Srbije, Hrvatske, Rumunije, Mađarske, BiH i sa Kosova. Godine 1989. je njegov rastući uticaj iznedrio sumnje da radi u okviru američkog obaveštajnog sistema. Vašington post je 1989. godine objavio tvrdnje vladinih službenika i podnosilaca zahteva iz 1987. godine kako Sorošev Fond za reformaciju i otvaranje Kine ima veze s CIA. Podsetimo, on je kontaktirao i regrutovao ljude s ovih prostora davno pre nego što je bilo ko mislio da će biti rata, što je podatak koji se ne sme prevideti i zaboraviti, a neki od njih su i danas politički vrlo aktivni.

Nakon 1990. godine se Soroš okomio na ruski obrazovni sistem i osigurao udžbenike za celu naciju, kroz koje je koristio propagandu da indoktrinira rusku omladinu. Soroševe fondacije su optužene za orkestriranje strategije usmerene na osiguranje kontrole nad ruskim finansijskim sistemom, privatizacionim planovima i procesima stranih ulaganja u zemlju. Rusi su ljutito reagovali na Soroševo mešanje u njihovo zakonodavstvo. Kritičari Soroša su rekli da je cilj tih manevara bio da se spreči Rusija da postane zemlja s potencijalom da bude svetska supersila. Rusi su počeli da sumnjaju da su Soroš i CIA međusobno povezani.

NAJVEĆI ZALOGAJ: Rusija
NAJVEĆI ZALOGAJ: Rusija

Boris Berezovski je jednom prilikom rekao: “U trenu sam okrenuo očima čim sam saznao da je Džordž Soroš godinama agent CIA.”

Berezovski je smatrao “da se Soroš, kao i Zapad generalno, bojao da će ruski kapitalizam postati prejak”. Ako se američke ekonomske i političke institucije boje ruske ekonomske konkurencije, postoji li bolji način da se on kontroliše nego dominacijom ruskih medija, obrazovanjem, istraživačkim centrima i naučnim područjima?

Nakon što je potrošio 250 miliona dolara za “reformu obrazovanja, humanističkih i ekonomskih nauka u srednjim školama i univerzitetima”, Soroš godinu dana kasnije ulaže 100 miliona dolara za stvaranje Međunarodne naučne fondacije.

Ruska Federalna kontraobaveštajna služba (FSK) optužuje Soroševe fondacije u Rusiji za “špijunažu”. FSK podnosi izveštaj u kojem navodi kako Soroš ne deluje sam, nego je deo mašinerije u kojoj su, između ostalog, ljudi iz fondacije Ford, sa univerziteta Harvard, Djuk i Kolumbija, a svi dobijaju direktnu pomoć Pentagona i američkih obaveštajnih službi. FSK je ogorčen što Soroš u svojim rukama drži oko 50.000 ruskih naučnika i pretpostavlja da Soroš prvenstveno gleda svoje interese i osigurava nadzor nad hiljadama naučnih otkrića i novih ruskih tehnologija, čime prisvaja državne i poslovne tajne.

SOROŠ U ČEČENIJI

UMEŠAO SVOJE PRSTE: Rat u Čečeniji
UMEŠAO SVOJE PRSTE: Rat u Čečeniji

Rusi su 1995. bili jako ljuti zbog uplitanja agenta Stejt departmenta Freda Sinija u sukob u Čečeniji. Sini je pomoć izbeglicama koristio kao pokriće, ali priče o njegovim aktivnostima u međunarodnim zonama sukoba u kojima deluju FBI i CIA, pojašnjavaju njegove veze s američkom vladom. U vreme nestanka Sini je radio pod ugovorom s jednom od Soroševih fondacija.

U Americi malo ko zna da je sukob u Čečeniji, pokrajini koja se smatra srcem Rusije, iako to geografski nije, rezultat kampanje političke destabilizacije koju je organizovao Vašington. Rusi su optužili Sinija da je agent CIA i da je jedan od vođa obaveštajne podrške čečenskoj pobuni. U to vreme je Soroševo Otvoreno društvo još uvek bilo vrlo aktivno u Čečeniji, kao i druge organizacije koje sponzoriše ovaj američki milijarder. Ne treba puno za zaključak čije je delo bila islamistička pobuna i Čečeniji, posebno ako se u obzir uzme podrška zapadnih medija militantima i rad Soroševih organizacija na terenu.

Rusija je bila pozornica barem jednog zajedničkog pokušaja da se napuni Sorošev proračun, pokušaj koji je imao veliku diplomatsku pomoć Klintonove administracije.

Državna sekretarka Medlin Olbrajt je 1999. godine blokirala kreditno jemstvo od 500 miliona dolara koje je američka Eksport-import banka trebalo da da ruskoj kompaniji Tjumen oil, tvrdeći da je reč o američkim nacionalnim interesima. Tjymen je hteo da kupi američku opremu za naftu i usluge kompanije Holibarton Dika Čejnija i ABB Limis global blumfilda iz Nju Džersija. Džordž Soroš je bio investitor u firmi koju je Tjumen pokušao da kupi. Soroš i BP Amoko su vršili pritisak da se spreči ova transakcija, a Olbrajt mu je učinila uslugu.

Soroš se često pogrešno naziva levičarem, što je apsurd, ali je ljude bilo lako zbuniti zbog njegovog koketiranja s “ljudskim pravima” i lažne filantropije. Otvoreno društvo je pružilo svoje pipke na svako područje. Upravni odbori su doslovno pape Novog svetskog poretka. Pol Goble je direktor komunikacija, a bio je glavni politički komentator kuće Radio Slobodna Evropa. Herbert Okun je služio kod Niksona kao savetnik za obaveštajnu delatnost s Henrijem Kisindžerom. Kejti Marton je supruga Ričarda Holbruka, bivšeg ambasadora pri UN kog je Klinton uputio u bivšu Jugoslaviju.

LOBIRALA ZA B-92: Keti Marton sa suprugom Ričardom Holbrukom
LOBIRALA ZA B-92: Keti Marton sa suprugom Ričardom Holbrukom

Marton je lobirala u korist radio stanice B-92, koju finansira Soroš i usko je povezana s Nacionalnom fondacijom za demokratiju, još jedan očigledni ogranak CIA koji je rušio jugoslovenske republike i na kraju saveznu vladu.

DISKURS LAŽNOG LEVIČARA

Kada je Soroš utemeljio fondaciju Otvoreno društvo, tražio je da je vodi istaknuti liberal Arjeks Nejer. U to vreme je Nejer vodio Helsinki voč, organizaciju za ljudska prava koja nije skrivala svoj antikomunistički kurs. Godine 1993. fondacija Otvoreno društvo postaje Institut otvoreno društvo. Helsinški Voč postaje Hjuman rajts voč 1975. godine, a Soroš je tada bio u savetodavnom timu odbora Amerike za istočnu Evropu i središnju Aziju, koje je finansirala njegova fondacija.

Soroš je tesno povezan s organizacijom Hjuman rajts voč (HRW), a Nejer je pisao kolumne za časopis Nejšn, bez spominjanja da ga plaća Soroš.

Soroš je blisko uključen u rad udruženja Hjuman rajts voč, iako radi sve kako bi to sakrio. On kaže da daje samo sredstva, a HRW sam sastavlja program i deluje nezavisno. Ali akcije HRW se ni na koji način ne razlikuju od filozofije onih od kojih dobija sredstva. HRW i Institut Otvoreno društvo su vrlo bliski i njihove vizije se ne razlikuju. Naravno, i druge fondacije finansiraju ove dve institucije, ali time ne sprečavaju Sorošev uticaj na njihovu dominantnu ideologiju. Aktivnosti Džordža Soroša su konstrukcijska šema razvijena 1983. i najavljene od Alana Vajnštajna, utemeljivača Nacionalne zadužbine za demokratiju.

“Veliki deo onoga što radimo danas je tajno radila CIA pre 25 godina”, rekao je Vajnštajn, što znači da Soroš deluje tačno unutar granica špijunskog kompleksa. Ono po čemu se CIA malo razlikuje od njegovog instituta i galaksije nevladinih organizacija je da se američka obaveštajna služba bavila krijumčarenjem droge u Laosu ’60-ih ili saradnjom s mudžahedinima koji trguju opijumom, koji su se ’80-ih za SAD borili protiv socijalističkog Avganistana.

UNUTAR ŠPIJUNSKOG KOMPLEKSA: Delovanje preko CIA-e
UNUTAR ŠPIJUNSKOG KOMPLEKSA: Delovanje preko CIA-e

Međutim, njegov način sticanja kapitala je učinkovitiji od onih koje je imala CIA. Njegova sloboda delovanja leži u učinkovitoj kontroli profita, kojim se služi za legitimisanje strategija spoljne politike Sjedinjenih Država. Većina Amerikanaca koji se danas u političkom smislu smatraju središnjom levicom, bez sumnje su pesimistični da će ikada doživeti socijalističku transformaciju društva. Zbog toga prihvataju Sorošev model “decentralizacije” ili postupnog pristupa “negativnom utilitarizmu” u pokušaju da se smanji količina bede i siromaštva, što je filozofija Karla Popera. Dakle, sve ide dobro, više ili manje.

Soroš je finansirao istraživanje Hjuman rajts voča koje se koristilo za podršku ublažavanju zakona o drogama u Kaliforniji i Arizoni. Njegova podrška zakonu o drogama je način da privremeno smanji svest javnosti o sopstvenoj bedi. Soroš korumpira ljude i podržava koncept jednakih mogućnosti.

ANTISOVJETSKA “NOVA LEVICA”

Višoj skali na društveno-ekonomskom nivou pripadaju socijaldemokrati koji prihvataju Soroševa sredstva i veruju u građanske slobode u kontekstu kapitalizma. Za ove ljude su zle posledice komercijalnih aktivnosti Soroša, koji osiromašuje cele narode, ublažene njegovim “filantropskim aktivnostima”. Isto tako, levo-liberalni intelektualci, kako u inostranstvu tako i SAD, zavedeni su filozofijom otvorenog društva, a njegove donacije nije potrebno ni spominjati.

Američka „Nova levica“ je socijaldemokratski pokret. Bio je otvoreno antisovjetski, a kada su se Istočna Evropa i Sovjetski Savez raspali, malo njih se u Novoj levici suprotstavilo uništenju socijalističkih sistema. Nova levica nije ništa rekla niti je protestovala kada su stotine miliona stanovnika istočne i srednje Evrope izgubili pravo na rad, stambeno zbrinjavanje i zakonsku zaštitu, besplatno obrazovanje, zdravstveno i socijalno osiguranje, niti je išta rekla kada je pokrenut plan uništenja njihove kulture.

PODRŽAVAO NATO NA BALKANU: Bogdan Denić
PODRŽAVAO NATO NA BALKANU: Bogdan Denić

Mnogi su umanjivali činjenicu da su CIA i neke nevladine organizacije, poput Nacionalne zadužbine za demokratiju ili Otvorenog društva, aktivno učestvovale u uništavanju socijalizma. Ti ljudi su imali utisak da odlučnost Zapada da se uništi SSSR iz 1917. nije povezana s kolapsom Sovjetskog Saveza. Za te ljude i takvu “levicu” socijalizam je nestao isključivo zbog toga što je sam to hteo, zbog sopstvenih nedostataka i poraza.

Jednak stav su imali prema revolucijama u Mozambiku, Angoli, Nikaragvi i Salvadoru, koje su ugušene silom i snagama koje je podupirala CIA ili na prilično upitnim “izborima”.

Nova levica nikada nije učinila ništa i uvek je skretala pogled na drugu stranu. Ponekad se činilo da je Nova levica namerno ignorisala postsovjetske mahinacije američke spoljne politike.

Bogdan Denič, američki sociolog hrvatskog porekla, koji je imao političke aspiracije u Hrvatskoj, bio je aktivan u Institutu Otvoreno društvo i od njega je dobio sredstva. Denič je ’90-ih podržavao intervencionizam NATO pakta na ovim područjima, čak je zagovarao i kopnenu invaziju krnje Jugoslavije.

Isti Bogdan Denič je bio osnivač i predsednik Demokratskih socijalista SAD, nadmoćne grupe liberalno-leve struje u Sjedinjenim Državama. Bio je i dugo vremena predsednik Konferencije prestižnih univerzitetskih socijalista, zahvaljujući kojima je lako mogao da manipuliše umovima mnogih i učini ih aktivistima koji će podržavati širenje NATO pakta.

PROIZVOĐAČ BUDUĆIH LIDERA: Mičel (Majkl) Kozak
PROIZVOĐAČ BUDUĆIH LIDERA: Mičel (Majkl) Kozak

MIČEL KOZAK I “OTPOR”

Ostali koji su dobili potporu Soroša su orgnaizacije Refuse and Resist, Američko društvo za građanske slobode i čitav niz drugih liberalnih grupa. Soroš je stekao još jedan trofej i mesto na New School of Social Research u Njujorku, koja je dugo bila glavna akademija levih intelektualaca. Danas isti sponzorišu njegov program za istočnu i srednju Evropu. Reći da je Džordž Soroš “levičar”, kao i organizacije, stranke i aktivisti koji zavise od njegovog novca, za svakoga ko iole poznaje političke nauke je blasfemija koja se graniči sa zdravim razumom.

Mnogi levičari koji su bili inspirisani revolucijom u Nikaragvi su zbog lukavo osmišljene propagande, nažalost, prihvatili izbor Violete Kamoro i poraz “sandinista” 1990. Nakon toga su gotovo sve mreže podrške u Nikaragvi ovim opcijama prestale da rade. Možda je Nova levica mogla da nauči neke lekcije iz zvezde u usponu Majkla Kozaka. Čovek je bio veteran Vašingtona koji je želeo da u Nikaragvi, Panami i Haitiju postavi poslušne vođe, te potkopa Kubu, gde je u Havani radio za američke interese. Nakon organizovanja pobede Kamoro u Nikaragvi, Kozak je krenuo putem da postane američki ambasador u Belorusiji, radeći na pristupu internetu i programu obuke IATP pod pokroviteljstvom Soroša, a delovao je na “proizvodnji budućih lidera” u Belorusiji.

IZVOZ REVOLUCIJE U BELORUSIJU: “Otpor”
IZVOZ REVOLUCIJE U BELORUSIJU: “Otpor”

U isto vreme je ovaj program nametnut Jermeniji, Azerbajdžanu, Gruziji, Kazahstanu, Kirgistanu, Turkmenistanu i Uzbekistanu. IATP se sprovodi uz podršku američkog Stejt Departmenta. U slučaju Belorusije, mora se dodati da su proterani i Kozak i njegova bulumenta iz Otvorenog društva i američkog Stejt Departmenta.

Vlada Aleksandra Lukašenka je otkrila da je Kozak, četiri godine pre nego što se doselio u Minsk, organizovao finansiranje beloruske opozicije desetinama miliona dolara. Mičel Kozak je radio kako bi ujedinio opozicionu koaliciju, stvorio internet stranice, novine, polarizovao mišljenja i nadgledao pokret otpora studenata sličan Otporu u Srbiji. Kozak je doveo lidere Otpora da upute disidente u Belorusiji kako da deluju. Uoči 11. septembra 2001. godine su SAD pokrenule kampanju demonizovanja predsednika Aleksandra Lukašenka, ali je ona prekinuta i odložena zbog činjenice da se Vašington usredsredio na “rat protiv terorizma”.

(NASTAVLJA SE)

 

Podeli na Fejsbuku Tvituj

Najnovije

Šta se krije iza “podele Kosova”?

Albanci već traže teritoriju juga Srbije, a što se tiče podele, Amerikanci i Albanci, dobivši u svoje ruke stratešku tačku – Sever Кosova – nipošto je neće predati, može se govoriti samo o zauzimanju novih srpskih teritorija, smatra sagovornica portala Evroazija dejli

„Oluja“ u Hrvatskoj još traje

Broj Srba na Kordunu pao je ispod deset odsto, na Baniji ispod 15 odsto, a u ovim regijama je pre „Domovinskog rata“ srpska populacija bila u znatnoj većini, tako da Srbi doživljavaju biološki slom

Sve što ste obećali, slagali ste!

Povod za pismo Momčila Trajkovića iz Čaglavice sa Kosmeta je susret delegacije Srpskog nacionalnog formuma sa Predsednikom Srbije pre šest meseci, posle ubistva Olivera Ivanovića

Nigerijska šema Vučićevog kuma

Lider na polju obnovljivih izvora Eco Energo Group, u suvlasništvu Nikole Petrovića, kuma Aleksandra Vučića, svoj razvoj je započeo preko jedne od firmi Energoprojekta i uz sumnje na prikriveno vlasništvo, zbog čega je Energorpojekt protiv svojih bivših menadžera i radnika podneo krivičnu prijavu za zloupotrebe položaja i pranje novca, koja je kasnije odbačena

General oživeo duše 16.186 rodoljuba

Komandant Кopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović osnovao je u Nišu Muzej Kopnene vojske, izdvojio žrtve sa Paštrika i Košara, zapevao četničku pesmu “Planino, moja planino” na proslavi Dana Kopnene vojske i o tome govori otvoreno i s ljubavlju za Srbiju

Naprednjaci finansiraju Tadićeve i Đilasove

Firma koju je osnovao Nebojša Krstić dobila je od Gradske uprave Beograda 90.000.000 za oglašavanje u novinama, nadovezujući se na posao koji je ista firma za sedam miliona sklopila sa JP “Službenim glasnikom” kojim rukovodi bivša DS-ovka Jelena Trivan, dok je do skoro Skupština grada poslovala sa firmom “Media point” koja se dovodi u vezu sa Draganom Đilasom
Lemon Berry Studio